Trendystyle.net | Psychologie | 10x Tips tegen stress. Vind je innerlijke rust terug

10x Tips tegen stress. Vind je innerlijke rust terug

Iedereen voelt zich weleens gestresst. Stress kan positief werken en leiden tot betere prestaties, maar pas op! Tien tips tegen stress.

10x Tips tegen stress. Vind je innerlijke rust terug
10x Tips tegen stress. Vind je innerlijke rust terug

Iedereen – de een wat vaker dan de ander – voelt zich weleens gestresst. Stress kan positief werken en leiden tot betere prestaties, maar pas op! Als stress te lang aanhoudt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gesteldheid.

Bij een stress situatie komen in onze hersenen stoffen vrij (waaronder cortisone), die ervoor zorgen dat we helder kunnen nadenken en die ons sterker doen voelen. Maar juist deze cortisonestof kan het lichaam op langere termijn verzwakken.

Veel genoemde klachten bij langdurige stress zijn: hoofdpijn, concentratieproblemen, langdurige vermoeidheid, slapeloosheid en vermindering van sexuele behoeften, maar ook uit uiterlijke problemen zoals exzeem en overgevoeligheid kunnen voorkomen.

Hoe kun je deze ‘schadelijke’ vorm van stress tegengaan? Hier zijn 10 gouden regels:

  1. Stop met het verzinnen van excuses en zie de realiteit onder ogen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf en dat je niet vlucht in allerlei excuses wanneer het een keer tegenzit. Als stress bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door het feit dat je geen baan kunt vinden, bedenk dan wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn en verberg je niet achter allerlei excuses. Wees eerlijk tegen jezelf!
  2. Als jouw baan de oorzaak is van stress, vraag je dan af of het werk dat je doet wel geschikt voor je is. Het kan zijn dat je werkzaamheden op een hoger niveau liggen dan je eigenlijk aankunt. Het is dan beter om een stapje terug te doen.
  3. Je kunt stress verminderen door het jezelf af en toe gemakkelijker te maken. Trek niet al te veel werk naar je toe, maar geef ook eens iets uit handen.
  4. Stress wordt vaak veroorzaakt door dingen of werkzaamheden die we onszelf opleggen, maar waar we eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Leer eens een keer ‘nee’ te zeggen. Als je bang bent, dat je daar iemand mee kwetst, bedenk dan eens wat de consequenties zouden zijn als je een keer iets weigert (je zult zien dat die er niet zijn!).
  5. Maak iedere dag wat tijd vrij om aan jezelf te besteden. Neem bijvoorbeeld eens een lekker ontspannen bad, ga naar de film of trek je terug met een spannend boek.
  6. Bespreek je problemen met je ouders, familie of hartsvriendin. Het is goed om af en toe je hart te luchten en dikwijls helpt het je een andere kijk op het probleem te geven.
  7. Probeer te vermijden dat vervelende klusjes uren of dagen op je blijven wachten. Knap deze klusjes direct op, zodat je daar niet meer over in hoeft te zitten. Bovendien geeft het een tevreden gevoel als je dat nare karwei achter de rug hebt.
  8. Vermijd schuldgevoelens. Het is onmogelijk het iedereen in je omgeving naar de zin te maken, en je daarover schuldig voelen helpt niet, behalve dan dat ons stressniveau daardoor nog verder stijgt!
  9. Ga na of de keuzes die je hebt gemaakt jouw keuzes zijn of dat ze eigenlijk door iemand anders zijn opgelegd. Alleen wanneer je je eigen beslissingen neemt, kun je een tevreden gevoel over jezelf hebben.
  10. Leer positief te denken. Je zult ontdekken dat zelfs de meeste negatieve situaties kleine voordeeltjes hebben. Daarnaast moet je proberen niet altijd van het slechtste uit te gaan. Vaak komt dit scenario niet eens uit en de tijd die je kwijt bent met zorgen maken, is weggegooid.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE