Trendystyle.net | Welzijn | Migraine. En als de oorzaak nu eens psychologisch was?

Migraine. En als de oorzaak nu eens psychologisch was?

Als je last hebt van migraine dan kan de allerkleinste verandering in je leven al …

Migraine
Migraine. En als de oorzaak nu eens psychologisch was?

Als je last hebt van migraine dan kan de allerkleinste verandering in je leven al een migraineaanval veroorzaken. Stress, angstgevoelens en spanning kunnen gemakkelijk een aanval triggeren.

Migraine kan je leven tot een hel maken. De hoofdpijn is zo intens dat je alles uit je handen moet laten vallen en je moet terugtrekken in een donkere en rustige kamer zodat je lichaam weer tot zichzelf kan komen.

Er zijn verschillende therapieën om migraineaanvallen te voorkomen of te bestrijden. Als een aanval op komst of acuut is, zijn we aangewezen op medicijnen. Maar je kunt migraine ook op andere fronten te lijf gaan. Zo zou de oorzaak van migraine (mede) kunnen liggen in psychologische factoren. Het is de moeite waard om daar eens bij stil te staan.

Wat is migraine?

Migraine is een chronische vorm van ernstige hoofdpijn. Het verschil met ‘normale’ hoofdpijn is dat de migraine een vaak kloppende pijn is die zich in links of rechts van het hoofd voordoet (waar ook de naam ‘migraine’ vandaan komt; de oorsprong van het woord migraine ligt in het Oudgriekse woord voor ‘halve schedel’).

Migraine gaat gepaard met intolerantie van licht, geluid en vaak ook geuren. Gewoonlijk verergert de pijn tijdens het bewegen. Migraine kan gepaard gaan met misselijkheid, overgeven en zelfs verlammingen in het gezicht. De pijn is vaak zo intens dat het dagelijks leven moet worden onderbroken. Het is het beste om je terug te trekken in de donkerte, ver weg van elke stimulans.

Waarom hebben vrouwen meer last van migraine dan mannen?

Vrouwen hebben meer last van migraine dan mannen en dat heeft met de hormoonhuishouding te maken. Migraine speelt vaak op in de dagen voorafgaand aan de cyclus, tijdens de cyclus en ook kort erna. Hormonen hebben een sterke invloed op migraine. Veel vouwen hebben alleen tijdens de menstruatie last van migraine. Verder zijn vrouwen gevoeliger dan mannen voor stressfactoren, een andere migraine trigger.

Wat is de relatie tussen migraine en stress?

Als je last hebt van migraine dan kan de allerkleinste verandering in je leven al een migraineaanval veroorzaken. Stress, angstgevoelens en spanning kunnen gemakkelijk een aanval triggeren. Dit komt omdat deze factoren veranderingen op vasomotorisch niveau veroorzaken. Verder zorgen deze psychologische factoren ook voor een verandering van het psychofysische evenwicht en het lichaam reageert met pijn op deze verandering.

Als de migraine eenmaal chronisch is, dan kan elke emotie of gemoedstoestand waar niet goed mee wordt omgegaan, tot een migraineaanval leiden. Mensen die last hebben van angststoornissen of een verstoorde gemoedstoestand zijn vatbaarder voor migraine en de kans dat het chronisch wordt, is groter.

Wat kun je tegen migraine doen?

Er zijn verschillende therapieën voor migraine. In geval van een (opkomende) aanval, vormen medicijnen die de aanval kunnen voorkomen of verdrijven de meest voor de hand liggende therapie. Andere therapieën zullen in een acute fase waarschijnlijk niet helpen. Maar aanvallen kunnen wel voorkomen worden door op een andere, meer efficiënte manier met stress om te gaan.

De therapie bestaat dan uit het aanleren van technieken en strategieën om beter met spanningen om te gaan. Hiervoor is het belangrijk dat je jezelf leert kennen en dat je de triggers van jouw aanvallen herkent. Een paar gerichte consulten psychotherapie waarbij het accent ligt op ontspanningtechnieken en technieken om adequaat met stress om te gaan, kunnen – zo blijkt het – al goede resultaten opleveren.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE