Trendystyle.net | Fashion trends | Liever naakt dan in bont?

Liever naakt dan in bont?

Wat als de modellen bont gaan dragen? ‘We’d rather go naked than wear fur’ was …

Wat als de modellen bont gaan dragen?

We’d rather go naked than wear fur’ was de slogan van de anti-bontcampagne uit 1994 waarvoor vijf supermodellen onder wie Naomi Campbell en Tatjana Patitz zich naakt hadden laten fotograferen om het dierenleed in de bontindustrie onder de aandacht te brengen.

Inmiddels is er vooral veel te doen geweest om Naomi Campbell die het vorig jaar september, vijftien jaar na de Peta-campagne, over een geheel andere boeg gooide. Het topmodel zou openlijk hebben bekend dat ze bont draagt en poseerde voor een reclamecampagne van een luxe bontjassendesigner uit New York. Op de foto’s is Naomi te zien in mantels van Russisch sabelbont. Saillant detail is dat het supermodel onder de bontjassen weinig of niets droeg. ‘Rather naked than fur’ lijkt ‘rather naked with fur’ te zijn geworden… (foto: model backstage bij de shows in eigen bontjas)

Ook op de catwalks voor de winterseizoenen blijven de modeontwerpers – behalve enkele positieve uitzonderingen zoals Stella McCartney – hardnekkig bontjassen tonen. Bont lijkt weer helemaal in de mode te zijn. Zelfs modehuizen die voorheen geen bont gebruikten, gingen de afgelopen jaren overstag en dachten hun publiek te moeten veroveren met weelderige bontkragen en luxe bontdetails, een trend die ook in winter 2010 2011 (helaas) opnieuw de mode domineert. Zelfs in de collecties van de grote modeketens – die tot dusver graag van imitatiebont gebruik maakten – zullen we dit seizoen echt bont gaan vinden.

Dat de modeontwerpers op het gebied van bont terrein aan het winnen zijn, werd echter pijnlijk duidelijk tijdens de internationale modeweken van februari 2010. ‘Alle modellen dragen bont’ was de titel van een artikel dat op 25 februari 2010 tijdens de Italiaanse modeweek in de Corriere Della Sera verscheen. Verschillende modeontwerpers zouden hebben verklaard dat de protesten tegen bont nu wel verstomd zijn. ‘Niemand is meer bang om trots bont te dragen’, aldus een bekende Italiaanse modeontwerpster van voornamelijk bontjassen. De ontwerpster voegt eraan toe dat ze heeft opgemerkt dat tijdens deze modeweek (februari 2010) bijna alle modellen bont dragen. ‘Wellicht een korte bontjas of een bontkraag. Wie had dat ooit gedacht’, is haar commentaar. Eerst protesteerden de mannequins ertegen en nu dragen ze bont.

De modeontwerpster in kwestie is niet de enige die heeft opgemerkt dat steeds meer modellen bont dragen. Helaas moeten we haar – maar dan ook alleen hierin – gelijk geven. Ook wij zagen veel modellen in de meest uiteenlopende soorten bont. Van kort tot lang, van lapin tot Mongolisch lam. Met trots droegen en showden de modellen hun bontjassen. En dat zet je toch aan het denken. Als de modellen, die voorheen bij aanname door het modellenbureau standaard werd gevraagd of ze ethische bezwaren hadden tegen het showen van bont nu zelf gehuld in bontjassen bij castings en shows verschijnen, dan zou dat wel eens vergaande consequenties richting het grote publiek kunnen hebben… Of niet?

Wat denken jullie? Wat zullen de effecten zijn van een steeds grotere blootstelling van het publiek aan bont: bont op de catwalks, bont op de red carpets waar de sterren uit de muziek- en filmindustrie ook meer en meer bont dragen, en bont op de bevallige lichamen van de modellen die zich er de afgelopen decennia verre van hebben gehouden maar er nu blijkbaar ook geen probleem meer mee hebben?

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!

Reacties zijn gesloten.

MEER OP TRENDYSTYLE