Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Floor Kleyne over de nieuwste (supertoffe) jaren ’40 kapsels. Willen wij ook!

Floor Kleyne over de nieuwste (supertoffe) jaren ’40 kapsels. Willen wij ook!

Top hairstylist Floor Kleyne vertelt in dit interview over de jaren ’40 die terug is …

Heather Kemesky - Louis Vuitton
Heather Kemesky voor Louis Vuitton FW 2016 2017, photo: courtesy of Louis Vuitton

Top hairstylist Floor Kleyne vertelt in dit interview over de jaren ’40 die terug is in de haarmode. Deze sombere jaren worden op dit moment op z’n ‘foute’ manier geïnterpreteerd dat het ontzettend cool wordt. Waarschuwing! Als je dit leest, krijg je zin om je haar af te knippen en/of het donker(der) te verven. Adriana Lima heeft al de spits afgebeten door haar goudblonde Gisele B.-lokken donkerbruin te laten kleuren.

We laten Floor aan het woord:

De Forty Something haartrend het strenge van de jaren ’40 met een twist – Floor Kleyne

Ik heb de actuele haartrends die zich door de jaren ’40 laten inspireren ‘Forty Something’ genoemd, begint Floor Kleyne. ‘Forty’ zoals de jaren ’40. En ‘Something’ omdat het méér dan de jaren ’40 is. Een moderne interpretatie. De jaren ’40 herinneren we als een sombere, bijna saaie periode met van die donkere pakken, maar in de huidige collectie zit er wel een moderne twist aan. Op de catwalks voor herfst winter 2016 2017 zag je van die sober gekleurde pakken, maar wel heel tailor made. Zo’n pak met mooie snit is heel cool voor een feest met een broekje met sigarettenpijpen of ook een toffe rokbroek. Er zit ook wat drama in: puntschouders of out-of-proportie-vormen. Dat vind ik dan wel weer de 2016 2017 versie ervan. De jaren ’40 komen ook terug in de make-up in de vorm van donkere en streng omrande ogen waarbij we weer oogpotlood in het oog gebruiken. Dat vonden we al jaren niet meer cool, maar het is terug. Ik zag het zelfs bij een modeontwerpster als Monique Lhuillie die normaal gesproken heel feeëriek is, en dan denk je echt: ‘Nou… het is toch echt wel wat.’ Het strenge van de jaren ’40 op een nieuwe manier… Forty Something.

Qua haar zie ik die jaren ’40 helemaal terug in het kapsel van model Heather Kemesky. Ik ben echt geobsedeerd door haar coupe. Ze draagt het in verschillende variaties op de zogenaamde ‘bang crop’. ‘Bang’ staat voor de dikke pony die echt bijna van de achterkant van haar hoofd naar voren toe getrokken. En de haarcoupe die ze heeft, noemen we een ‘crop’. Het is geen bob maar ook niet kort. Het hangt er precies tussenin.

De bang crop is zo fout dat het helemaal cool is! Floor Kleyne

Aan de ene kant is zo’n ‘bang crop’-kapsel als dat van Heather Kemesky een heel gevaarlijke coupe want er zitten veel elementen in die mensen van nature niet cool vinden. Het heeft een tussenlengte die truttig kan zijn en dan ook nog eens een dikke pony erbij. Maar juist als je het allemaal bij elkaar gooit en ook nog eens een eigenwijs hoofd eronder hebt, dan wordt min plus min een dikke plus.

Heather Kemesky - Louis Vuitton
Heather Kemesky voor Louis Vuitton FW 2016 2017, photo: courtesy of Louis Vuitton

In de jaren ’40 waren de coupes vaak vrij streng en donker en rechttoe rechtaan geknipt. Ik vind Heathers bang crop er een hele coole variant op. Die is ook recht toe rechtaan geknipt maar ze gooit er zoveel product in dat het heel modern wordt. Op de catwalks en foto’s zie je haar met verschillende varianten voorbijkomen. Vaak draagt Heather haar haar licht vettig en dat vind ik een leuke ontwikkeling, namelijk dat je weer product in het haar ziet, ook al is het geen kort haar. En die pony gaat alle kanten op. Soms draagt Heather ‘m achter d’r oor, dan weer valt ‘ie in haar gezicht. Ze heeft van iets heel strengs iets heel cools gemaakt.

De bang crop heeft de voordelen van lang én kort haar – Floor Kleyne

Het leuke van zo’n bang crop is – dat als’ie bij je past – je zowel de voordelen van kort haar als de voordelen van een bob hebt. Een bob is heel variabel. Je kunt het haar achter je oor dragen, het met een krultang bewerken, het zelfs opsteken in een ‘updoetje’. Maar Heathers crop heeft ook het voordeel van kort haar, namelijk dat je een statement maakt en dat je haar dichtbij je gezicht zit. Dat vind ik mooi van kort haar. Bij lang haar is de synergie tussen haar en gezicht vaak ver te zoeken. Ik heb ook lang haar en ik merk dat als ik een feestje heb en moeite doe voor mijn hoofd en voor mijn haar, toch vaak de link ertussen mist. Bij kort haar is dat anders. Dat is cool.

De sombere jaren ’40 dagen uit tot sterke brunette looks – Floor Kleyne

Een andere leuke ontwikkeling die goed bij deze trend past, is het terugkomen van donkere en egale haarkleuren. We hebben een periode van highlights, bayalage en alle varianten daarop achter de rug. Highlights zijn een soort LBD geworden. Ik vind het daarom heel verfrissend dat er nu weer celebrities zijn die voor een bold brunette look gaan.

Adriana Lima
Adriana Lima met donker haar voor Victoria’s Secret Runway 2016, photo: courtesy of Victoria’s Secret

Bijvoorbeeld bij Adriana Lima. Die ziet er altijd prachtig uit met van die honingkleurige Gisele Bundchen lokken, maar op dit moment heeft ze een dikke vette pony en egaal bruin superglanzend haar. Dat heeft ook een bepaald mysterie. Ze kan het allebei heel goed hebben. Ik vind zo’n donkere kleur heel tof bij deze wat strenge trend passen.

Als je van licht naar donker gaat, ligt er groengevaar op de loer – Floor Kleyne

[Waarschijnlijk droom je op dit moment van een ietwat boyish donker haarcoupe à la Heather, wij in ieder geval wel! Maar lees voordat je verder gaat eerst Floors haarkleurentips].

Pas op als je de overstap van blond naar brunette maakt, waarschuwt Floor. Want als het ergens mis kan gaan, dan is het hier. Er ligt groengevaar op de loer. Voordat je iets doet, is het belangrijk dat je goed kijkt hoe donker je wilt gaan en welk pigment ervoor nodig is om naar die kleur te gaan.

Er bestaan nog wel misverstanden over de kleurpigmenten. In donkerbruin haar zit veel rood, dus als je van blond naar donker gaat, moet je je haar eerst rood maken. Als je dat bij de kapper doet, dan weet’ie dat natuurlijk. En anders zou je het met een mousse kunnen doen. In middenbruin zit veel oranje, in lichtbruin tot donkerblond zit veel geel. Hier ontstaan nog wel eens verwarringen over. Je moet dus goed weten wat je doet.

Het leuke aan de overgang van licht naar donker haar is ook dat je je haar niet per se hoeft te beschadigen. Je hoeft namelijk niet met veel peroxide of met een permanente kleuring aan de slag. Het is juist sterker om géén permanente kleuring te gebruiken. In een permanente kleuring zit veel ammonia. Dit product maakt je haarschubben open waardoor de kleur in je haar kan komen. Alleen kan ammonia ook heel heftig voor je haar waardoor je haarschubben open blijven staan omdat ze geïrriteerd zijn. De kleur kan er daardoor ook makkelijker uit. Soms is het dus beter om alleen maar een sealing product te gebruiken. Je zou kunnen denken dat een milder product minder pakt omdat het niet in het haar doordringt maar alleen om het haar heen zit, maar dat is niet waar. Soms blijft het juist beter plakken en het is ook minder slecht voor je haar.

Soms pak ik liever twee keer op één dag een donkere spoeling dan één keer een donkere verfje – Floor Kleyne

Soms doe ik bij mensen die van heel licht naar donker gaan liever twee maal achter elkaar een spoeling op dezelfde dag, dan een keer verven. Het haar raakt minder beschadigd en het resultaat is vaak mooier.

En dan zijn we nu benieuwd wat jij de volgende keer bij de kapper laat doen!

Dank Floor!

Floor Kleyne, instagram.com/floorkleyne/

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE