Genoeg van blonderen? Zo ga je terug naar je eigen haarkleur

Blond is in en geblondeerd haar staat zomers en jong, maar er kan altijd een moment komen dat je naar je eigen haarkleur terugverlangt. De vraag is dan natuurlijk hoe je die weer terugkrijgt. We vroegen het aan Marriët Gakes, kleurspecialist van SalonB.

Blonderen

Blond is in en geblondeerd haar staat zomers en jong, maar er kan altijd een moment komen dat je naar je eigen haarkleur terugverlangt. Zij het omdat je geen zin meer hebt in het onderhoud van de kleur, zij het omdat je huidskleur in de zomer donkerder is geworden en niet meer in balans is met je haarkleur. Misschien ziet de kleur er niet zo fris meer uit of geeft de blondtint (die in de loop der tijd sterk van kleur kan veranderen) je gezicht een vermoeid aanzien. Of misschien ben je gewoon toe aan verandering. Er zijn vele redenen waarom je opeens genoeg kunt hebben van je geblondeerde lokken.

De vraag is dan natuurlijk hoe je naar je eigen haarkleur kunt terugkeren zonder het hele proces van uitgroeien af te wachten (je zou de uitgroei natuurlijk voor een 'ombre look' kunnen verkopen maar in de regel staat een uitgegroeide blondkleur vaak wat onverzorgd en voel je je er niet lekker bij - wij tenminste niet).

We hebben Marriët Gakes, kleurspecialist van SalonB en inmiddels een vertrouwd gezicht op Trendystyle, gevraagd wat we kunnen doen om op een verantwoorde en prettige manier terug te gaan van geblondeerd haar naar je eigen haarkleur. Marriët heeft er verschillende oplossingen voor.

Ga voor low lights

Marriët Gakes: Een heel eenvoudige manier om langzaam maar zeker weer terug te gaan naar een donkerder kleurtje is: low lights. In plaats van de volgende keer bij de kapper high lights (lichte strepen in je haar) te laten zetten, vraag je je kapper om low lights, strepen in een wat donkerdere kleur die je haar in z'n geheel direct een donkerder aanzien geven. Ook een donkere uitgroei zal er direct natuurlijker door uitzien (ook omdat de low lights - als je van jezelf behoorlijk donker bent - uiteindelijk toch wat lichter dan je eigen haarkleur zullen zijn). Langzaam maar zeker werk je naar een donkerdere kleur toe zonder dat je door die vervelende overgangsperiode heen moet.

Ciara

CIARA, VIP-GAST OP DE EERSTE RIJ BIJ DE MODESHOW VAN GIVENCHY - LOW LIGHTS MAKEN DE OVERGANG NAAR HAAR EIGEN HAARKLEUR GELEIDELIJKER (EN ZELFS TRENDY!), FOTO: MAURO PILOTTO

Low lights zijn overigens ook perfect om een blondkleur die door de zon wel heel erg is opgelicht na de zomer weer wat donkerder te maken.

Ga voor een wat donkerdere haarkleur

Marriët Gakes: Je kunt je kapper natuurlijk ook vragen om een donkerder haarverfje over je geblondeerde haar te doen, maar let dan wel op dat je tenminste één tintje MINDER donker gaat dan je in je hoofd hebt. Hier zit namelijk een grote valkuil. Vaak denkt men: ik doe er gelijk maar een vrij donkere tint overheen dan ben ik weer een brunette. Maar de overgang van geblondeerd naar brunette valt meestal vrij bruusk uit. Het effect is donker en hard en de ervaring leert dat men dan toch weer wat lichter wil en dus ga je weer aan de highlights. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en de kwaliteit van je haar wordt er niet beter op.


KIES JE VOOR EEN DONKERDER HAARVERFJE OM WEG TE GAAN VAN HOOGBLOND HAAR, GA DAN ZEKER DE EERSTE KEER NIET TE DONKER! FOTO: MODEL BACKSTAGE BIJ MASSIMO REBECCHI, FOTO: CHARLOTTE MESMAN

Kleur je haar daarom zo mild mogelijk. Ga eerst voor een lichter tintje dan de kleur die je als einddoel voor ogen hebt. Later kun je er altijd nog low lights laten zetten of een nuance donkerder gaan. Dat is altijd beter dan een te donkere kleur corrigeren met high lights. De kwaliteit van je haar is en blijft altijd nog een prioriteit :-)

Met dank aan Marriët Gakes, Colour Director Salon B, http://www.salonb.nl/

Awardwinnend hairstylist Marriët Gakes is ruim 17 jaar werkzaam binnen het kappersvak. Ze vestigde haar naam als kapper binnen de Nederlandse kapperswereld, door vier keer uitgeroepen te worden tot Hair Color Technician of the Year (2008, 2012, 2013 én 2014). Haar unieke kijk op kleur en haar uitgebreide kennis van kleurmethodes maken haar tot één van de meest betrouwbare en innovatieve autoriteiten op het gebied van haarkleur in Nederland. Sinds 2006 is Marriët Gakes werkzaam als Colour Director bij Salon B en B academy. Als Colour Director zorgt ze er door middel van trainingen en persoonlijke begeleiding voor dat iedere student en hairstylist kleurt volgens de B kleurfilosofie. Marriët vertelt "Klanten een totaalplaatje bieden waarbij coupe en kleur perfect op elkaar afgestemd zijn en waarbij de gezondheid en glans van het haar altijd voorop staan, dat is waar het om draait."

GESPONSORDE LINKS