Trendystyle.net | Psychologie | Mannen en selfies. Wat zegt het over hem?

Mannen en selfies. Wat zegt het over hem?

Heb je jongens en mannen die selfies (véél selfies) maken altijd al gewantrouwd? Dan mag je op dit punt op je intuïtie afgaan!

Mannen en selfies

Heb je jongens en mannen die selfies (véél selfies) maken altijd al gewantrouwd? Dan mag je op dit punt op je intuïtie afgaan! Mannen die veel selfies van zichzelf publiceren zijn… meer dan alleen maar ijdel!

Heb je het altijd al vreemd gevonden als mannen zichzelf steeds vereeuwigen en voortdurend selfies op de social media posten? Je zou daar wel eens gelijk in kunnen hebben. Deze gedragingen zouden namelijk wel eens kunnen duiden op ‘a-sociale’ trekjes.

Uit een recent onderzoek van prof. Jesse Fox van de Universiteit van Ohio blijkt namelijk dat mannen (en jongens) die geen gelegenheid voorbij laten gaan om hun mobieltje te trekken en een selfie te maken in het beste geval narcistische trekjes vertonen. En in het ergste geval heb je te maken met een… psychopaat. Niet slecht, toch?

Voor haar onderzoek vroeg Prof. Fox via een online enquête 800 Amerikaanse mannen tussen de 18 en de 40 jaar naar hun ‘social media gedragingen’. De professor ging na hoe vaak de heren foto’s van zichzelf posten en of ze deze foto’s voor publicatie bewerken (knippen, filters toepassen of andere bewerkingen doorvoeren).

De resultaten wezen uit dat de HOEVEELHEID foto’s die een man publiceert duidt op narcistische en psychopathische trekjes (hoe meer foto’s, hoe sterker deze trekjes aanwezig zijn), maar de professor vond GEEN verband tussen psychopathie en het BEWERKEN van foto’s. En dat vond zij niet verbazingwekkend, want impulsiviteit is een kenmerk van psychopathie en de ‘psychopaat’ wil zijn foto’s direct online zien. Hij spendeert geen tijd aan het bewerken ervan.

De narcist daartegen mag er dan wel van overtuigd zijn dat hij intelligenter, aantrekkelijker en beter is dan anderen, maar hierachter gaat een grote onzekerheid schuil en dat laatste zet hem ertoe aan om zijn selfies te bewerken.

De professor merkte ook op dat het bewerken van foto’s gerelateerd is aan een hoger niveau van self-objectification (jezelf eerder beschouwen als een voorwerp dan een persoon). Er zijn nog maar weinig studies over mannen en self-objectification, vertelde de professor. Wel is bekend dat self-objectification in vrouwen kan leiden tot depressiviteit en eetproblemen. Het toenemende gebruik van de social media waardoor het uiterlijk steeds centraler komt te staan, maakt de situatie – zowel voor mannen als vrouwen – er niet beter op.

Het feit dat een deel van de bestudeerde heren ook nog eens hoog scoorden als het om psychopathie gaat, is op zijn zachtst gezegd… zorgwekkend. Maar gelukkig stelt de professor ons op dit punt (enigszins) gerust. Niet alle mannen die veel selfies maken en hun eigen foto’s bewerken zijn narcist of psychopaat. De mannen in het onderzoek scoorden allemaal binnen de normale gedragsrange, vertelde ze, maar wel met hogere gemiddelden op deze gebieden. Het lijkt een kwestie van méér of minder te zijn.

Geen reden dus om je man gelijk voor narcist of psychopaat uit te maken als hij zijn mobieltje weer eens trekt en de zoveelste foto van zichzelf publiceert.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE