Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Beschermen worteltjes je huid echt tegen de zon?

Beschermen worteltjes je huid echt tegen de zon?

Hoe bereid je je huid voor op de eerste zon? Is het waar dat worteltjes …

huidbescherming-zon
Beschermen worteltjes je huid echt tegen de zon?

Hoe bereid je je huid voor op de eerste zon? Is het waar dat worteltjes helpen? En kunnen voedingssupplementen in de zomer echt iets voor je huid doen? Met andere woorden, kunnen we onze huid – behalve met anti-UV-crèmes – ook van binnenuit tegen de zon beschermen?

Vrije radicalen en antioxidanten

Vanzelfsprekend brengen deze vragen ons op onderwerpen als vrije radicalen en antioxidanten die voor iedereen inmiddels zo ongeveer ‘gesneden koek’ zijn. Tijdens blootstelling van onze huid aan de zon is het lichaam geneigd om meer vrije radicalen aan te maken. Dit zijn kleine, reactieve deeltjes die heel wat schade binnen ons lichaam kunnen aanrichten. Antioxidanten daarentegen kunnen bescherming bieden tegen vrije radicalen. Een voedingspatroon dat rijk is aan antioxidanten kan dus helpen om je huid tegen de schadelijke invloed van de zon – huidveroudering en meer – te beschermen.

Daarbij denken we natuurlijk direct aan fruit en groenten in oranje en rode kleuren (die onder meer bètacaroteen bevatten), maar wil je je huid een meer complete bescherming meegeven dan zullen je maaltijden ook rijk moeten zijn aan koolhydraten, vezels, proteïnen, mineralen, vitaminen en, ja zeker, vetten.

Onder meer vitamine C en E zijn belangrijk. Vitamine C vind je in sinaasappels, grapefruits, meloenen en broccoli. Bronnen van vitamine E zijn onder meer plantaardige olie, noten en bladgroenten.

Leer de familie van de carotenoïden kennen

Bètacaroteen (de overbekende worteltjes) noemden we al, maar de familie van de carotenoïden omvat ook andere wat minder bekende maar toch heel effectieve antixodanten. Zoals astaxanthine, een caroteen waaraan schaaldieren en zalm (maar ook flamingo’s!) hun roze kleur te danken hebben. Astaxanthine komt voor in de algen waarmee voornoemde wezens zich voeden. Luteïne is ook van de familie van de carotenoïden en zorgt voor een gele (en in hoge concentraties rode) kleur. Deze stof is te vinden in spinazie, andijvie, boerenkool en broccoli. Een andere carotenoïde is zeaxanthine die, aanwezig in onder meer paprika’s, maïs en saffraan en eveneens verantwoordelijk is voor een gele kleur. Een andere krachtige antioxidant die we niet mogen vergeten is lycopeen, een stof die aanwezig is in tomaten (velen van jullie zullen hem hiervan kennen), maar ook in watermeloen, rozenbottels en papaja.

Laaf je aan groene thee

Verder zou ook groene thee een sterk antioxiderende werking hebben.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen een welkome aanvulling vormen, zeker als het gaat om een complex van verschillende antioxidanten, zoals vitamine C en E, en bètacaroteen. Vroeger ging men voor een behoorlijke hoeveelheid bètacaroteen maar vandaag de dag is daarvoor een maximum hoeveelheid vastgesteld.

Wil je echt dat voedingssupplementen iets voor je doen dan is het aan te raden om tenminste 1 maand voordat je de zon ingaat ermee te beginnen. Raadpleeg je huisarts.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE