Trendystyle.net | Liefde en relaties | Liefde & relaties. Als de baas een oogje op je heeft

Liefde & relaties. Als de baas een oogje op je heeft

Overdreven en ongewenste aandacht van een manspersoon op het werk is, om het zacht uit …

Relaties op de werkvloer
Als de baas een oogje op je heeft

Overdreven en ongewenste aandacht van een manspersoon op het werk is, om het zacht uit te drukken, een moeilijk onderwerp. Nog moeilijker is het om er in de praktijk mee om te gaan. Er zitten zoveel facetten aan deze situatie. Er komen persoonlijke gevoelens bij kijken, er zit een professionele kant aan en als je er eenmaal over begint, kan dat serieuze consequenties hebben.

Als de aandacht van de kant van een collega op gelijk, of lager, komt is het nog daaraan toe. Het geflirt van zijn kant behoort tot de gebruikelijke avances die een vrouw nu eenmaal ontvangt (en dat kan ook heel vleiend zijn), maar moeilijker wordt het als de avances ‘van hogerop’ komen. Je kunt dan als vrouw in een kwetsbare situatie verzeild raken. Je vraagt je verschrikt af welke consequenties dit voor je werk zal hebben. Zal iemand je ooit geloven als je het vertelt? Misschien zullen ze je ervan beschuldigen dat je het er zelf op aangestuurd hebt…. Het zijn allemaal vragen die je in deze benarde situatie door je hoofd spoken.

Wat te doen? Een moeilijke en delicate vraag. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen of er echt sprake is van ‘sexual harassment’, om de Engelse term maar eens te gebruiken. Maakt hij je de gebruikelijke complimenten die iedere man wel eens aan een mooie vrouw maakt of gaat dit verder? Flirt hij slechts oppervlakkig met je of heb je het idee dat hij echt bedoelingen heeft? En voel je je erdoor in je werk belemmerd? In verlegenheid gebracht? Ga serieus bij jezelf te rade hoe ernstig (of niet-ernstig) de situatie is.

Wees niet bang om er met anderen over te praten, maar kies daarvoor wel de juiste personen uit, bij voorkeur mensen die niets met je werkplek te maken hebben. Zij kunnen je helpen om de situatie nader te analyseren.

Het probleem is vaak dat de kwestie voor meerdere uitleg vastbaar is. Zoals een bos bloemen na een ‘overwinning’ op het werk, of een uitnodiging om samen een drankje te drinken om de agenda voor de komende week rustig door te spreken, of misschien een omarming tijdens het uitwisselen van gelukwensen op het kantoor… De ambiguïteit van de situatie maakt het niet alleen moeilijk om te begrijpen wat er nu echt gaande is, maar ook om te begrijpen hoe je hierop moet reageren.

Het kan een idee zijn om er eens met betrouwbaarste collega’s op het werk over te praten. Misschien heeft een dergelijke situatie in het verleden zich al eerder voorgedaan, of misschien gedraagt hij zich ook met je collega’s op dezelfde manier.

Als hij blijft volharden in zijn complimenten en je serieus avances maakt, dan is het advies van sommige experts om aantekeningen van elke discutabele gedraging en het tijdstip daarvan te noteren. Dit met het oog op een eventuele meer formele actie die je zult kunnen ondernemen als de situatie niet verbetert.

Soms kan het ook helpen om je baas er direct en open over aan te spreken. Een paar – we geven het toe: onaangename – minuten kunnen de zaak soms voorgoed oplossen. Maar het zal geen gemakkelijk gesprek worden. Durf je het aan, bereid je dan goed voor en leg hem dan duidelijk en beslist uit dat hij je met zijn complimenten in verlegenheid brengt.

Maar wees erop bedacht dat een dergelijk gesprek ook averechts kan werken en dat de situatie erdoor kan verslechteren. Zorg ervoor dat je voor dat geval al de volgende stappen in je hoofd hebt (en met andere mensen hebt doorgesproken).

Het is duidelijk: je bevindt je in een mijnenveld en elke stap die je neemt, kan een explosieve reactie tot gevolg hebben. Het is dan ook niet gemakkelijk om een algemeen advies voor dit soort situaties te formuleren.

Daarom laten we ook dit keer het woord aan jullie. Wat vinden jullie ervan? Hebben jullie zoiets wel eens meegemaakt? Hoe hebben jullie het probleem opgelost? Stuur ons je reactie, maar zorg er wel voor dat je niet al te diep op de details ingaat. Iedereen heeft meer aan algemene adviezen en tips.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE