Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Moeten wij vrouwen aan het scheren?

Moeten wij vrouwen aan het scheren?

De Engelse Daily Mail publiceerde onlangs een opmerkelijk artikel. Volgens beauty experts, zo schrijft de …

vrouw-scheren

De Engelse Daily Mail publiceerde onlangs een opmerkelijk artikel. Volgens beauty experts, zo schrijft de krant, zou scheren de reden zijn waarom de mannenhuid langer mooi blijft – en dat zou ook voor vrouwen gelden. De krant vervolgt dat beauty enthousiasten het scheren van je gezicht dan wel als een kardinale zonde mogen zien, maar dermatologen zouden het idee omarmen en er zouden al veel scheerproducten voor vrouwen verkrijgbaar zijn.

Vervolgens publiceert de Daily Mail foto’s van een aantal vrouwen van middelbare leeftijd (met scheermesjes in de hand) en een persoonlijke uitleg van hun scheerroutine. Sommigen gebruiken daarvoor zelfs een mannenscheermesje. De dames zweren bij het scheren. Het zou hun huid zacht maken, de huid niet irriteren, de teint verbeteren en make-up zou zich mooier laten aanbrengen. Volgens de dames komen de haartjes niet sterker en donkerder terug – iets dat wel van scheren gezegd wordt – en van ingegroeide haartjes zouden ze geen last hebben.

Een ondervraagde aesthetic clinician bevestigt in hetzelfde artikel dat scheren effectief kan zijn om het verouderingsproces tegen te gaan omdat het een vorm van micro-dermabrasie is en dus de collageenproductie stimuleert en rimpels reduceert. Want, zegt de clinician, waar er sprake is van huidtrauma wordt het collageen gestimuleerd om de cellen te vernieuwen.

En passant wordt nog aangehaald dat zowel Elizabeth Taylor als Marilyn Monroe en Cleopatra hun gezichten zouden hebben gescheerd. In het slot van het artikel worden scheerproducten (met merknaam) aangehaald die eerst nog huiverige gebruiksters heel handig zouden vinden.

Dit in het kort het artikel van Daily Mail dat overigens niet anders dan een promotieartikel van vrouwelijke scheerproducten zou kunnen zijn (wie weet!), maar desalniettemin toch een interessant onderwerp om even op in te gaan.

Gezichtshaar kan vervelend zijn. Bij sommige vrouwen is het sterker en donkerder aanwezig. Hormoonschommelingen en het polycysteus-ovarium syndroom (waarbij de eierstokken teveel mannelijk hormaan aanmaken) kunnen de haargroei op het gezicht stimuleren en ook na de menopauze wil de gezichtsbeharing nog wel eens toenemen en we kunnen erin komen dat dat niet prettig is.

Maar is het een reden om naar het scheermesje te grijpen? Zijn er geen andere, meer effectieve methodes om overtollige gezichtsbeharing tegen te gaan (bijvoorbeeld het weglaseren van de haartjes of het waxen van bepaalde gezichtszones?)? Of is het misschien beter om de haartjes te camoufleren door ze te bleken? We werpen deze vragen maar eens op, maar laten het verder aan de experts over om te bepalen over wat in dit soort gevallen de beste oplossing is.

Dat het scheren van de gezichtshuid als een soort ‘dermabrasie’ zou werken, daar valt nog in te komen, maar het lijkt ons – maar wie zijn wij? – nu niet direct de meest geraffineerde en verfijnde manier om met de delicate gezichtshuid om te springen. (Als ik alleen al denk aan het effect van een scheermesje op mijn benen – een paar dagen lang jeuk en irritatie – dan springen de tranen me al in de ogen, laat staan wat het effect op mijn gezichtshuid zou zijn).

Zijn er bovendien tegenwoordig niet vele andere en beproefde huidverzorgingsproducten die de huid scrubben en de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleren? En zou echt waar zijn dat de mannenhuid mooier is omdat ‘ie regelmatig geschoren wordt? Veroudert de mannenhuid misschien überhaupt beter? En is het niet zo dat’ie  veel dikker en sterker is dan die van de vrouw?

Nogmaals, het zijn maar vragen. En misschien heeft de Daily Mail wel gelijk. Misschien  zijn we gewoon te conservatief. We zijn nu eenmaal opgegroeid met het idee dat vrouwen zich niet scheren. Er zijn culturen waar dat wel anders is.

In een beauty bewust land als Japan bijvoorbeeld behoort het verwijderen van gezichtshaar tot de klassieke beautyrituelen. ‘Kao sori’ (gescheerd gezicht) zou de huid zacht en egaal maken en ervoor zorgen dat beautyproducten beter in de huid intrekken.

Dermaplaning’, zoals deze routine wel in het Engels wordt genoemd, is ook in de Verenigde Staten populair aan het worden. Amerikaanse spa’s promoten deze methode waarbij vellushaar (het dunne en donzige gezichtshaar) wordt verwijderd en de huid wordt geëxfolieerd als een goed middel om pigmentatie tegen te gaan en kleine littekens, fijne lijntjes en rimpels te verzachten.

Nogmaals, Daily Mail werpt een interessant onderwerp op. En wellicht zijn er nog veel meer vrouwen, ook in ons land, die zich scheren. Eigenlijk zijn wij daar best wel benieuwd naar. Heb je er iets over te vertellen, laat het dan even weten!

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE