Liefde met een groot leeftijdsverschil

Doe een rondvraag in je omgeving en je zult merken dat in de meeste liefdeskoppels hij iets (maar niet teveel) ouder is dan zij (waarschijnlijk wist je dat al). Het lijkt wel een ongeschreven regel. Een traditie die in de loop der tijden zo gegroeid is. Volgens wetenschappers is er een eenvoudige verklaring voor. Het is een combinatie die bevorderlijk is voor het hebben/krijgen van nageslacht. De man blijft nu eenmaal veel langer vruchtbaar dan de vrouw die te maken heeft met het bekende biologische klokje.

Hij is veel ouder dan zij
Maar wat als hij niet slechts een paar jaar, maar heel veel jaartjes ouder is dan zij? Dan worden de reacties vaak opeens anders. Misschien ook omdat er dan andere factoren in het spel komen.

Sommige mannen zouden, zo zeggen de wetenschappers, graag een veel jongere vrouw aan hun zijde hebben omdat zij zich graag als ‘vaderfiguur’ ontpoppen. Maar vaak ook wordt de keuze voor een jongere vrouw gezien als een manier om zelf te ‘verjongen’. Het hebben van een aantrekkelijke, jonge vrouw staat dan ook voor seksuele kracht, potentie, en levert vooral ook de bewondering van andere mannen op.

Jonge vrouwen zouden op hun beurt voor een oudere man kunnen kiezen omdat zij behoefte hebben aan een vaderfiguur. Eindelijk voelen ze zich ‘de geliefde dochter’ en hebben zij hun ‘vader’ helemaal voor zich alleen.

Een andere reden die wel wordt genoemd voor het kiezen van een oudere man, is zijn goede economische en sociale positie. Mannen op een zekere leeftijd hebben immers vaak al carrière gemaakt, terwijl een leeftijdsgenoot vaak pas aan zijn loopbaan moet beginnen. De oudere man lijkt dan te staan voor zekerheid.

Ook zouden er vrouwen zijn die zich goed voelen bij de oudere man, omdat deze meer ervaren in bed is. Geraffineerder in het spel en ‘minder gehaast’.

Heeft men in het ‘echte’ leven soms moeite met (of commentaar op) lovers met een groot leeftijdsverschil, in de bioscoop lijken alle bedenkingen weg te vallen. Het is opvallend hoe Hollywood op het witte doek van oudsher vaak oudere mannen aan jongere vrouwen koppelt. Een sprekend voorbeeld 45-jarige Humprey Bogart werd gekoppeld aan de 19 jarige Lauren Bacall in ‘To have and have not’. Maar ook hedendaagse films volgen dit ‘patroon’. Vijftigers als Harrison Ford en Michael Douglas worden moeiteloos gekoppeld aan jonge ‘blaadjes’ als Gwyneth Paltrow. Zestigers als Jack Nicholson en Robert Redford gaan achter op het witte doek veelal achter charmante dertigers aan. Ook in het ‘werkelijke’ Hollywood dergelijke liefdeskoppels niet ongewoon. En misschien is het grote publiek eerder bereid om ze te accepteren omdat ‘die uit Hollywood’ nu eenmaal wat excentriek zijn.

Zij is ouder dan hij
Meer stof nog dan een groot leeftijdsverschil tussen een jonge vrouw en een oudere man, doet de omgekeerde combinatie opwaaien: de oudere vrouw met de jongeman (een bekend voorbeeld is Demi Moore
met haar jonge vriend). Wat de wetenschappers van dit fenomeen vinden? Er wordt wel gezegd dat het om vrouwen gaat die een nieuwe zekerheid, een nieuwe eigenliefde hebben gevonden. Ze zouden goed in hun vel zitten en juist daarom zouden veel mannen, ook jongere, zich tot deze vrouwen aangetrokken voelen.

En in de praktijk?
Het zijn allemaal theorieën. Maar hoe staat het
in de praktijk? Regel één zal toch zeker zijn: als je maar gelukkig bent, of je man nu (veel) ouder of (veel) jonger is. Dat zou toch niet moeten uitmaken.

Ook al zijn er misschien wel voor- en nadelen te vinden. Als nadeel voor de combinatie jongere vrouw – oudere man wordt vaak genoemd dat het
leeftijdsverschil zich met het voortschrijden van de jaren sterker doet voelen. Als jonge vrouw met een oudere man zal het misschien ook moeilijker zijn om jezelf helemaal te ontpoppen. Je bent misschien geneigd hem eerder gelijk te geven omdat hij nu eenmaal meer ervaring en levenswijsheid heeft. En als oudere vrouw met een veel jongere man komt het moederinstinct misschien wat vaker omhoog. Nadeel kan verder zijn dat je in je ontwikkeling, anders dan je met een leeftijdsgenoot zou hebben, niet gelijk opgaat.

En nu jullie…
Het zoals altijd zijn het maar gedachten, overwegingen die we aan het papier hebben toevertrouwd en die als gesprekstof kunnen dienen. Want zoals altijd willen we het woord weer aan jullie laten. Wat zijn jullie ervaringen met een veel oudere man of met een veel jongere man? Of zouden jullie zo’n relatie beginnen? Zijn er voordelen? Zijn er nadelen? Wat zijn jullie ideeën hierover?

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen. Klik hier

Heb je ons iets te zeggen? Schrijf ons! Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE
GESPONSORDE LINKS