Trendystyle.net | Liefde en relaties | Gamofobie of amorexia? Herken jij het?

Gamofobie of amorexia? Herken jij het?

Ben jij bang voor het huwelijk of de liefde? Was hij vroeger degene die zich …

amorexia-800
Gamofobie of amorexia?

Ben jij bang voor het huwelijk of de liefde?

Was hij vroeger degene die zich niet wilde binden, nu lijkt het erop dat het steeds meer de vrouwen zijn die de benen nemen. Zij schrikken terug voor lange of diepgaande relaties. Als ze voor hun droomhuis staan of de huwelijksdatum nadert, slaat de paniek toe.

Gamofobie: de angst voor het huwelijk of langdurige relaties

Iedereen zal zich het boek ‘Eten, bidden, smeken’ van Elizabeth Gilbert en de gelijknamige film met Julia Roberts in de hoofdrol herinneren. De autobiografie van Elizabeth Gilbert werd een bestseller omdat veel vrouwen zich herkenden in de angst om zich langdurig te binden, een angst die ook wel ‘gamofobie’ wordt genoemd. Een ander schoolvoorbeeld van gamofobie is te zien in de Hollywood film ‘Runway Bride’, wederom met Julia Roberts, waarin de bruid er maar liefst drie keer vandoor gaat.

De angst voor het huwelijk of langdurige relaties schijnt onder vrouwen steeds vaker toe te slaan. De reden hiervoor wel wordt wel gezocht in de emancipatie en de ontwikkelingen die de vrouw in onze huidige maatschappij heeft doorgemaakt. Steeds meer vrouwen zijn economisch zelfstandig en dit is een vrijheid waaraan uiteindelijk een prijskaartje kan hangen. Het enthousiasme en de bereidheid om aan een relatie te werken, om erin te investeren, om het risico te nemen om zich emotioneel bloot te geven en om compromissen te sluiten kan door al deze veranderingen afnemen.

Maar zoals altijd moeten we ook verder kijken. Volgens psychologen moet de oorzaak dieper gezocht worden en wel in de angst om te verlaten of verlaten te worden. De angst om anderen pijn te moeten doen of de angst om te worden opgezogen door een allesomvattende relatie. Vrouwen met deze angsten zoeken volgens de psychologen juist relaties die op zich al ‘onevenwichtig’ zijn zodat ze zich niet voor langere tijd en ook emotioneel niet al te zeer binden.

Amorexia: angst voor en tekort aan liefde

Is de angst om zich te binden zo groot dat het een gewoonte is geworden om zich in het geheel niet te laten gaan, dan lijkt het woord ‘amorexia’ (een samentrekking van ‘amore’ (liefde) en ‘anorexia’) op zijn plaats. Uit angst voor hartenzeer, om bedrogen of verlaten te worden, gaat men in het geheel geen relatie meer aan. Vaak genoeg ziet men dat in deze gevallen de behoefte aan genegenheid wordt uitgestort over vriendinnen of huisdieren.

En jullie?

Kennen jullie iemand die aan gamofobie of amorexia lijdt? Denk je dat je er zelf last van hebt? Hebben jullie hier ervaringen mee? Mail ons je reactie via het onderstaande venster. Zoals gewoonlijk zullen we de leukste reacties hieronder – geheel anoniem – publiceren.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!

Reacties zijn gesloten.

MEER OP TRENDYSTYLE