Haaruitval. Waarom verlies je meer haar in de herfst?

De experts lijken het erover eens te zijn dat haaruitval in de herfst inderdaad toeneemt. De basis hiervoor zouden we in de zomer leggen, als we ons haar…

Haaruitval
Haaruitval in de herfst

Jarenlang vroegen we ons af of het verbeelding was of niet. Verlies je in de herfst nu echt meer haar dan in andere seizoenen of is het een fabel? Inmiddels lijken de experts het erover eens te zijn dat haaruitval in dit overgangsseizoen inderdaad toeneemt.

Verliezen we normaal zo’n 50 tot 60 haren per dagen, in de herfst kan dit aantal oplopen tot circa 100 haren per dag. Het is een normaal verschijnsel. Wat echter nog niet algemeen bekend is, is dat de toename van haaruitval in de herfst (ook) te maken heeft met onze gedragingen in de zomer. De regelmatige blootstelling in de zomer van ons haar aan de zon veroorzaakt (deels) ons haarverlies in de herfst.

Uit onderzoeken is gebleken dat zonnestraling veranderingen in de chemische compositie van ons haar teweegbrengt. Dit proces wordt wel ‘foto-oxidatie‘ genoemd. Net zoals onze huid bevat ons haar pigment, melanine, om ons haar te beschermen tegen de blootstelling aan UV-straling. Hoe groter de concentratie van melanine, hoe minder snel ons haar in de zon zal beschadigen.

Toch is het vaak onvermijdelijk dat de zon een foto-oxidatie proces op gang brengt. Tijdens dit proces worden de chemische verbindingen tussen de aminozuren verstoord, worden vetten afgebroken en is er sprake van foto-oxidatie van de melanine. Een recent onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat blootstelling aan de zon van je haar zelfs een soort litteken op de haarfollikels kan achterlaten.

Al met al is het heel dus belangrijk – maar dat wisten we al – om je haar tijdens de zomer goed tegen de zon te beschermen. En mocht je in de herfst wat meer haaruitval hebben dan normaal, ga dan eens na of het een nasleepje van de zomer kan zijn.

Lees ook: Beauty. Huidverzorging na de zomer. Crèmes en behandelingen

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen. Klik hier

Heb je ons iets te zeggen? Schrijf ons! Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE
GESPONSORDE LINKS