Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Deze vitaminen en supplementen boosten je haar om te groeien

Deze vitaminen en supplementen boosten je haar om te groeien

Er bestaat geen wondermiddel om je haargroei te versnellen maar je kunt wel zorgen dat je haargroei niet vertraagt. Door het goed te voeden.

Deze vitaminen en supplementen boosten je haar om te groeien
Deze vitaminen en supplementen boosten je haar om te groeien

Voor het behouden van glanzend en gezond haar is meer nodig dan alleen een goede shampoo en conditioner. De gezondheid van je haar hangt nauw samen met je voeding en vitamines die je binnenkrijgt. Van verschillende vitamines en supplementen is aangetoond dat ze je haar gezond houden en zelfs een boost geven om te groeien. We lichten de belangrijkste vitamines en supplementen om je haargroei te boosten uit.

Vitaminen en supplementen om je haargroei te boosten

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die een cruciale rol speelt bij de productie van collageen, een structureel eiwit dat kracht en elasticiteit geeft aan de haarzakjes en lokken. Voldoende vitamine C helpt om je hoofdhuid gezond te behouden en kan haarbreuk en gespleten haarpunten voorkomen. Vitamine C vind je in citrusvruchten, paprika, broccoli, aardbeien en tomaten.

Vitamine E

Net als vitamine C is vitamine E een krachtige antioxidant die de haarzakjes beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en omgevingsstressoren als luchtvervuiling. Vitamine E bevordert ook een gezonde bloedsomloop naar de hoofdhuid, die de haarwortels voedt en nieuwe groei ondersteunt. Goede bronnen van vitamine E zijn onder meer amandelen, spinazie, avocado’s en zonnebloempitten.

Vitamine A

Vitamine A is essentieel voor de productie van talg, de olie die de hoofdhuid en het haar conditioneert en hydrateert. Het speelt ook een rol bij de celgroei, waardoor het belangrijk is voor een gezonde haargroei. Je kunt vitamine A halen uit voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen, wortels, bladgroenten en zuivelproducten.

Vitamine D

Hoewel vitamine D vaak wordt geassocieerd met de gezondheid van de botten, is het ook cruciaal voor de haargroei. Vitamine D-receptoren zijn aanwezig in de haarzakjes, en een tekort aan deze vitamine is in verband gebracht met haaruitval en dunner worden van je haar. Stel je huid regelmatig bloot aan zonlicht (wel beschermen met een UV-filter!) om je vitamine D-spiegel te verhogen, of neem indien nodig een supplement. Vette vis, eierdooiers en verrijkte voedingsmiddelen zijn andere goede bronnen.

Niacine

Niacine, ook bekend als vitamine B3, helpt de bloedcirculatie naar de hoofdhuid te verbeteren die essentiële voedingsstoffen aan de haarzakjes levert. Het ondersteunt ook de productie van keratine, het eiwit dat de structuur van je haar vormt. Je vindt niacine in vlees, vis, noten, zaden en verrijkte granen.

Keratine

Hoewel het technisch gezien geen vitamine is, is keratine een essentieel structureel eiwit voor gezond, sterk haar. Veel haarverzorgingsproducten bevatten keratine en het is ook verkrijgbaar als supplement. Keratine versterkt de haarschacht, vermindert kroezen en kan zelfs helpen bij het herstellen van schade als gevolg van styling en omgevingsfactoren.

Foliumzuur

Foliumzuur, of vitamine B9, is cruciaal voor de celgroei en -deling, waardoor het belangrijk is voor een gezonde haargroei. Het zou zelfs helpen tegen vroegtijdig grijs worden omdat het de melanine die het haar zijn kleur helpt behouden. Goede bronnen van foliumzuur zijn bladgroenten, citrusvruchten, bonen en verrijkte granen.

Biotine

Biotine, ook bekend als vitamine B7, is misschien wel een van de meest bekende voedingsstoffen voor de gezondheid van het haar. Biotine is essentieel voor de productie van keratine en het is aangetoond dat het de haargroei, dikte en sterkte verbetert. Je vindt biotine in voedingsmiddelen zoals eieren, noten, zaden en avocado’s, of neem het als supplement.

Kortom, door ervoor te zorgen dat je voldoende van deze belangrijke vitamines en supplementen binnenkrijgt, kun je je haargroei boosten en je haar dikker, sterker en glanzender haar maken. Neem ze op in je dieet door gezond en vooral ook gevarieerd te eten, en overweeg om supplementen te nemen als je tekort komt. Gezond haar begint van binnenuit, dus geef je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft.

Klik hier voor haartips voor de heren op ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Charlotte Mesman is Fashion & Beauty Director van Trendystyle. Ze werkte als model in Milaan, was advocaat en richtte Trendystyle op. Elk seizoen is ze bij de Fashion Weeks in Milaan en Parijs te vinden.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE