Trendystyle.net | Fashion trends | Kledingtips | Grote kans dat je nieuwe jurk al gedragen is. Lekker fris!

Grote kans dat je nieuwe jurk al gedragen is. Lekker fris!

De niet-goed-geld-terug policy die met name de grote modeketens de afgelopen decennia hebben toegepast om …

De niet-goed-geld-terug policy die met name de grote modeketens de afgelopen decennia hebben toegepast om klanten gemakkelijker tot aankopen over te halen, heeft ook een keerzijde. Niet zelden gebeurt het dat kleding wordt gekocht, gedragen en vervolgens weer wordt teruggebracht. En als jij dan dat kledingstuk koopt, dan kom je met iets thuis dat een ander al gedragen heeft!

Terugbreng-policy

De niet-goed-geld-terug policy is een fenomeen van onze moderne tijden. Vroeger was een aankoop definitief tenzij je na de aankoop ontdekte dat er iets met het kledingstuk mis was. Op z’n hoogst werd het dan geruild met een eenzelfde kledingstuk dat wel in orde was. Of je kreeg een tegoedbon.

In de loop van de tijd zijn de winkeliers soepeler geworden. Deze policy trekt de klanten gemakkelijker over de streep om met iets de deur uit te gaan. Ruilen betekent bovendien een nieuw bezoek aan de winkel waar alweer andere waar uitgestald ligt om je in de verleiding te brengen. Niet zelden volgt op het terugbrengen een nieuwe aankoop. En die valt vaak genoeg ook nog eens duurder uit. Omdat je ‘alleen maar’ hoeft bij te leggen, lijkt het alsof je niet veel uitgeeft. Kortom, de terugbreng-policy heeft zo zijn voordelen voor de winkeliers.

Dragen en terugbrengen

Maar de policy heeft ook een keerzijde. Omdat er zonder opgaaf van reden geruild kan worden en de teruggebrachte kleding vaak niet eens wordt gecontroleerd, is de verleiding groot om iets te kopen, het een keertje te dragen (met prijskaartje er nog aan) en het vervolgens terug te brengen. Volgens een Brits onderzoek zou één op de acht vrouwen dit doen. Er zouden verschillende redenen voor zijn. Eén daarvan is dat je met een beperkt budget toch steeds weer met nieuwe kleren voor de dag kunt komen. Sommigen halen er gewoon een kick uit. En anderen doen het alleen met gelegenheidskleding waarvan ze toch al weten dat ze het kledingstuk niet meer zullen dragen.

Lekker fris!

Nog afgezien van het feit dat het dragen en terugbrengen van kleding wel bestempeld wordt als gelegaliseerde diefstal, duikt vooral de gedachte ‘Lekker fris!’ bij ons op. Zelfs lingerie en badkleding schijnt gedragen te worden teruggebracht. Een caissière van een grote winkelketen vertelde mij onlangs dat ‘je niet wilt weten in welke staat slipjes worden geretourneerd. Eerst wassen voordat je iets draagt!’ raadde zij aan.

Eerst wassen?

Maar is het niet jammer om nieuwe kleding eerst te moeten wassen? Is het niet juist heerlijk om iets dat écht nieuw ruikt te dragen? Als het eenmaal gewassen is, is het ‘nieuwe’ er een beetje af, is een reactie die we wel horen. Toch zou het wellicht verstandig zijn om nieuwe kledingstukken (en vooral lingerie) eerst even een sopje te geven. Doe je het liever niet, check het kledingstuk dan voorafgaand aan de aankoop goed. Dit zijn signalen dat het kledingstuk al gedragen is:

Hoe voorkom je dat je met een gedragen kledingstuk thuiskomt?

  • Check het kledingstuk op vlekken en let ook op de aard van de vlekken. Make-up vlekken (die helaas veel voorkomen) hoeven niet direct te betekenen dat het kledingstuk al gedragen is maar het is dan vast wel al gepast. Vetvlekken vertellen natuurlijk een heel ander verhaal.
  • Check het kledingstuk op de geur. Heb jij wel eens een afschaf gedaan die heel sterk naar parfum rook (het is mij helaas wel eens overkomen). Maar ook sigarettenrook, zweetluchtjes (check de aanzet bij de mouwen) en andere geurtjes kunnen erop duiden dat het item al gedragen is.
  • Check de ‘kreukzones’. Bij blouses en jurkjes is dat bijvoorbeeld de zone rond de mouwgaten. Check rokjes, broeken en jurken op die zones die kreuken als je gaat zitten. Anderzijds kunnen vouwen die het gevolg zijn van het vervoer door de fabrikant erop duiden dat het kledingstuk nog niet gedragen is.
  • Voor wat betreft lingerieslipjes hoeven we je vast niet te vertellen waar je moet kijken. Controleer of het slipje een hygiënestrip heeft. Eerst wassen is in dit geval echter zo en zo een goed advies.
  • Schoenen zijn gemakkelijker te checken. Draai ze even om en controleer de zolen. Die vertellen je genoeg. Want je zou toch geen schoenen willen dragen waar een ander al een avondje op gedanst heeft?

Wat vinden jullie van kleding kopen, dragen en terugbrengen? Hebben jullie dat wel eens gedaan? Of kom je wel eens in de verleiding? En wassen jullie nieuwe kledingstukken voordat je ze aantrekt?Hebben jullie tips om te checken of een kledingstuk al of niet gedragen is? We horen graag jullie mening!

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!

Reacties zijn gesloten.

MEER OP TRENDYSTYLE