Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Anti-aging | 10 Jaar jonger met deze anti-aging make-up tips voor de rijpe huid (tel uit je winst!)

10 Jaar jonger met deze anti-aging make-up tips voor de rijpe huid (tel uit je winst!)

Professionele anti-aging make-up tips voor de oudere huid. Met deze tricks & tips zie je er tien jaar jonger uit. Reken uit hoeveel jaartjes jij nog van je leeftijd kunt afsmokkelen.

Anti-aging make-up tips
10 Jaar jonger met deze anti-aging make-up tips voor de rijpe huid

Het opmaken van de rijpe huid is niet anders dan het opmaken van een jonge huid. Of toch wel! Er zijn een aantal do’s en don’ts en een aantal make-uptrucjes die ervoor kunnen zorgen dat je er vijf, zelfs tien jaar jonger uitziet. Make-up artist Michele Magnani van MAC Cosmetics verklapt ons hoe je met de juiste make-upproducten en -technieken tien jaar van je leeftijd (misschien wel meer!) kunt afsmokkelen. Een waardevol artikel voor de ‘oudere jongeren’ van 50 jaar en meer. Tel uit je winst!

Uitgangspunt: huidverzorging

Uitgangspunt voor een goede huid is en blijft natuurlijk een goede huidverzorging. Vochtinbrengende en voedende crèmes helpen om de huid jong te houden. ‘Rimpels kun je niet voorkomen maar je kunt het natuurlijke verouderingsproces met een goede huidverzorging (crèmes, serums enzovoorts) wel vertragen’, meent Michele Magnani. ‘Daarnaast kun je je look ‘verjongen’ met het juiste gebruik van make-up.’

Tien jaar jonger met deze make-up tips en trucs

1. Drie jaar jonger met het gebruik van een primer (-3 jaar)

De primer is een nieuw en geavanceerd make-upproduct dat echt verschil uitmaakt. De primer breng je onder je foundation aan (net zoals je onder de eerste verflaag een primer aanbrengt). Op zich geeft dit product je huid al een jonger aanzien. Dat komt door de siliconen die erin zitten. Er bestaan vooroordelen tegen siliconen maar de meeste experts zijn het erover eens dat deze siliconen niet in de huid of poriën doordringen maar enkel een laagje over je huid leggen, als een tweede huid.

Het gebruik van een primer heeft verschillende voordelen:

 • Het huidoppervlak ziet gladder en egaler uit.
 • Het laagje dat de primer over je huid legt, gaat uitdroging van de huid tegen omdat het het verdampingsproces vertraagt en het vochtpeil van de huid beter op peil blijft.
 • De foundation laat zich gemakkelijker aanbrengen als er eerst een primer is gebruikt.
 • Primers bevatten lichtreflecterende deeltjes waardoor het licht dat op de huid valt zo wordt weerkaatst dat de huid jonger, gladder en compacter lijkt.

Door het gebruik van een primer heb je minder product (foundation) nodig, en dit is heel belangrijk want voor de rijpe huid geldt: HOE MINDER MAKE-UP, HOE BETER.

2. Eén jaar jonger met de juiste basis: foundation, camouflageproduct, poeder (-1 jaar)

Basisregel voor het opmaken van de rijpe huid: gebruik zo min mogelijk foundation, zo min mogelijk camouflageproduct, zo min mogelijk poeder. Less is more!

Foundations

Smokkel een jaar, een paar jaar (waarom ook niet!) van je leeftijd af door de juiste foundation te gebruiken. De rijpe huid is gewoonlijk droger dan een jonge huid. Hierdoor is de huid vaak ook gevoeliger en heeft deze nog wel eens een vaal of dof aanzien. Hydraterende crèmes en een primers schieten hier te hulp maar ook de foundation kan op dit gebied veel voor je huid doen. Michele Magnani adviseert om voor de rijpere huid vooral vloeibare foundations te gebruiken. Deze vloeibare foundations moeten bovendien geschikt zijn voor het type huid (vaak droog).

Breng altijd eerst de foundation aan en gebruik een camouflageproduct alleen daar waar nodig. Draai je de volgorde om dan riskeer je dat je het camouflageproduct na het aanbrengen van de foundation opnieuw moet aanbrengen en dan begin je met het opbouwen van lagen en dat is nu juist niet de bedoeling. Zo min mogelijk product is en blijft de regel!

Camouflageproducten

Gebruik camouflageproducten met een crèmeachtige formule: vloeibaar, licht en in dezelfde kleur als je huid, en liefst met een hydraterend ingrediënt als hyaluronzuur. Maak niet de fout om de huid onder je ogen lichter te maken dan de rest van je gezicht. Je accentueert deze probleemzone dan juist.

Voor blauwachtige kringen onder de ogen (de blauwe kleur wordt vaak veroorzaakt door blauwachtige adertjes) gebruik je een camouflageproduct met een perzikachtige of oranjeachtige ondertoon. Voor roodachtige kringen kies je een product met een gele of beige ondertoon.

Ook hier geldt: gebruik zo min mogelijk product zodat het zich niet in lijntjes en rimpeltjes ophoopt! Camoufleer alleen de zone waar de kring begint en de binnenste ooghoeken maar breng het product niet op het jukbeen aan omdat je de make-up dan gaat verzwaren. Tip het product met je vingers op de huid of – beter nog – gebruik een make-upkwast met natuurlijke haren en maak ronddraaiende bewegingen voor een egaal effect.

Poeder

Gebruik zo min mogelijk poeder en alleen daar waar nodig. Michele Magnani adviseert om de poeder niet met een sponsje aan te brengen maar met een make-upkwast met natuurlijke haren, en dan alleen in de T-zone en nooit rond de ogen. Beter nog dan poeder zijn de blot powder vloeitjes: een soort papiervelletje dat je over je huid haalt en dat het overtollige vet absorberen.

3. Twee jaar jonger met highlights (-2 jaar)

Highlights zijn make-upproducten waarmee je lichtpunten in je gezicht kunt creëren. Ze leggen een mooie glans over de huid en door met licht en schaduw te spelen kun je de volumes in je gezicht als het ware ‘veranderen’.

Een make-up truc met een ‘lifting effect’: breng een highlight aan in de zone die vanaf je jukbeen langs je buitenste ooghoek richting je slaap loopt. Door deze zone te ‘verlichten’, creëer je een instant lifting effect. Je jukbeenderen en ogen lijken hoger.

4. Eén jaar jonger met de juiste vorm wenkbrauwen (-1 jaar)

Ook de manier waarop je je wenkbrauwen opmaakt, kan je jaren jonger (of ouder!) maken. Voor een jonger aanzien vul je je wenkbrauwen met lichte hand in met een wenkbrauwpotlood of een oogschaduw waarbij het heel belangrijk is dat je het hoogste punt van je wenkbrauwen accentueert. Maak de wenkbrauwboog op dat punt iets hoekiger. Dit staat pittig en jong en heeft een ‘lifting effect’. Houd je wenkbrauwen één tint lichter dan je haarkleur.

5. Eén jaar jonger met de juiste oogmake-up (-1 jaar)

Rimpels en lijntjes rond de ogen? Michele Magnani adviseert om vooral géén glanzende oogschaduw te gebruiken maar altijd voor mat of satijnachtige texturen te kiezen. Crèmeachtige oogproducten zijn alleen geschikt als ze direct opdrogen maar niet als ze crèmeachtig blijven (ze vullen dan lijntjes, rimpeltjes en gaan in de oogvouw zitten).

Gebruik bij voorkeur lichte kleuren om je ogen mee op te maken. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen en zijn er vrouwen die ook zwart of donkerbruin heel goed kunnen hebben, maar de hoofdregel is: lichte kleuren (niet wit).

Mascara voor de bovenste wimpers is een must. Michele Magnani adviseert om met een snel drogende mascara ook de onderste wimpers even aan te stippen omdat dit de ogen als het ware opent.

6. Eén jonger met crèmeblush (-1 jaar)

Blushes in crème zijn heel geschikt voor de oudere huid omdat ze de huid die glans teruggeven die met de jaren afneemt. Ga voor frisse en niet te donkere kleuren in rozeachtige of perzikachtige tinten.

Breng de blush op de koontjes van je wangen aan. Dit doe je door in de spiegel naar jezelf te glimlachen en de blush dan van de koontjes richting de oren uit te werken. Vermijd de jaren ’80 methode: kusmondje maken en een harde streep blush op de jukbeenderen aanbrengen.

7. Eén jaar jonger met glanzende of glossy lippen in frisse kleuren (-1 jaar)

Net zoals de huid, moeten ook de lippen worden ‘klaargemaakt’ met een primer. Deze primer maakt het aanbrengen van de lippenstift gemakkelijker, zorgt ervoor dat het product langer blijft zitten en voorkomt uitlopen.

Michele Magnani adviseert de ‘jonge oudere’ vrouw om crèmeachtige lipstick of gloss te gebruiken in lichte, frisse kleuren. Metallic kleuren maken volgens hem oud. Felle kleuren (fluo oranje, felrood, pruimrood) kunnen heel mooi zijn, maar goudtinten en te matte texturen moeten worden vermeden. Crèmeachtige texturen en gloss reflecteren het licht en geven de lippen daardoor weer meer volume (volume dat helaas in de loop van de jaren afneemt).

Laatste tip: gebruik make-upkwasten

Stap eens af van het gebruik van make-up sponsjes en probeer eens om met make-upkwasten te werken. Het voordeel is dat je minder product gebruikt (less is more!) en dat de producten mooi egaal worden aangebracht.

‘De rijpere vrouw kan met de juiste technieken en heel weinig make-up heel mooie en vrouwelijke resultaten bereiken. Nooit mag een vrouw’, vindt Magnani, ‘op welke leeftijd dan ook, vergeten om vrouw te zijn. Met weinig make-up kun je je eigen vrouwelijkheid accentueren en een jonge, frisse en aantrekkelijke look creëren die in eerste instantie niet het ‘moeder-zijn’ of het ‘oma-zijn’ maar vooral het ‘vrouw-zijn’ uitstraalt.’

Samenvatting make-up tips voor rijpere huid

 • Gebruik een primer vòòr het aanbrengen van de foundation; gebruik een vloeibare foundation in dezelfde tint als je huid (- 3 jaar)
 • Gebruik zo min mogelijk foundation en camouflageproduct; gebruik blot powder in plaats van losse of compacte poeder (-1 jaar)
 • Highlight de zone van je jukbeen richting buitenste ooghoek richting slaap (-2 jaar)
 • Teken een ‘hoekje’ op het hoogste punt van je wenkbrauwboog (-1 jaar)
 • Gebruik bij voorkeur lichte oogschaduw; gebruik géén metallic oogschaduw of crème oogschaduw (- 1 jaar)
 • Kies crèmeblush in roze of perzikkleuren en breng die op de koontjes van je wangen aan (-1 jaar)
 • Ga voor crèmeachtige of glossy lippen in frisse lichte kleuren. Vermijd matte of metallic lippenstift (-1 jaar)

Met dank aan Michele Magnani van MAC Cosmetics

TRENDYSTYLE

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE