Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Afvallen. Zo belangrijk is je ontbijt

Afvallen. Zo belangrijk is je ontbijt

Ben jij een zoetekauw en wil je afvallen? Dan hebben we goed nieuws voor je! …

Ontbijt
Afvallen. Zo belangrijk is je ontbijt

Ben jij een zoetekauw en wil je afvallen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Wil je op gewicht blijven, ga dan ’s morgens voor een lekker ontbijtje – compleet met alle zoetigheden waar je zo dol op bent – zodat je in de loop van de dag minder zin hebt in ‘verboden’ lekkernijen.

Ontbijt als een keizer, lunch als een koning, dineer als een bedelaar

Een van de nieuwste ontdekkingen als het om lijnen en op gewicht blijven gaat, is dat het gemakkelijker is om je gewicht op peil te houden als je jezelf ’s morgens niet tekort doet. Staat je stofwisseling ’s nachts op een laag pitje, ’s morgens draait die op volle toeren. En daar moet je gebruik van maken. Niet nieuws eigenlijk want iedereen kent de volkswijsheid: ontbijt als een keizer, lunch als een koning, dineer als een bedelaar.

Als je stevig ontbijt heb je overdag minder lekkere trek

Een goed ontbijt verschaft je niet alleen de nodige calorieën (energie) om de dag door te komen, maar maakt het je ook gemakkelijker om in de loop van de dag van snacks en ander ‘verboden’ (lees: vet, ongezond) voedsel af te blijven. Uit een onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv dat onder leiding van Daniela Jakubowicz is uitgevoerd komt naar voren dat tijdens de eerste maaltijd van de dag het hongerhormoonniveau (ghreline) het beste geregeld wordt. Een goed ontbijt zou de productie van het hongerhormoon afremmen zodat er minder snel een hongergevoel optreedt. In andere woorden, als je stevig ontbijt heb je overdag minder trek.

De universiteit van Tel Aviv heeft in dit kader een onderzoek uitgevoerd onder 193 mensen die allemaal een dieet met hetzelfde aantal calorieën volgden. Het enige verschil was dat de calorieën anders over de dag waren verdeeld. Een deel van de deelnemers aan het onderzoek nam tijdens de dieetperiode voor een ‘mager’ ontbijtje tot zich, het ontbijt van de andere deelnemers bevatte het dubbele aantal calorieën die onder meer van zoetigheden als een stuk taart of chocola kwamen.

Lekker ontbijten om je (streef)gewicht vast te houden

Alle deelnemers waren na verloop van tijd afgevallen maar de verschillen deden zich vooral voor in de periode daarna: de periode waarin de bereikte resultaten moeten worden vastgehouden. Want daarin zit bij lijnen vaak de moeilijkheid. Afvallen lukt nog wel maar je gewicht op de lange termijn op peil houden, is een bekend knelpunt.

Welnu, uit het onderzoek van Jakubowicz is gebleken dat de mensen die ’s morgens een stevig én lekker ontbijt tot zich namen minder moeite hadden om hun gewicht op peil te houden. Juist als je je ’s morgens laaft aan al die lekkernijen waar je zo dol op bent, voorkom je dat je in de loop van de dag uit de band springt. Want als je jezelf alle lekkernijen ontzegt, dan blijf je er steeds maar aan denken en begin je er vroeg of laat toch weer aan. Door ’s morgens goed (en lekker) te eten, lift je mee op je snelle stofwisseling en zwak je die ‘lekkere trek’ af.

Dit laat weer eens zien dat je gewicht op peil houden niet een kwestie is van lekkere dingen en voedingsmiddelen schrappen, maar dat je er realistisch en verstandig (lees: gezond) mee om moet gaan en er je levensstijl van moet maken. Als je jezelf van alles verbiedt, doe je je lichaam tekort en bereik je bovendien geen duurzame resultaten. Bovendien heeft het geen zin om maaltijden over te slaan en al helemaal niet het ontbijt. Ontbijten als een keizer… weet je nog?

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE