Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Anti-aging | Dit is het geheim van slank blijven na je 50ste

Dit is het geheim van slank blijven na je 50ste

Strak in je vel na je 50ste? Het geheim zit ‘m in eiwitten voor spiermassa, koolhydraten voor een boost, en high impact ‘dansjes’.

Lichamelijke vorm en anti-aging tips
Dit is het geheim van slank blijven na je 50ste

Slank na je vijftigste? Het kan! Je gewicht onder controle houden is niet zozeer een kwestie van lijnen maar wel van levensstijl: gezond eten en goed bewegen. Dat weten we allemaal al, horen we je zeggen. Toch hebben we nog een paar tips voor je die je misschien van pas kunnen komen om de strijd met ongewenste kilo’s op ongewenste plekjes aan te binden. Grijp de menopauze aan als positief excuus om aan je lichaam te werken. Op naar mooier dan ooit!

Eten en bewegen. 9x Anti-aging tips & slanktrucs

Zo vind je je lichamelijke vorm weer terug (en houd je hem ook daadwerkelijk vast):

1. Suiker is vergif, het stimuleert ontstekingen, versnelt het verouderingsproces en je wordt er dik van. Toch zit het in ontzettend veel voedingsmiddelen. Ongemerkt krijgen we er meer van binnen dan ons lief is. Een tip om je suikerinname effectief en daadwerkelijk te beperken: check de ingrediëntenlijst – als er meer dan 6 gram per 100 gram suiker in zit, dan heb je te maken met ’trash food’.

2. Koop alleen voedingsmiddelen die niet bewerkt zijn. Dat is: koekjes, crackers, cakes, taarten, worst, frikadel, filet americain, spareribs, kant-en-klare diepvriesmaaltijden. Ga voor basisingrediënten en eenvoudige gerechten. Dat is: fruit, groenten, eieren, noten, zaden, peulvruchten, volkorenbrood, volkorenrijst, vis, wit vlees (kip), mager gehakt.

3. Bekend is dat voedingsmiddelen met een mix van vetten (circa 40 tot 60%) en koolhydraten (circa 20 tot 30%) uitlokken tot overeten. Denk hierbij aan ovenschotels, ijs, cakes, pizza. Loop er met een boogje omheen.

4. Je zult alleen afvallen als je minder calorieën consumeert dan je verbrandt. Maar weet je dat het ook nog uitmaakt uit WELKE voedingsmiddelen je je calorieën haalt? Om te voorkomen dat je spiermassa verliest, kun je in de afslankfase het beste voor meer eiwitten (eieren, wit vlees, magere yoghurt, vis, tofu) gaan, en de hoeveelheid vetten en koolhydraten terugbrengen.

5. Hoe meer spiermassa, hoe effectiever je stofwisseling. Spieren vragen namelijk continu om energie. Jammer genoeg neemt onze spiermassa in de loop der jaren af. Daarom is het belangrijk, vooral als je niet zo jong meer bent, om aan je spieren te (blijven) werken. Ondersteun je eiwitrijke voedingspatroon (zie 5.) met trainingen waarbij je ‘magere massa’ (spieren) opbouwt. Niet schrikken! Je hoeft echt niet als een bodybuilder met zware gewichten aan de slag te gaan. Je kunt ervoor kiezen om met kleine gewichtjes te trainen maar je kunt ook high impact-low intensity (online) lessen volgen waarbij alle lichaamsspieren op een lichte en gezonde manier in beweging worden gezet. Ik vind het aangename ‘dansjes’ die je conditie verbeteren maar tegelijkertijd ook je spieren versterken en heb er optimale resultaten mee bereikt (ik had nooit gedacht dat je je buikspieren kon trainen zonder de gebruikelijke sit-ups die mij ook nog eens rugpijn bezorgen).

6. Verder maakt de 6000 tot 10.000 stappen regel steevast deel uit van een gezonde levensstijl. Zorg dat je aan je stappen komt!

7. Er kan een moment komen dat je niet meer afvalt. Als je het als een professional wilt aanpakken, dan is dit het moment om je stofwisseling te boosten. Dat kun je doen met een combinatie van koolhydraten aan tafel (volkorenbrood, bruine rijst en dergelijke) en high intensity trainingen ofwel HIIT (op internet vind je er alles over). Op deze manier leer je je lichaam om de koolhydraten die het binnenkrijgt om te zetten in de energiebron glycogeen en niet in vet.

8. N.B. Houd er rekening mee dat spierweefsel meer weegt dan vet. Zet je vette massa om in spiermassa (wat dus de bedoeling is), dan kan dat in je gewicht tot uitdrukking komen. Geen paniek is als de naald stil blijft staan of tijdelijk even wat omhoog kruipt.

9. Maar wat je ook doet, stress niet (stress is funest voor lijf en leden), wees niet te streng voor jezelf, integendeel: wees lief voor jezelf.   

Charlotte Mesman voor TRENDYSTYLE

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Charlotte Mesman is Fashion & Beauty Director van Trendystyle. Ze werkte als model in Milaan, was advocaat en richtte Trendystyle op. Elk seizoen is ze bij de Fashion Weeks in Milaan en Parijs te vinden.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE