Wel of niet moeder worden?

Wel of niet moeder worden?
Wel of niet moeder worden?

Vandaag de dag is het niet meer vanzelfsprekend dat je kinderen krijgt. Steeds vaker wordt het een bewuste keuze waarbij allerlei dingen tegen elkaar worden afgewogen (heb ik moedergevoelens, wil hij kinderen, wat doe ik met mijn carrière, hoe is de financiële situatie, zou ik later spijt krijgen als ik geen kinderen krijg, wat als ik straks oud en alleen ben?).

Als de biologische klok doortikt, komt het moment van de waarheid steeds dichterbij. Natuurlijk is dat geen probleem als jij en je partner weten wat je wilt. Maar het wordt anders als je het eigenlijk niet weet of als jij en je partner niet op één lijn zitten.

Vooral veel vrouwen van na de dertig worstelen met vragen over het moederschap. Wel of niet doen? Onder druk van de tijd een beslissing nemen? De wil van je partner volgen? Toch kinderen krijgen om later geen spijt te krijgen?

Een heleboel vragen. Wat zijn jullie ervaringen? Hoe staan jullie ertegenover? Hoe heb jij de beslissing genomen? Of ben je er nog mee bezig?
Mail je reactie naar tsnl(at)trendystyle.net – Vervang (at) door @

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen. Klik hier

Heb je ons iets te zeggen? Schrijf ons! Klik hier

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

MEER OP TRENDYSTYLE
GESPONSORDE LINKS
Het achterlaten van een reactie is volkomen anoniem. We verzamelen geen enkel gegeven van je. Reacties worden eerst door ons gelezen en pas na onze goedkeuring geplaatst.

21 gedachten over “Wel of niet moeder worden?”

 1. Ik wil kinderen. En voor die moedergevoelens worden vanzelf bepaalde hormonen aangemaakt, bepaald DNA geactiveerd, nieuwe hersenbanen aangelegd (echt waar!), dus dat komt wel goed. En de financiele situatie… Ze zullen heus niet verhongeren en ze hebben echt niet alle luxe nodig. Als je ze maar genoeg eigenwaarde meegeeft worden ze niet materialistisch. Carriere vind ik niet belangrijk, ik kan mezelf op zoveel manieren ontwikkelen, ik zie opvoeding als een grotere uitdaging.
  Lief Vriendje denkt er gelukkig net zo over. Kinderen k0men zodra de studie is afgerond en een vast inkomen geregeld is.

 2. Het is voor mij altijd al zeker geweest dat ik kinderen wil, en voor mijn vriend geldt gelukkig hetzelfde! Als we straks een huisje hebben dat ruim genoeg is, mijn studie afgerond is en ik een vaste baan heb gaat de pret beginnen.
  Ik denk dat het ook door de samenleving komt dat mensen tegenwoordig beter nadenken over zwanger worden (tienermoeders over het algemeen natuurlijk uitgesloten) . Vroeger was het gezin natuurlijk de hoeksteen van de samenleving en was het normaal dat je kinderen kreeg. Carriere maken zat er toen niet in als vrouw-zijnde. Ik heb het idee dat de samenleving tegenwoordig meer op het individu gericht is.

 3. Niet doen. Inmiddels kan ik ze niet meer krijgen als 55plusser maar ben er heeeel blij mee dat ik hiervoor nooit koos. Heb nog steeds alle vrijheid en veel minder teleurstellingen dan al die moeders om mij heen wiens toekomstdromen van het kroost zag vervliegen. Leed leed en nog eens leed is wat je krijgt ervan. Natuur is zo wreed dat we het toch willen en de kids altijd blijven steunen hoe akelig ze zich ook gedragen. Maar veel verdriet is je toekomst als je kinderen neemt. Gewoon een lieve man met wie je ziel en zaligheid deelt en dagelijks intens geluk ervaart is mijn leven en dat is zoveel zekerder en fijner. Dan heb ik t nog niet over de financiele problemen die je het hoofd moet bieden. Nooit is het genoeg wat je doet altijd meer en meer. Je uitgewoonde lijf wordt ook nog eens in vele gevallen op je vijftigste aan de kant gedaan door scheiding of gescheiden slaapkamers omdat manlief je aanblik niet meer kan verdragen. Een schort van vet over je schaamhaar wil hij nog wel laten wegsnijden in de hoop dat hij zijn oude liefje terug krijgt maar helaas ook dat bleek valse hoop. Zonder kinderen geen lebberbuik en gericht onderhoud aan lijf en geest zodat alles pikant blijft en de relatie langer bestand is tegen bovenstaande senario. Een senario wat menigeen doet twijfelen of ze wel langer wil bestaan. De kids zijn wederom de oorzaak dat ze dan toch maar besluit de vreselijke laatste dertig jaar aan te gaan in alle eenzaamheid en droevenis al wachtend op een telefoontje van een kind of kleinkind die altijd te weinig belt en die altijd daardoor weer de onzekerheid laat insluipen dat het aan jou ligt. Je geeft niet genoeg geld of dingen of je doet niet aardig genoeg terwijl je het liefst het uitschreeuwt van angst, eenzaamheid en narigheid. Nee kinderloos is heel wat makkelijker en rustiger, een echte aanrader is mijn conclusie en levenservaring.

 4. Nou ik vind het verhaal van eeuwig popje wel een beetje triest. Zolang jij sterk in je schoenen staat kunnen kinderen je dat niet afnemen. En van alle tegenslagen die je hebt wordt je alleen maar sterker.
  Kinderen zorgen niet alleen voor nare dingen maar ook voor gelukzalige momenten die iemand zonder kinderen moet missen. Bovendien lijkt het me heerlijk om mijn geld, ervaringen en herinneringen te delen met mijn kinderen en het zal me veel meer plezier doen om hun gelukkig te zien dan om het geld etc. in mijn eentje uit te geven. En als de kinderen uit huis zijn, en ze je veel te weinig bellen, heb je nog alle tijd om je toekomstdromen na te leven. Dat is niks om angstig of onzeker over te worden.
  Verder denk ik dat als jou man jou verlaat omdat je na je zwangerschap minder mooi bent je gewoon de verkeerde man hebt uitgezocht. En vergeet niet dat zwangere vrouwen en moeders van kinderen het meeste stralen!
  Maar inderdaad als je egoïstisch wilt leven kun je dat beter zonder kinderen doen.

 5. Wat een zever! Dat kan alleen van iemand komen die een mislukt leven heeft en jaloers is op alle gelukkige moeders..Misschien gewoon te laat aan willen beginnen en nu gaat het zeker niet meer..ehm..Dan maar moederschap afbreken..
  Ik heb een dochter, een fantastische carriére en zie er nog altijd even goed uit als voor mijn zwangerschap (maatje 36).. En zo ken ik heeeel veel moeders..
  Wie durft te beweren dat kinderen uw leven kapot maken als je er zelf geen hebt??
  Kinderen maken je gelukkig, het is een ongeloofelijk gevoel om moeder te zijn. Mijn man en ik zijn een supergelukkig gezin.. !!!

 6. Inderdaad! Daar ben ik nu volledig mee eens ‘mama’ ! Iemand van 55 noem ik nu ook niet bepaald ‘een popje’ :)
  Trots zijn dat je geen kinderen hebt? Ik ruik egoïsme..
  Ik ben zelf nog geen moeder, maar wil zeker ooit kinderen hebben.
  Dan heb je pas iets in je leven bereikt!!!

 7. Kinderloos is saai… Je kan toch ook leuke carriere hebben met kinderen? En waarom lebberbuik en uitgewoonde lijf? Niet alle mama’s zijn lelijk, kijk naar Angelina of andere ‘bekende sterren’.. Die zien er toch ook nog steeds super uit? Of niet soms?
  groetjes

 8. Oeh wat een ‘meningen’ allemaal. Niet iedereen KAN kinderen KRIJGEN. Het is geen kwestie van ‘nemen’. Ik zit nu in de leeftijd dat het onderhand op elke feestje wordt gevraagd, en in mijn vriendenkring komen er ook steeds meer kleintjes. Bij ons wil het niet zo vlotten, waardoor ik ook rekening ga houden met het feit dat het misschien niet gaan gebeuren. Ik wil het wel, en ik denk dat ik ook wel heel verdrietig zal zijn als het niet zo mag zijn, maar als ik kijk naar mijn buren die in dát schuitje zitten, dan zie ik dat je ook een goed en fijn leven kan hebben zonder kinderen. En ik ben van mening dat het al dan niet hebben van kinderen er niet aan toe bijdraagt of je al dan niet iets in je leven bereikt…

 9. Als je er geen kan krijgen dan is het idd heel erg voor je (als je er wil natuurlijk). Maar ervoor kiezen om er geen te hebben omwille van je ‘figuur’ of ‘sociaal leven’ ??? Dat vind ik bullshit!! Mijn zus heeft ondertussen 2 kindjes en dat stoort haar niet in haar vrije tijd. Ze ziet er ook echt nog steeds geweldig uit!!! Iets bereiken, tja..Das subjectief,hé.. Ik wil ook kindjes, denk dat ik mij dan voldaner zal voelen..Tuurlijk kan je zonder ook gelukkig zijn, maar je moet er voor kiezen om de juiste redenen en niet zoals EEUWIG POPJE zegt…Ieder zijn mening natuurlijk!
  Nog veel succes Maris! Het komt wel goed ;)
  xxx

 10. De vrouw die hier voor Eeuwig popje wordt uitgemaakt, klinkt misschien een beetje fel, maar ze zal haar redenen hebben. Mensen die denken dat het leven zonder kinderen saai is of onvolmaakt, komen kortzichtig en onontwikkeld over en ze klinken alsof ze de moeite niet willen doen om hun leven spannend en interessant te maken — dan maar voor de meest basale “entertainment” kiezen, da’s ook niet moeilijk hé.
  Hoe dan ook, ik wil ook geen kinderen en ik begon mij weer op te winden door de mensen die dingen zeggen die ik net beschreven heb.
  En dan, las ik dit : “En waarom lebberbuik en uitgewoonde lijf? Niet alle mama’s zijn lelijk, kijk naar Angelina of andere ‘bekende sterren’.. Die zien er toch ook nog steeds super uit? Of niet soms? ” van Tine.
  Toen was ik weer rustig en gekalmeerd;
  Omdat ik nu weet wat voor vrouwen zo kortzichtig denken hier. Iemand die angelina jolie en de sterren (aub zeg) als grote voorbeeld en troost neemt, nou…daar kun je je niet druk over gaan maken. Dan kan je er alleen nog maar om lachen. Ik durf wedden dat ze ook nog eens Flair en co literatuur durven noemen.
  Als je mensen op deze wereld wilt zetten om JOU leven interessant te maken, wie is er dan een egoïst? Over egoïsme gesproken, graag zou ik willen dat alle mensen die de standpunten van vrijwillig kinderlozen niet willen begrijpen (wanneer ze dan toch mensen lastig vallen met “hoezo geen kinderen?!”) voor eens en altijd het verband tussen woord “egoïsme” en geen-kinderen-willen vergeten. Het is compleet irrelevant in deze context op alle mogelijke manieren, waarvan één die toch wel duidelijk moet zijn voor iedereen: egoïstisch kun je zijn TEGEN iemand, bij wijze van spreken; dan moet er iemand zijn, met andere woorden — bestaan, wie je de aandacht/zorg/ het geld/e.d afneemt. Aangezien de niet gewenste kinderen dan ook niet bestaan, gelukkig maar, kan er geen egoïsme plaatsvinden tegenover die onbestaande kinderen. En de maatschappij dan, denk je? Wel, ik vind dat de belastingen voldoende hoog liggen.
  Er kan nochtans over veel (te veel) mensen gezegd worden dat ze mensen op deze werld zetten (!) omwille van hun egoïstisch denken. “Ik wil een kind; ik ga mijn leven vervolmaken; ik ga gelukkig worden; ik ga mijn oude dag verzekeren; ik wil ze dit en dat bijbrengen (waar is de garantie dat ze dat alles goed gaan vinden en gaan willen?); ik wil ze zien opgroeien; e.d. Welk woordje valt het meeste op?
  Nu, wanneer iemand voor kinderen kiest omwille van een ander soort motivaties, die ook objectief kunnen zijn — alle respect, succes ermee. Ik haat kinderen niet, ik vind dat elk kind het beste van het beste verdient, dus wanneer ik mijn schoonzus van 2 zonen zie bevallen en dan zie ik ze van maandag ochtend tot rond 8 uur ’s avonds en zo tot en met vrijdag, dan ook op zaterdag + overnachting, bij de grootouders zitten, dan stel ik mij er vragen bij ja.
  En als er iemand zegt “maar dan mis je toch zoveel!” dan zeg ik even goed terug : misschien mis jij er zoveel, aangezien je je leven niet kunt wijden aan gelukkig maken van 1 of 2 (je partner) personen, wat al moeilijk genoeg is, misschien mis jij zoveel omdat je je niet in zoveel verschillende richtingen kunt ontplooien aangezien er slechts 1 gaat zijn die, hoe dan ook , altijd gaat domineren. Ik heb nog allerlei bezigheden, zeg je? Wel die ene, moederschap, hoort te domineren, want als kind dat een thuisblijf moeder had voor een lange tijd die er altijd voor me was, kan ik je verzekeren dat dat het beste is wat je als kind kunt hebben, er gaat niets boven een moeder die altijd beschikbaar is. Ik wil niemand een schuldgevoel aanpraten, maar als we logisch nadenken, klopt dat. Moeder maakt een keuze om haar leven te wijden aan iemand anders, daarom mag er niet zomaar met roze-wolk- , “ik”-gemotiveerde argumenten gegooid woorden. Daarom wil ik zeggen: denk na, en geen 2 keer, maar veel meer.

  VC

 11. VC ik respecteer jou mening maar ergens slaat je lange verhaal ook nergens op.
  Zelf ben ik nog jong (22) maar volgens mij bestaat er geen mooier cadeau dan kinderen op deze aarde!
  Een waar geschenk uit de hemel.

 12. Beste VC,

  Iedereen die een mening is toegedaan en andere meningen niet voor open staat is kortzichtig (zelfs mijn bewering dat dat zo is, is kortzichtig) waarom deze mensen hierboven volgens mij vooral kortzichtig reageren is omdat ze zich gekwetst voelen door Eeuwig popje (die overigens niet daarvoor uitgemaakt wordt maar zichzelf zelf zo noemt..) en aan haar mening tegenwicht willen geven. Even zo is jouw mening kortzichtig in de zin dat er misschien moeders zijn die kinderen als entertainment beschouwen, maar die ook zeldzaam zijn en gauw genoeg van die mening afstappen eens ze kinderen hebben. Kinderen hebben is wel mooi (vermoed ik, aangezien ik mezelf er nog wat te jong voor vind) maar vast en zeker ook niet easy. Verder is Angelina Jolie enkel een voorbeeld wat iedereen kent en ken ik nog meer ‘mooie moeders’. Maar als iemand de moeder van een vriendin aanhaalt dan verliest dat al zn impact als argument omdat niemand zich die moeder van de vriendin van persoon x kan voorstellen aangezien die niet bekend is.

  Het standpunt voor vrijwillig kinderlozen begrijp ik prima en egoïstisch heeft niks te maken met wel of geen kinderen willen (nee, dus ook niet met WEL kinderen willen).

  Verder is een voldoende aanwezigheid van de moeder gewenst echt mag je ook andere vormen niet veroordelen. Opa en oma zijn misschien juist heel levenswijs en kunnen een kind veel bijbrengen (ik zeg niet dat dit zo is, maar dit kan zo zijn). Net zo goed is het voor sommige kinderen prettig om verschillende mensen te zien, verandering van spijs te hebben terwijl andere kinderen geborgenheid wensen. Het is hooguit de vraag in welke situatie dat zo is en hoe je dat dan het beste doet.

  En uiteraard is moeder worden (net zo goed als de keuze om het niet te doen) iets wat bewust gekozen en overdacht moet.

  Hoe dan ook is het doelloos om met welke argumenten dan ook over anderen te oordelen :)

 13. Laat iedereen nu eens gewoon weergeven wat ie zelf van zijn/haar leve ndenkt. Al die reacties op anderen, pfff, wat een negativiteit. Als popje blij is, laat hara lekker blij zijn. Ze heeft vast gelijk voor zichzelf. Anderen hebben weer gelijk over hun leven, dat gewoon niet hetzelfde is.

  Ik wordt zelf echt heel erg moe van al die mensen die mij willen vertellen wat ik moet doen met mijn leven om gelukkig te worden: kinderen, trouwen, niet te hard werken, loopbaankeuzes, … echt heb er nooit iets aan gehad en je eindigt verder van huis dan waar je startte gewoon omdat Jan en alleman zich met jou gaat bemoeien alsof “they fucking own you”.

 14. Ik ben net 30 geworden en ik ben klaar voor het moederschap, ik hoop dat ik ze mag krijgen….kinderen verrijken je leven.

 15. Ik hoop het ook voor jou Keisha!
  Ik ben ook volledig eens met H.
  Mensen: lees eerst tegoei wat ‘eeuwig popje ‘ heeft gezegd eer je anderen begint af te kraken. Ze noemt haar eigen zo, inderdaad H! (Dat moest ik toch even kwijt..) Voor de rest heb je ook 100% gelijk H, zou het echt niet beter kunnen vatten…
  VC, wat is jouw antwoord op H haar mening? Daar ben ik nu toch eens naar benieuwd??? Of ben je er stil van geworden? ;)
  groetjes

 16. Ik zou best een kind willen. Maar nu natuurlijk nog ff niet pas als ik 22 ben ofso, dan ben ik net klaar met mijn opleiding en heb ik hopelijk een baan. Ik ben nog 17, ik denk er wel aan. Maar nu niet.

  xx

 17. Ik ben pas 14
  maar eerst zijn er een paar vragen die je erbij moet stellen:
  1 wil je het wel ? Doe je omdat je vriendje het wilt of wil jij het. Neem de tijd om er over na te denken. Dit is levenslang.
  2 Ben je er klaar voor? Heb je de tijd voor een kind en ben je er wel klaar voor. Heb je iemand die op haar of hem kan letten in noodgevallen en is je huis groot genoeg, ben je niet te jong en weet je het echt 100 procent zeker ?
  3 Weet je wat je allemaal te wachten staat ? In het begin lijkt het allemaal wel leuk , maar als je kind ouder wordt word het een pak zwaarder. Ze blijft niet altijd dat lieve kleine baby’tje in die buggy.
  4 Heb je er genoeg geld voor ? kinderen , vooral tieners zijn duur !
  Je moet het echt zeker weten, maar ja als je het echt wilt ,
  Proficiat met de baby :]

 18. Ik vind dat de keuze om kinderen op de wereld te zetten een belangrijke beslissing is, die ik weloverwogen wil maken. Ik denk o.a. dat veel afhangt van de context. Moeder worden is niet per definitie rozengeur en maneschijn, net zo min als ervoor kiezen om zonder kinderen door het leven te gaan dat is. Voor mij komt het erop neer om te proberen om, in de mate van het mogelijke, na te gaan wat wel of geen kinderen krijgen inhoudt en dan te kiezen voor wat het beste bij me past.

 19. Eiwig popje, wat een verhaal! Ik voel me als moeder van 2 prachtige dochters vrouwelijker dan ooit. Ik zie mijn man nog liever nu hij papa is. En ons sexleven gaat gewoon door… . Wij hebben een bewuste keuze gemaakt om volledig te gaan voor onze kinderen. Er zijn vrienden van ons die de keuze gemaakt hebben om geen kinderen te willen en daar hebben wij uiteraard alle respect voor.

Reacties zijn gesloten.