Trendystyle.net | Psychologie | 14 Tips om de koude maanden door te komen zonder winterdip

14 Tips om de koude maanden door te komen zonder winterdip

Heeft jouw humeur van de winter te lijden? Zo houd je de moed erin. Check onze tips om de koude maanden door te komen zonder winterdip.

14 Tips om de koude maanden door te komen zonder winterdip
14 Tips om de koude maanden door te komen zonder winterdip

Lang niet altijd lijken de winterdagen op die idyllische plaatjes die we in films, boeken en op kaarten te zien krijgen. Vlammend rode en gele bladeren in de herfst, zwaar met sneeuw beladen dennenbomen in de winter, strakblauwe hemels boven dichtgevroren grachten in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Natuurlijk beleven we elke winter wel een paar van dit soort momenten maar voor de rest zijn het korte, kleurloze dagen waar ons humeur soms flink onder te lijden heeft. Een winterdip ligt om de hoek.

Natuurlijk gaat iedereen er op zijn of haar eigen manier mee om, er zijn verschillende manieren om de omgeving waarin je je bevindt – sfeer, licht, weersomstandigheden – te internaliseren en te verwerken. Maar afgezien van een klein percentage mensen die de winter echt heerlijk vinden, heeft de rest van de bevolking er op één of andere manier last van. De symptomen lopen uiteen van weinig energie, concentratieproblemen, gebrek aan eetlust, een aanhoudend slecht humeur tot trieste gevoelens en soms zelfs depressie.

14 Tips om de koude maanden door te komen zonder winterdip

Gelukkig is er wel iets dat je tegen die winterdip kunt doen. Dat is reageren. Dat doe je door de manier waarop je op je omgeving reageert te veranderen waardoor je de negatieve invloeden die je ervan ondervindt zo veel mogelijk neutraliseert. En de mooie dingen, want die zijn er ook zeker in de winter, waardeert. Hier zijn een paar adviezen.

 1. Maak plannen voor de toekomst, ook voor de nabije, de onmiddellijke toekomst. Sluit je niet in jezelf op maar plan een etentje met vriendinnen, een weekendje weg, boek alvast je zomervakantie. Kortom, verdrink niet in zelfmedelijden maar reageer.
 2. Doe jezelf een typisch winterkledingstuk (uit de uitverkoop) cadeau. Trek het direct aan, voel je nieuw, voel je herboren.
 3. Besteed aandacht aan je eten. Eet gezond maar lekker, en trek er tijd voor uit om te koken. Nodig mensen uit om bij je te komen eten, deel troostende en gezonde maaltijden met elkaar. Doe dit niet één keer maar elke week.
 4. Schrijf je in bij de sportschool. Sporten is fantastisch voor je humeur. Je krijgt er weer levenslust en energie van, je doet nieuwe ideeën op, werkt aan je lichamelijke vorm, leert er misschien wel nieuwe mensen kennen en reduceert stress.
 5. Kom het huis uit, ga wandelen, ook al is het grauw en koud. Zoek de natuur op, zie de natuur langzaam maar zeker ontluiken.
 6. Maak je huis gezellig, ruim op, leg een lekkere deken op de bank, op je bed.
 7. Leer iets nieuws, schrijf je in voor een cursus die je altijd al hebt willen doen. Of volg een cursus op Youtube. Het hoeft allemaal niet veel te kosten.
 8. Luister naar muziek waar je blij van wordt.
 9. Probeer je niet te laten beïnvloeden door het nieuws, de social media, de televisie.
 10. Ruim je kasten op. Daar hoef je de lente niet voor af te wachten. Doe het nu. Een opgeruimd huis is goed voor een opgeruimd humeur.
 11. Doe jezelf elke dag iets kleins kado. Iets lekkers, een gezichtsmaskertje, een beetje extra me-time, een ommetje door dat mooie laantje. Beloof jezelf dat je niet naar bed zult gaan voordat je iets liefs voor jezelf gedaan hebt.
 12. Praat met je vriendinnen, deel je gevoelens, emoties, misschien wel angsten. Wissel tips uit, luister naar anderen, communiceer, kom uit je schulp.
 13. Slaap, slaap zoveel als dat je nodig hebt.
 14. Doe iets voor anderen. Maak je nuttig, vooral voor wie het nodig heeft.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Charlotte Mesman is Fashion & Beauty Director van Trendystyle. Ze werkte als model in Milaan, was advocaat en richtte Trendystyle op. Elk seizoen is ze bij de Fashion Weeks in Milaan en Parijs te vinden.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE