Kun jij kleding en mode accessoires weg doen? Wij niet!

Kun jij afstand doen van oude kleding en accessoires of ben jij een problematische verzamelaar (zoals wij!)?

Kast opruimen
Kast opruimen. Kun jij kleding en mode accessoires weg doen? Wij niet!

Experts in het opruimen van kasten en garderobes adviseren om alles dat je tenminste twee jaar niet meer gedragen hebt weg te gooien. Maar wat als je dat niet kunt?

Er is een verschijnsel dat ‘compulsive hoarding’ wordt genoemd. Mensen die eraan lijden worden in het Nederlands wel ‘problematische verzamelaars’ genoemd. Je kent het soort mensen wel. Ze kunnen geen afstand van oude spullen doen. Dit verschijnsel kan zo ernstige vormen aannemen dat het huis dichtslibt. Zoek het maar eens op op internet. Vooral de foto’s van huizen van problematische verzamelaars zijn indrukwekkend. En zorgwekkend. Ik tenminste krijg er de kriebels van. Want als ik het kamertje waar ik mijn kleding en accessoires opberg binnenkom, dan vraag ik me stiekem wel eens af of ook ik niet een beetje aan ‘compulsive hoarding’ lijdt.

Het criterium ‘twee jaar niet gedragen’ gaat voor mij niet op. Van elk kledingstuk en elk accessoire herinner ik me nog het moment dat ik het gekocht heb. Aan elk item zijn herinneringen verbinden. Het moment van de aankoop, gelegenheden waarop ik het gedragen heb. Hoe kun je deze dingen nu zomaar in een vuilniszak dumpen, in de zak van Max doen of naar de tweedehandswinkel verwijzen? Sommige dingen zijn ronduit uit de mode, maar dan zegt de stem in mijn hoofd: ‘Wat als het weer in de mode komt?’ en dus leg of hang ik het kledingstuk of het accessoire weer terug.

Ook het criterium ‘versleten, oud, aftands, gaten en scheuren’ werkt bij mij niet echt. Ik ben zo zuinig op mijn spulletjes dat ik zelden iets om deze reden moet afschrijven.

En dus draait het opschonen van mijn garderobe elke keer weer op niets uit. Het gebeurt zelfs dat ik nog net voordat ik de kledingzak in de kledingbak op straat deponeer, er toch weer dingen uitvis die dan weer mee naar huis gaan. Er zit geen schot in het opruimen en er moeten steeds meer kunstgrepen (extra planken en rekken) aan te pas komen om alles op te bergen.

Er zijn slechts twee trucjes die mij (soms) over de streep kunnen krijgen om iets weg te doen. Het eerste is: kledingstukken waar ik echt nog iets mee hebt cadeau doen aan mensen waar ik echt iets mee heb. Het doet me een enorm plezier als mijn zusjes of vriendinnen er blij mee zijn. Een ander trucje is om er bij wijze van afscheid en aandenken een foto van te maken :-)

Charlotte Mesman voor TRENDYSTYLE

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen. Klik hier

Heb je ons iets te zeggen? Schrijf ons! Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE
GESPONSORDE LINKS
Het achterlaten van een reactie is volkomen anoniem. We verzamelen geen enkel gegeven van je. Reacties worden eerst door ons gelezen en pas na onze goedkeuring geplaatst.
 

11 gedachten over “Kun jij kleding en mode accessoires weg doen? Wij niet!”

 1. Hi,
  Gisteren met een vriendin over die bewaarwoede gesproken. Ik ben niet meer de jongste, heb derhalve kleren die 30 jaar oud zijn, heb 30
  jasjes en woon in de tropen! En bv 40 bh’s!Voor thuis en uit.
  Geef wel eens iets weg,maar zoek later me rot naar juist dat ding,heb het dan zg. NODIG. Gelukkig heb ik wel plaats in mijn huis voor al die kleren. Het grote probleem is, ik hou gewoon van alles, het zijn ook
  herinneringen, beter dan foto’s. Groetjes, Margreet.

 2. Ik vind het ook erg lastig. Ga vandaag weer een poging doen om het ook echt opgeruimd te krijgen. Wish me luck!

 3. Vind het echt zoooo moeilijk, ook omdat alles er nog zo netjes uit ziet.
  Ben altijd weer bang dat ik het “eens” nodig zal hebben.(terwijl ik weet dat het eigenlijk toch niet zo is, maar toch!!)
  Alleen recente aankopen die niet lekker zitten, of toch echt niet naar mijn zin zijn, kan ik makkelijk van de hand doen.

 4. De mooiste spullen (merkkleding wat nog mooi is) proberen te verkopen op marktplaats o.i.d. en kleding met herinneringen heb ik weleens gelezen om daar een foto van te maken (neemt minder ruimte in) zodat je er wel afstand van kan doen… al moet ik eerlijk bekennen dat ik dat ook nog steeds niet heb gedaan dus dat ligt ook nog steeds op zolder, haha!!

 5. Wie niet kan scheiden van zijn oude kleding!
  Kan ook denken ik geef ze weg,aan mensen die het hard nodig hebben!
  Denk aan mensen die in dit land ( Nederland) naar de voedselbank moeten! Dan gooi je ze niet weg,maar help je er mensen mee die het moeilijker hebben dan jij,die geen nieuwe kleding kunnen kopen.

  Maar er ook een keer leuk uit kunnen zien!
  En zelf voel je je er ook goed bij!
  Je doet een goede daad voor je medemens!
  En er is weer ruimte in je kledingkast voor nieuwe kleding!
  Dan heb je een goed smoesje om te gaan shoppen!

 6. Dat wisselt een beetje. Kleding waar herinneringen aan zitten heb ik op zolder liggen. Kleding die ik neit meer draag doe ik in een doos, heb ik het na een jaar er nog niet uit gehaald, dan mis ik het dus niet en gaat het gewoon weg.
  Kleding die echt op is, maar waar ik dol op ben, daar heb ik echt moeite mee om het weg te gooien. Maar ja, met de gaten in je trui lopen is ook zoiets.
  Tijd om weer eens uit te gaan zoeken!

 7. Wat dat betreft ben ik net een kerel.
  Eens in de zoveel tijd krijg ik een opruimwoede en alles wat me niet bevalt gooi ik ook echt meteen weg! Dan moet ik me ook nog inhouden, want anders hou ik helemaal niks meer over.
  Achteraf vaak spijt van gehad, dat ik dacht hé, daar had nou net dat ene truitje leuk bij gestaan wat ik weg heb gegooid…

 8. Ik heb hetzelfde. Ik verslijt niets of nauwelijks. En wat als het terug in de mode komt? Vorig jaar heb ik eigenlijk voor het eerst een grote opruiming gehouden. Jeans,lange broeken,shorts, kleedjes,rokjes, topjes,shirts en lingerie. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost en uiteindelijk toch zo’n vijf vuilzakken vol naar de kringloopwinkel gebracht.

 9. Guilty as charged. Ik kan niks weggooien, heb er zelf ook een blog over geschreven want ik denk dat er meerdere mensen zijn die er moeite mee hebben.
  Ik kan gewoon moeilijk afstand nemen van kleding en accessoires. Toch neem ik me iedere keer voor dat ik ermee moet stoppen en gewoon het een en ander moet weggooien. Maar bij mij slijt er ook niets. We zijn immers geen kinderen meer die een gat in hun broek vallen…

  Liefs,
  Nancy

 10. Vreselijk, ik heb nu inmiddels 3 grote kledingkasten die uitpuilen en waar t niet meer inpast en nog een 4e erbij gaat niet lukken.. Ik moet toch écht gaan sorteren en scheiden nu… Alles ziet er alleen nog zó goed uit.

Reacties zijn gesloten.