Mijn eerste ervaring met inductiekoken!

Inductiekoken
Inductiekoken

Ik wist wel van het bestaan van inductiekoken af maar dat het zo fantastisch snel en schoon is, had ik me niet kunnen voorstellen!

Sinds jaar en dag kook ik elektrisch op een keramische kookplaat. Het was even wennen maar nu weet ik precies wat ik ermee aanmoet. Dat was wel even anders toen ik gisteren voor een inductie-kookplaat kwam te staan. Je had mijn verbazing moeten zien toen het water voor de pasta in een mum van tijd kookte. Ik wist wel wat een inductiekookplaat was maar de snelheid waarmee alles warm wordt, is echt ongelooflijk. Je hoeft echt geen tien minuten van tevoren water op te zetten voor rijst of pasta. Je kunt erop wachten tot het water kookt.

Het vreemde is verder dat de kookplaat, anders dan keramisch koken, niet opwarmt. De paar spaghettislierten die uit de pan vielen, verbrandden niet maar bleven er gewoon opliggen en ik kon ze er gemakkelijk met mijn blote vingers afhalen. De plaat was immers in het geheel niet heet.

Het was even wennen met de standen. De hoogste stand op deze plaats is 8. Op mijn keramische kookplaats is dat 9 en als het water eenmaal kookt ga ik terug naar 7 of 8. Hier kookte het water na een paar minuten op stand 8 en kon ik terug naar stand 3 of zelfs 2 om de pasta te koken! De eerste keer had ik dit allemaal nog niet echt onder controle en plakte de pasta wat aan de bodem van de pan, maar van aankoeken was geen sprake. Ik heb het pannetje even met wat water laten staan en de pasta weekte al snel los. De pan was weer als nieuw.

Overigens heb je voor inductiekoken wel speciale pannen nodig, bij voorkeur van gietijzer. Je kunt de pannen die hiervoor geschikt zijn herkennen aan het inductiesymbool onder op de pan (je ziet een paar golfjes die lijken op het draadje van een gloeilamp). Verder moet je elektrische systeem er wel geschikt voor zijn (ik meen dat je er een bepaalde aansluiting voor moet hebben) want er wordt in één keer enorm veel energie gebruikt. Maar uiteindelijk bespaar je wel energie, en veel ook, omdat je maar korte tijd nodig hebt om dingen op te warmen en omdat de kookplaat zelf niet warm wordt, maar alleen de pan en inhoud, waardoor er maar weinig warmte verloren gaat.

Als je mij vraagt, is het echt een stap vooruit. Wel even oppassen dat je niet met metalen voorwerpen in de pannen roert want dan zou je zelf wel eens wat van het magnetische veld dat de warmte creëert kunnen meekrijgen. Tenminste, dat is wat ik ervan begrepen heb. Gebruik in ieder geval voor de zekerheid maar plastic!

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man 2022. De nieuwste mannenmode trends 2022 op ADVERSUS. KLIK HIER!

HOROSCOOP VAN DE MAAND
Ram
Stier
Kreeft
Tweelingen
Leeuw
Maagd
Weegschaal
Schorpioen
Boogschutter
Steenbok
Waterman
Vissen

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
GESPONSORDE LINKS
MEER OP TRENDYSTYLE