Trendystyle.net | Liefde en relaties | Ooit van polyamorie gehoord?

Ooit van polyamorie gehoord?

Polyamorie is de mogelijkheid (of werkelijkheid!) om tegelijkertijd meerdere liefdesrelaties te hebben. Een polyamoreus persoon …

polyamorie
Ooit van polyamorie gehoord?

Polyamorie is de mogelijkheid (of werkelijkheid!) om tegelijkertijd meerdere liefdesrelaties te hebben. Een polyamoreus persoon kan dus tegelijk van meerdere mensen houden en daar ook een relatie mee hebben.

Het lijkt misschien een ‘ver van je bed’-show maar als je bedenkt dat er volgens de statistieken in 2009 in Amerika al 500.000 personen met polyamoreuze relaties rondliepen, dan wordt wel duidelijk dat we het hier niet over een uitzonderlijk fenomeen hebben.

Verwar polyamorie overigens niet met ‘overspel’ want een kenmerk van ‘het delen van de liefde’ is dat alle betrokken personen van elkaar weten en er helemaal achter staan. De relaties zijn open en eerlijk. Iedereen is transparant naar elkaar toe en respecteert de anderen. Om een nieuwe relatie aan te gaan is dan ook niet alleen de instemming van een ander nodig maar ook daadwerkelijk de ondersteuning van alle andere partners. De regels worden naar elkaar gecommuniceerd en eventueel aangepast als een nieuwe partner zich aandient.

Er is dus een groot verschil tussen een monogame relatie met overspel en polyamorie. In het eerste geval heb je een officiële partner en een (of meerdere) geheime relaties. En het tweede geval zijn de relaties gelijkwaardig en weet iedereen van elkaar.

Seks hoeft niet altijd een centrale rol te spelen bij polyamoreuze relaties, maar wordt eerder gezien als een van de verschillende aspecten die zorgen voor intimiteit in een relatie.

Om een beter idee te krijgen van polyamorie antwoorden we hieronder op veel gestelde vragen:

Ben je polyamoreus als je met meerdere personen het bed deelt?

Nee. Bij polyamoreuze relaties gaat het in de eerste plaats om gevoelens, intimiteit en verbondenheid tussen de partners. Seks speelt daarbij dezelfde rol als in een monogame relatie: in sommige relaties is het een essentiële factor, in andere relaties is de sentimentele band belangrijker en neemt seks een ondergeschikte rol in.

Zijn polyamoreuze mensen biseksueel?

Niet altijd. Het hoeft niet. Om je een voorbeeld te geven: uit een enquête onder 1010 personen die zichzelf als polyamoreus bestempelen is gebleken dat circa 40% biseksueel is.

Is polyamorie synoniem aan promiscuïteit?

Polyamoreuze personen zoeken hun partners met zorg uit, net zoals in een monogame relatie. Er wordt wel eens gedacht dat polyamoreuze mensen met iedereen het bed in duiken, maar daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat het bij polyamoreuze relaties nu juist gaat om een volledige relatie met intieme gevoelens.

Woon je als polyamoreuze personen allemaal samen?

Nee. Dat hoeft niet. Het kan wel, maar je kunt ook alleen wonen en verschillende liefdesrelaties onderhouden, of met een van de partners samenwonen en samen met die partner ruimte hebben gemaakt voor een andere persoon in je leven maar die persoon hoeft dan echt niet bij je in te trekken.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE