Liefde. Als er tussen de lakens (bijna) niets meer gebeurt

liefdesleven-800x533
Liefde. Als er tussen de lakens (bijna) niets meer gebeurt

Het komt voor. Je hebt een prima relatie. Het gaat allemaal goed met jullie, zo lijkt het in ieder geval. Maar tussen de lakens zoekt hij je niet meer op.

Wat betekent dit? Wat kun je eraan doen? Moet je er überhaupt iets aan doen of is het logisch dat de passie tussen de lakens in een doorgewinterde relatie in de loop der jaren afneemt, soms zelfs geheel verdwijnt?

Is het normaal dat de passie in de loop der tijd afneemt?

Volgens de experts is het normaal dat gewoontes en het dagelijks leven met het verstrijken van de tijd voor een afname van het libido zorgen. Of de interesse in elkaar levendig blijft, zal vooral afhangen van de capaciteit van de beide partners om de eerste spetterende fase van verliefdheid, de alchemie van de eerste tijden, te transformeren in diepere gevoelens en verbondenheid met elkaar.

We hebben het hier over aandacht voor elkaar, wederzijds begrip, het naar elkaar luisteren, een zekere tolerantie voor elkaar opbrengen en al die andere dingen die ervoor zorgen dat een relatie in harmonie is. Natuurlijk is dit niet gemakkelijk en vaak verharden de rollen en posities in de loop van de tijd. Maar als je er samen in slaagt om een zekere harmonie en verbondenheid in je relatie te creëren dan zal het in veel gevallen ook tussen de lakens wel goed zitten.

Wat is een normale ‘frequentie’ voor een doorgewinterde relatie?

Een recente quickpoll op Trendystyle (412 deelnemers op 18 april 2016) vertoont de volgende resultaten als antwoord op de vraag naar de frequentie tussen de lakens:

  • Meer dan 7 keer per week – 12%
  • 4 tot 7 keer per week – 12%
  • 1 tot 3 keer per week – 33%
  • Minder dan 4 keer per maand – 14%
  • Heel zelden – 11%
  • Eigenlijk niet meer – 18%

Volgens de experts is er geen ‘hard cijfer’ voor een gezonde frequentie. Het criterium of de liefde ’te weinig’ wordt bedreven, wordt uitgedrukt in ‘personal distress’. Het ‘persoonlijke ongenoegen’ dat iemand aan de situatie beleeft. Of in dit geval: het (on)genoegen van beide partners, aangezien we het over een liefdesrelatie hebben. Niet altijd ervaren beide partners hun liefdesleven immers op dezelfde manier. Voor de één kan één keer per week genoeg zijn, voor de ander één keer per maand. Wie heeft er dan gelijk?

Belangrijker dan harde cijfers is dus de belevenis van de partners. En de functionaliteit van het liefdesleven. Wat is het idee erachter? Om te laten zien dat je van elkaar houdt? Om je meer ‘man’ of ‘vrouw’ te voelen? Om stress af te reageren? En hoe bevredigend is het om met iemand naar bed te gaan die er geen zin in heeft? Kun je daar plezier aan beleven? Al deze dingen zijn belangrijker dan de ‘frequentie’.

Kan een relatie zonder liefdesleven tussen de lakens op zich goed zijn?

Maar wat als de liefde helemaal niet meer wordt bedreven? Volgens onze bescheiden enquête zou 18% van de deelnemers eigenlijk helemaal niet meer aan liefde tussen de lakens doen. Kan een relatie dan op zich wel goed zijn? Ook hier bekijken de experts de situatie weer in z’n geheel en staren ze zich niet blind op de harde cijfers.

Zo zijn er huwelijken waarin de partners elkaar in het geheel niet meer opzoeken, maar die toch – ogenschijnlijk althans – goed functioneren. Er zijn ook partners die elkaar zeker niet regelmatig alle hoeken van de kamer laten zien, maar die toch goed functioneren. Het is vooral belangrijk, menen de experts, om eerst zelf een evenwicht in bed te vinden. Heb je dat niet, dan kan het bedrijven van de liefde een ‘must’ worden en dat werkt zeker niet.

Wat kun je doen om een relatie weer passie in te blazen?

Allereerst is het van belang dat je je ervan bewust bent dat er iets in je relatie ontbreekt en dat je bereid bent er iets aan te doen. Bewustzijn en motivatie, de wil om te veranderen, zijn dus heel belangrijk. Hoe je deze verandering gaat bewerkstelligen, is heel persoonlijk en vergt creativiteit, intelligentie, goede ideeën en samenwerking. Want natuurlijk is het belangrijk dat de ander de signalen oppakt. Beter nog is het om er met elkaar over te praten, om de situatie openlijk te bespreken en elkaar te helpen om dit aspect van de relatie weer te verlevendigen.

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man 2022. De nieuwste mannenmode trends 2022 op ADVERSUS. KLIK HIER!

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE