Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | In vorm en afvallen | Nieuw: vertraagde stofwisseling op middelbare leeftijd géén excuus voor overgewicht!

Nieuw: vertraagde stofwisseling op middelbare leeftijd géén excuus voor overgewicht!

Ben je veertig, vijftig en denk jij dat je die overtollige kilootjes te danken hebt aan een vertraagde stofwisseling? Dan hebben we (goed of slecht) nieuws voor je: die vlieger gaat niet langer op!

Middelbare leeftijd géén excuus voor overtollige kilo's!
Nieuwe (baanbrekende) ontdekking: middelbare leeftijd géén excuus voor overtollige kilo’s!

Je stofwisseling wordt op middelbare leeftijd niet trager en ook de menopauze heeft géén vertragende werking op je stofwisseling. Als je op middelbare leeftijd aankomt, ronder wordt of geconfronteerd wordt met een buik en liefdeshandvatjes, dan is dat vooral te wijten aan een verkeerde leefstijl.

Dit is de (indirecte) conclusie van een nieuw, baanbrekend onderzoek van de Duke University van North Carolina dat recentelijk in Science werd gepubliceerd. En laten we eerlijk zijn: de wetenschappers houden ons hiermee een confronterende spiegel voor. Daar gaat ons excuus voor die overtollige kilootjes. Wij moeten verantwoordelijkheid gaan nemen voor onze lijn!

De vier levensfasen voor de stofwisseling

Laten we bij het begin beginnen: het onderzoek van de Duke University van North Carolina. Dit onderzoek bestaat, kort gezegd, uit een analyse van de relevante gegevens van circa 6500 personen. Uit het onderzoek zou blijken dat ons leven qua stofwisseling kan worden onderverdeeld in vier fasen:

  • van de geboorte tot 1 jaar: de stofwisseling is razendsnel, tot wel 50% van die van een volwassene;
  • van 1 jaar tot circa 20 jaar: de stofwisseling neemt elk jaar met circa 3% af;
  • volwassenen van 20 tot 60 jaar: de stofwisseling is stabiel (!)
  • vanaf 60 jaar: de stofwisseling neemt circa 0.7% per jaar af (tot 20% tegen het 95ste levensjaar).

Uit het onderzoek zou verder blijken dat er geen significant verschil is tussen mannen en vrouwen (daarbij rekening houdend met de verschillen in spiermassa en dergelijke).

Als je de verschillende fasen bekijkt, dan zul je meteen begrijpen dat fase 3 de gemoederen hoog doet oplopen. Tussen de 20 en 60 jaar is de stofwisseling stabiel! Maar dat betekent dus inderdaad dat we de schuld voor onze overtollige kilootjes niet meer aan onze middelbare leeftijd of de menopauze mogen of kunnen geven. Met andere woorden: die overtollige kilootjes hebben we aan onszelf te wijten!

Stelling: Overtollige kilo’s op middelbare leeftijd zijn niet zozeer een kwestie van biologie maar vooral van leefstijl en (verkeerde) gedragingen/gewoonten.

Natuurlijk kunnen er altijd kanttekeningen bij wetenschappelijke onderzoeken worden geplaatst en moeten de resultaten nog verder worden uitgewerkt. Verder speelt op middelbare leeftijd de hormoonkwestie natuurlijk ook een belangrijke rol. Door veranderingen in de hormoonhuishouding verandert bijvoorbeeld de vetdistributie over ons lichaam.

Maar al met al het is een onderzoek met verrassende uitkomsten dat ons weer eens met onze neus op de feiten drukt die we allang kenden: het belang van een gezonde leefstijl. Wij vatten het zo samen:

Laat je leeftijd of de menopauze geen excuus worden voor die overtollige kilo’s en neem je eet- en leefgewoontes onder de loep. Eet je echt zo gezond en beweeg je echt zoveel? Want hoe snel of langzaam je stofwisseling ook is, deze regel blijft geldt (voor een gezond mens): je zult alleen afvallen als je minder calorieën tot je neemt dan je verbrandt.

TRENDYSTYLE

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE