Trendystyle.net | Psychologie | Gebrek aan eigenwaarde. 5 Vragen en antwoorden

Gebrek aan eigenwaarde. 5 Vragen en antwoorden

Wat is een gebrek aan eigenwaarde? Hebben vrouwen er meer last van dan mannen? Hoe …

Eigenwaarde
Gebrek aan eigenwaarde. 5 Q&A’s

Wat is een gebrek aan eigenwaarde? Hebben vrouwen er meer last van dan mannen? Hoe manifesteert het zich en wat kun je ertegen doen? Laten we eens in de materie duiken met 5 vragen en antwoorden.

1. Is gebrek aan eigenwaarde een typisch vrouwenprobleem?

Gebrek aan eigenwaarde komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Wel is het zo dat de cijfers uitwijzen dat meer vrouwen dan mannen ervan te lijden hebben. Dit komt vooral ook omdat vrouwen in hun jeugd vaker geconfronteerd worden met boodschappen die tot een negatief zelfbeeld kunnen leiden (‘Dat doen nette meisjes niet’, ‘Als vrouw maak je geen carrière’) en zij zich deze boodschappen maar al te zeer aantrekken.

2. Wanneer wordt een lage zelfdunk pathologisch?

Iedereen zit wel eens niet zo lekker in zijn (haar) vel. Iedereen heeft wel eens het idee dat we ‘niets waard zijn’, ‘niets kunnen’ en ‘nooit iets zullen bereiken’. Dat is volkomen normaal. Een gebrek aan eigenwaarde wordt echter pathologisch als het je belemmert in je dagelijks leven en het je verhindert om een normaal leven te leiden.

Dat is het geval als een laag zelfbeeld je ertoe aanzet om elke uitdaging, elke beslissing en alles wat maar even met competitie te maken heeft uit de weg te gaan, en je voortdurend het idee hebt dat je de verschillende situaties die het leven nu eenmaal met zich brengt niet aankunt.

3. Wat voor concrete problemen kan een laag/negatief zelfbeeld met zich brengen?

Een gebrek aan eigenwaarde kan zowel in de privé-sfeer als op het werk problemen veroorzaken. Meestal gaan deze problemen hand in hand. Een persoon met een laag zelfbeeld zal vaker onder zijn of haar niveau werken.

Ook in de privé-sfeer blijft de persoon zonder zelfvertrouwen vaak op een lager niveau steken en worden relaties aangegaan die onbevredigend en soms zelfs gewelddadig kunnen zijn. Het kan ook zijn dat de persoon met gebrek aan eigenwaarde alleen blijft maar dat is dan vaak geen bewuste keuze.

4. Wat kun je doen om je zelfbeeld te verbeteren?

Het is heel belangrijk dat je om hulp weet te vragen. Als het zelfbeeld heel laag is, is men vaak niet eens in staat om hulp te vragen. De persoon in kwestie denkt dat hij of zij geen hulp verdient! Maar het is juist heel belangrijk om hulp in te roepen.

Psychologische hulp kan goede resultaten opleveren. Natuurlijk hangt het van persoon tot persoon af, maar met hulp van buitenaf wordt er in ieder geval kundig en constant aan gewerkt om het zelfbeeld bij te sturen. Op den duur kan dat een positieve invloed hebben op de levenskwaliteit en bijdragen aan een sereen leven.

5. Wat kun je zelf doen om je zelfbeeld te verbeteren?

Denk aan jezelf als een uniek en liefdevol persoon. Mensen met een laag zelfbeeld zijn vaak heel gevoelige mensen die zichzelf weinig waarde toedichten en dat ook uitstralen. Het is belangrijk dat je positief over jezelf denkt en probeert dat ook uit te stralen. Let daarbij ook op je houding. Recht je rug en open je schouders zodat je de wereld met meer moed tegemoet kunt treden. En verder is het natuurlijk heel belangrijk dat je je wendt tot een ervaren en kundige psycholoog of psychotherapeut om het probleem te analyseren en de sleutel naar meer eigenwaarde te vinden.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE