Gamofobie of amorexia? Herken jij het?

amorexia-800
Gamofobie of amorexia?

Ben jij bang voor het huwelijk of de liefde?

Was hij vroeger degene die zich niet wilde binden, nu lijkt het erop dat het steeds meer de vrouwen zijn die de benen nemen. Zij schrikken terug voor lange of diepgaande relaties. Als ze voor hun droomhuis staan of de huwelijksdatum nadert, slaat de paniek toe.

Gamofobie: de angst voor het huwelijk of langdurige relaties

Iedereen zal zich het boek ‘Eten, bidden, smeken’ van Elizabeth Gilbert en de gelijknamige film met Julia Roberts in de hoofdrol herinneren. De autobiografie van Elizabeth Gilbert werd een bestseller omdat veel vrouwen zich herkenden in de angst om zich langdurig te binden, een angst die ook wel ‘gamofobie’ wordt genoemd. Een ander schoolvoorbeeld van gamofobie is te zien in de Hollywood film ‘Runway Bride’, wederom met Julia Roberts, waarin de bruid er maar liefst drie keer vandoor gaat.

De angst voor het huwelijk of langdurige relaties schijnt onder vrouwen steeds vaker toe te slaan. De reden hiervoor wel wordt wel gezocht in de emancipatie en de ontwikkelingen die de vrouw in onze huidige maatschappij heeft doorgemaakt. Steeds meer vrouwen zijn economisch zelfstandig en dit is een vrijheid waaraan uiteindelijk een prijskaartje kan hangen. Het enthousiasme en de bereidheid om aan een relatie te werken, om erin te investeren, om het risico te nemen om zich emotioneel bloot te geven en om compromissen te sluiten kan door al deze veranderingen afnemen.

Maar zoals altijd moeten we ook verder kijken. Volgens psychologen moet de oorzaak dieper gezocht worden en wel in de angst om te verlaten of verlaten te worden. De angst om anderen pijn te moeten doen of de angst om te worden opgezogen door een allesomvattende relatie. Vrouwen met deze angsten zoeken volgens de psychologen juist relaties die op zich al ‘onevenwichtig’ zijn zodat ze zich niet voor langere tijd en ook emotioneel niet al te zeer binden.

Amorexia: angst voor en tekort aan liefde

Is de angst om zich te binden zo groot dat het een gewoonte is geworden om zich in het geheel niet te laten gaan, dan lijkt het woord ‘amorexia’ (een samentrekking van ‘amore’ (liefde) en ‘anorexia’) op zijn plaats. Uit angst voor hartenzeer, om bedrogen of verlaten te worden, gaat men in het geheel geen relatie meer aan. Vaak genoeg ziet men dat in deze gevallen de behoefte aan genegenheid wordt uitgestort over vriendinnen of huisdieren.

En jullie?

Kennen jullie iemand die aan gamofobie of amorexia lijdt? Denk je dat je er zelf last van hebt? Hebben jullie hier ervaringen mee? Mail ons je reactie via het onderstaande venster. Zoals gewoonlijk zullen we de leukste reacties hieronder – geheel anoniem – publiceren.

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen. Klik hier

Heb je ons iets te zeggen? Schrijf ons! Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE
GESPONSORDE LINKS
Het achterlaten van een reactie is volkomen anoniem. We verzamelen geen enkel gegeven van je. Reacties worden eerst door ons gelezen en pas na onze goedkeuring geplaatst.
 

5 gedachten over “Gamofobie of amorexia? Herken jij het?”

 1. Ik geloof er niets van van bindingsangst bij vrouwen.
  Vrouwen hebben geen zin in een volwasse baby! Gelukkig zijn er natuurlijk ook mannen die volwasse zijn en een goede fijne partner zijn,
  Word tijd dat de Nederlandse man weer eens de vrouw gaat versieren en niet zit te zeuren betaal jij of ik.
  Mannen laat zien wie je bent en waar je voor staat en dan komt die leuke NL se vrouw en langdurige relatie er echt wel.

 2. Voor de 3e keer de relatie verbroken met de man van wie ze eigenlijk houd. Ze roept nu weer dat het echt over is en heeft gelijkertijd een nieuwe vriend (die niet deugd dus wachten dat dit mis gaat) Ze is dus twee keer terug geweest maar een 3e keer zie ik niet gebeuren…hij heeft ook zijn grenzen. Als moeder kan je er alleen maar bijstaan…Geen idee waardoor ze het heeft gekregen want wij, ouders, hebben een stabiele goede relatie…apart en verdrietig..

 3. Ohhh wat herken ik dit! Waar kan ik hier meer over te weten komen en wat is er aan te doen? Wordt er zo ongelukkig van terwijl ik echt geen reden heb om ongelukkig te zijn! Elke dag spookt wel door m’n hoofd dat ik het alleen zijn toch wel heel prettig vond. Dat,terwijl ik heel veel houd van mijn vriend met wie ik sinds krt samen woon! Ik wil hem absoluut niet kwijt maar wilwel van dat gevoel af!
  Hellup!!!!!

 4. dit herken ik echt!
  zie mezelf echt geen lange relatie stand houden,
  me ouders zijn zelf vorig jaar gescheiden, dus dan krijg je al zo´n gevoel van die gene blijft toch nooit voor altijd bij je.. zelf heb ik wel relatie´s gehad maar na een maand wil ik er al mee stoppen,wil niet dat die jonge aan me ga hechten omdat ik van mezelf weet dat ik het toch niet stand houd..wil andere geen pijn doen omdat ik zelf met dit probleem zit , dus heb me nu voorgenomen om geen relatie meer te beginnen.. pas na dat ik dit eerst zelf heb overwonnen

 5. Er zijn zoveel termen : waarom kijken we niet eerst bij ons zelf wat je wilt ,en waarje behoeften liggen. Geloof in je kracht,zoek jou grenzen op. Investeer eerst in jezelf dan komt de harmonie in je zelf terug.Jenatuurlijke schoonheid komt naar buiten waardoor je mensen aantrekt,waarmee je een stabiele relatie kan beginnen.

Reacties zijn gesloten.