Trendystyle.net | Fashion trends | Dit is het stijladvies dat stylist Manon de Boer iedere Nederlandse vrouw wil meegeven

Dit is het stijladvies dat stylist Manon de Boer iedere Nederlandse vrouw wil meegeven

De rode loper in Nederland stelt misschien niet zoveel voor, maar dat neemt niet weg …

Manon de Boer
Manon de Boer, photo: courtesy of Manon de Boer
Manon de Boer
Manon de Boer, foto: Melody Lieftink

De rode loper in Nederland stelt misschien niet zoveel voor, maar dat neemt niet weg dat er in ons landje een paar geweldige stylisten rondlopen. Manon de Boer is zo’n talent. Ze is jong, dynamisch, heeft een sterk ontwikkeld stijlgevoel en startte haar eigen bedrijf op haar negentiende, nu al weer wat jaartjes geleden.
Manon de Boer kleedt BN’ers als Anouk Smulders, ze organiseert modeshows, doet magazine shoots, geeft workshops en is personal shopper. De rode lijn in haar werk is dat ze de look van de mensen die ze kleedt bepaalt en dat ze het image van shows, shoots en campagnes creëert. Dat is niet alleen een creatieve job maar ook een constante uitdaging want juist die ene jurk of die bijzondere twist kan het verschil voor een BN’er of een brand maken.

In dit interview vertelt Manon de Boer ons meer over haar stylistenwerk (een droomjob, vinden wij), haar ervaringen en haar ideeën over stijl voor zichzelf, voor haar opdrachtgevers en vooral ook voor de Nederlandse vrouw in het algemeen.

Een look moet niet te gemaakt zijn, het hoeft niet perfect te kloppen. Er mag wel een gekke twist in zitten. – Manon de Boer

Hoe ben je als stylist begonnen?

Ik ben na mijn Havo een mode-opleiding gaan doen en ben toen stage gaan lopen bij The Class Company. Dat was toentertijd het bedrijf van Anouk Smulders, Rosanna Kluivert en Irene Avogadri. In die tijd deed Rosanna aan styling en ik assisteerde haar bij fotoshoots en events.

Manon de Boer
Manon de Boer, photo: courtesy of Manon de Boer

Ik wist toen direct dat ik dit wilde gaan doen, stopte mijn opleiding en ging steeds meer klussen voor The Class Company oppakken. Het werd een soort verlengde stage. Zo kwam het dat ik op mijn zeventiende al mijn eerste shoot deed. Ik had nog niet eens mijn rijbewijs, Mijn tante moest me brengen. Ik wist zeker dat hier mijn toekomst lag.

Ik volgde nog een stylingcursus bij Another Academy en deed ondertussen al wel fashion opdrachten. In begin werkte ik nog een paar dagen per week in een kledingwinkel maar al gauw kon ik dat niet meer combineren. En zo kwam het idee van een eigen bedrijf.

Manon de Boer
Manon de Boer, photo: courtesy of Manon de Boer

Inmiddels doe ik veel campagnes voor modemerken en ook interieur. De laatste tijd word ik vaak voor Huis&Tuin gevraagd en dat vind ik erg leuk om te doen. Verder kleed ik dus al jaren Anouk Smulders voor rode loper events maar ook voor Holland’s Next Topmodel, voor Boulevard en voor campagnes die zij doet. Ik verzorg ook de look van Ajouad El Miloudi, bekend van Puberruil, Willem Wever en De Reünie. Ik doe styling van modeshows en shoots en geef workshops. Het varieert heel erg. Naast dat je de kleding verzorgt, denk je na over het concept, over de branding, over wat voor verhaal je gaat vertellen, welk team je erop gaat zetten, welk type model je gaat kiezen…

Waarom vragen opdrachtgevers jou? Wat maakt jou bijzonder?

Als je alleen werkt, dan moet de meerwaarde wel in je eigen persoon liggen. Ik heb een heel persoonlijke aanpak. Ook mijn nuchterheid – ik kom uit West Friesland (kop van Noord Holland) – wordt, denk ik, wel op prijs gesteld. Het gaat niet om mij, maar om degene die ik kleed. Ik denk dat dat in de TV- en artiestenwereld wel onderscheidend is.

Manon de Boer
Manon de Boer, photo: courtesy of Manon de Boer

Als je puur naar mijn styling kijkt, werk ik graag met merken met een mooi verhaal. Natuurlijk verschilt de stijl per opdracht want alles is costume made, maar ik houd van een krachtige boodschap. Ik kijk wel een beetje naar het persoonlijke. Als ik vrouwen kleed, houd ik van sterke vrouwen, vrouwen die ergens voor staan. Stylingwijze vind ik het altijd mooi als er iets van een twist in zit. Een look moet niet te gemaakt zijn, het hoeft niet perfect te kloppen. Er mag wel een gekke twist in zitten.

Hoe kleed je jezelf?

Tja, dat is een verhaal op zich. Ik kleed me niet voor mijn klanten, maar ben in mijn kleding geheel mezelf. Vaak willen mensen iets dat ik aanheb, maar daar gaat het mij niet om. Zelf houd ik heel erg van kleur. Als ik aan het werk ben, heb ik altijd jeans aan met sneakers, maar dan wel met een gekke gekleurde top. Of iets van kant, ik ben gek op kant. Ik kleed me bijna nooit echt netjes, want dat past niet bij mij. Ik houd wel van stoer maar ik ben in de zomer altijd heel erg van de gekleurde, vrouwelijke en bohémien dingen. Ik houd van kleding waar je blij van wordt. En ook wel van eyecatchers. In mijn kast hangen meerdere dingen die opvallen. Ik probeer wat stuks te verzamelen die ik jaren in mijn garderobe kan hebben. Ik koop veel bij Heleen Hülsmann op deLairessestraat in Amsterdam. Daar heb ik van de winter hele mooie biker boots met studs van Saint Laurent gekocht. Die ga ik nooit meer weg doen.

Vertel eens wat meer over ‘personal shopping’. Dat is toch de droom van iedere vrouw. Hoe gaat dat in z’n werk?

Ik begin met een gesprek bij jouw thuis waarin ik van alles over je wil weten: hoe je je graag kleedt, wat je graag zou willen, waar je je goed in voelt, of je stijliconen hebt maar ik wil ook weten wat voor leven je hebt. Ik kan heel leuk met allemaal zijden tops aankomen maar als jij drie kinderen hebt, word je daar niet blij van. Ik moet me echt kunnen inleven. Dan ga ik je kast door voor een garderobe-update. We maken een overzicht met waar je blij mee bent, en waar je niet blij mee bent, en wat je nodig hebt om je garderobe aan te vullen. En vervolgens ga ik met die lijst voor je op pad en kom ik met een heel rek kleding bij je terug. Dan is het passen, kiezen en combineren.

Mensen zeggen we vaak: ‘Jee, wat heftig, wat decadent!’ Maar als ik voor je shop dan zorg ik ervoor dat je met minder aankopen veel meer sets kunt maken omdat je garderobe beter klopt. Ik zorg dat je afwisseling hebt, dat je uitbundigere kleding hebt die je misschien leuk vindt voor twee seizoenen heb en dat er tijdloze stukken tussen zitten. Ik stel ook sets samen zodat je niet meer hoeft te denken wat je nu weer aan moet. En verder maak ik een switch tussen werk en privé waardoor je dezelfde dingen naar meerdere gelegenheden kunt dragen. Ik vind dit zo dankbaar werk.

Heb jij een stijlicoon?

Manon de Boer
Manon de Boer, photo: courtesy of Manon de Boer

Nee, eigenlijk niet. Ik volg meerdere personen op Instagram en dan denk ik: ‘Die ziet er gaaf uit, of die ziet er gaaf uit’, maar ik focus me niet op één iemand. Ik haal overal een beetje vandaan. Ik wil mensen niet in een hoekje stoppen. Ik vind dat je je lekker moet laten inspireren en we hoeven niet in een tempel van stijl – klassiek of rock ’n roll – te zitten.

Wie zou je willen kleden?

Dat is een gevaarlijke vraag want als ik een naam noem, denken mensen vaak dat ik die persoon er niet vind uitzien, terwijl ik die persoon juist wil kleden omdat ik die cool vind. Dus laat ik een diplomatiek antwoord geven. Als er een bepaald type, een bepaalde categorie, is die ik zou willen kleden, dan is dat een presentatrice.

Wat voor stijladvies zou jij aan de Nederlandse vrouw willen meegeven?

Ik zou zeggen: ‘In plaats van te kijken naar waar je niet blij mee bent, kijk eens naar waar je wél blij mee bent. Wat vind je mooi aan jezelf?’ Waarom zeg ik dit? Ik vind dat vrouwen over het algemeen positiever over zichzelf zouden moeten zijn. Ik geloof ook dat als je ergens blij mee bent, je je er ook naar gaat kleden. Dus in plaats van dat je dingen gaat verdoezelen, ga je accentueren waar je blij mee bent en dat straal je dan uit.

Mijn advies is dus: ‘Ga eens voor de spiegel staan en vraag je af: Waar word ik blij van? Zijn het mijn benen die ik mooi vind? Ben ik blij met mijn decolleté?’ En ga dan daar de nadruk op leggen. Dat doet echt heel veel voor je, het heeft een heel fijn effect.

Ik heb nog een tip: ‘Ga niet de trends volgen‘. Mensen komen met kleurenwaaiers of met trendboekjes en willen dat dan gaan kopen. Mijn advies is eerder om je te laten inspireren, om te kijken of er iets bij zit wat je aanspreekt, maar ga niet voor roze omdat Vogue zegt dat deze kleur in de mode is.

Dus accentueer je sterke punten en volg de trends niet. Dat zijn mijn twee basisregels.

Dank je wel, Manon!

Met dank aan Manon de Boer, www.manondeboer.nl, @manondeboerstyling 

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE