Trendystyle.net | Fashion trends | Shoppen en dubbelaankopen. Koop jij ook steeds hetzelfde?

Shoppen en dubbelaankopen. Koop jij ook steeds hetzelfde?

Als ik mijn garderobe erop nakijk, wordt al gauw duidelijk dat ik eigenlijk steeds over …

Shopping
Shoppen en dubbelaankopen

Als ik mijn garderobe erop nakijk, wordt al gauw duidelijk dat ik eigenlijk steeds over dezelfde kledingstukken val.

Zeven trenchcoats, vier paar laarzen in dezelfde stijl, zes kokerrokken, twee dezelfde jurkjes maar dan in een andere kleur. Als ik mijn garderobe erop nakijk, wordt al gauw duidelijk dat ik eigenlijk steeds over dezelfde kledingstukken val. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat ik trouw ben aan mijn stijl, maar aan de andere kant vraag ik me vaak af wat ik met al deze kopieën aanmoet. Wat moet ik moet rokken, broeken en T-shirts in meervoud? Daar had ik toch beter andere dingen voor kunnen kopen?

Mijn besluit staat vast. Vanaf dit moment ga ik geen dubbelaankopen meer doen. En daartoe stelde ik voor mezelf een aantal tips en adviezen op.

De impuls voorbij

Ik heb mezelf erop betrapt dat ik tijdens het shoppen negen op de tien keren afvlieg op kledingstukken die lijken op wat ik al in de kast heb hangen. Het is zo gekocht. In een impuls. Vanaf nu dwing ik me ertoe om eerst in gedachten na te gaan of ik zoiets niet nog thuis heb hangen. Vaak is dat wel het geval :-)

Afstappen van de veilige dubbelkoop

Als ik iets koop dat me bekend voorkomt, geeft dat me vaak het idee dat ik er geen miskoop aan kan doen. ‘Wel zo veilig’, denk ik dan bij mezelf. ‘Die andere kokerrok heb ik ook veel gedragen, dus met dit nieuwe exemplaar doe ik vast ook wel een goede koop.’ Hier wil ik vanaf. Het mag dan een veilige aankoop zijn, maar nogmaals: wat heb je aan al die kopieën?

Een andere kleur is geen excuus meer

Een trenchcoat in zandkleur, een ander in zachtgroen, nog eentje in ivoorwit maar dan met korte mouwen. Kleine varianten als de kleur of een plooitje hier of daar zijn geen excuus meer. Vanaf nu ga ik alleen voor unieke aankopen. Alleen als een van mijn lievelingsitems versleten, kapot, te groot of te klein zijn geworden en aan vervanging toe zijn, dan heeft een herhalingsaankoop zin.

Alleen echt vernieuwende aankopen

Vernieuwend is vanaf nu mijn criterium. Is het echt iets anders dan anders? Is het opvallend nieuw? Mijn omgeving is hierbij een goede toetssteen. Ontvang ik een opmerking als ‘Goh, heb je een nieuwe jas…?’ dan weet ik dat ik dit keer geen herhalingsaankoop heb gedaan.

Weloverwogen kopen

Ik heb bemerkt dat dubbelaankopen vaak voortkomen uit ongeduld. Ik heb iets in een tijdschrift of op de catwalk gezien, en wil direct die look creëren. Als ik dan iets dat in de richting daarvan komt, zie hangen, dan koop ik het meestal, ook al is het het vaak ‘net niet’. Omdat ik toch juist precies die look wil, ga ik dan door met zoeken (en kopen) totdat ik het kledingstuk van mijn dromen heb gevonden. Als ik nu de voorafgaande aankopen die erop leken maar het (net) niet waren, niet had gedaan, had dat me heel wat dubbelaankopen (en geld!) bespaard.

Andere merken, shoppingterrein verbreden

Ik val niet alleen vaak in herhaling qua aankopen, maar ga ook eens altijd naar dezelfde boetieks die dan steevast weer dezelfde merken in de collectie hebben. En vaak zie ik bij de dezelfde merken, winter of zomer, ook vaak dezelfde modellen terugkomen. Meestal net even in een ander stofje of met een klein variant. En dat zijn dan weer de kledingstukken waar ik over val. Dus is het tijd om af te stappen van deze ‘veilige’ manier van shoppen en om de blik te verzetten!

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE