Trendystyle.net | Liefde en relaties | 5 Regels om de eerste maanden van samenwonen glansrijk door te komen

5 Regels om de eerste maanden van samenwonen glansrijk door te komen

Jullie hebben de knoop doorgehakt: jullie gaan samenwonen. Vaak geen gemakkelijke beslissing, maar als ‘ie eenmaal genomen is…

5 Regels om de eerste maanden van samenwonen glansrijk door te komen
5 Regels om de eerste maanden van samenwonen glansrijk door te komen

Jullie hebben de knoop doorgehakt: jullie gaan samenwonen. Vaak geen gemakkelijke beslissing, maar als ‘ie eenmaal genomen is, welt er vaak een overtuigend gevoel van enthousiasme op. Toch zou het goed zijn, om dit gevoel op voorhand iets te temperen. Want natuurlijk is het fantastisch dat je met hem gaat samenwonen, dat jullie dak en bed gaan delen, maar – let op! – het is belangrijk dat jullie vanaf de eerste uren de taken en ruimte goed verdelen. Hier zijn onze adviezen voor een goede samenleving vanaf het allereerste begin. Zo leg je – volgens ons – een goede basis voor de toekomst, en garandeer je jezelf genoeg ruimte, en vrijheid.

Koken

Houd je van koken, overdrijf dan niet (zeker niet in het begin). Eén verzorgd dineetje per week is meer dan genoeg. Laat je niet al te veel meeslepen door het enthousiasme van het begin, en wacht hem in die eerste week niet iedere avond met een prachtig gedekte en overladen tafel op. Hiermee haal je een taak naar je toe die hij je misschien niet eens wenst toe te delen. Iedere avond uitgebreid koken, betekent inleveren op je vrije tijd. Bovendien voed je zijn verwachtingen. En je wilt toch niet dat je jezelf moet verontschuldigen als je eens geen zin hebt om te koken en hij je lui op de bank aantreft.

Wassen en strijken

Natuurlijk draaide je ook wasjes voordat je met hem ging samenwonen. Dat is waar. En het kost niet veel moeite om zijn vuile was aan de jouwe toe te voegen. Maar spreek wel duidelijk af wie wat zal strijken. Als hij iedere dag gaat sporten, je overlaadt met sportbroeken, sportsokken en -hemden en vervolgens naar zijn werk gaat met fris gestreken overhemden, en desondanks niet weet hoe hij met een strijkbout moet omgaan, vraag je dan af hoe hij dit voor elkaar kreeg voordat hij met jou ging samenwonen. Wie streek zijn overhemden? Zijn moeder? Of bracht hij ze naar de stomerij? Er is een oplossing voor en het is helemaal niet vanzelfsprekend dat jij deze taak nu voor je rekening gaat nemen.

De badkamer

De badkamer. Ander mogelijk punt van discussie. Als je zo gelukkig bent dat je twee badkamers hebt, dan is er geen vuiltje in de lucht. Maar als er maar één badkamer in huis is… dan kan de badkamer al gauw een probleem worden. Maak vanaf het begin duidelijke afspraken. Je wilt toch niet te laat op je werk komen omdat hij zich nog moet scheren?

Huisje, boompje, beestje?

Het plan om te gaan samenwonen zorgt voor een hele serie dagdromen, dromen van een leven samen, gezelligheid, huisje, boompje, beestje… De neiging is groot om, als je eenmaal je eigen domein hebt, ook eindelijk dat hondje, die goudvis of die poes te kopen. Een wens waar je al zo lang mee rondloopt. Doe het niet, tenminste, niet in de eerste maanden dat je samenwoont. Kijk eerst de kat uit de boom. De verzorging van een huisdier brengt heel wat taken met zich mee, en de verdeling daarvan kan problemen opleveren, zeker als een van jullie tweeën vaak niet kan.

Je vriendinnen

Maak niet de fout om alle uitnodigingen van vriendinnen af te wimpelen omdat je nu met hem samenwoont en er altijd voor hem wilt zijn. Je vriendinnen zullen dit snel zat zijn, en jij trouwens ook. Ga uit zoals je dat voorheen ook deed, en laat hem ook de vrijheid om met zijn vrienden te gaan stappen. Op deze manier blijft je relatie levendig en interessant.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je vanaf het begin duidelijk moet afspreken. Heb jij tips of een nuttige ervaring. Schrijf ons dan via het venster hieronder. De leukste reacties zullen we hieronder publiceren.

Reactie van Donna

Hallo,

Ik heb jullie hulp en advies nodig

Ik en mijn vriend hebben 3 jaar een relatie en wonen nu ongeveer anderhalf jaar samen. We zijn hier door omstandigheden min of meer ingerold, maar het leek een goede beslissing destijds. En het beviel altijd heel goed. Toch merken wij beiden dat het lastig is om je aan elkaar aan te passen, compromissen te sluiten en te accepteren dat de ander nou eenmaal anders is dan jijzelf.
In het begin was het heel leuk om alles samen te doen, koken en boodschappen enz. je leven samen in te richten. Maar zins een tijdje merken wij beiden dat we elkaar tegen houden in het leven. Omdat je altijd samen bent heb je minder de behoefde anderen, vrienden of familie op te zoeken. Waardoor we allebei veel minder ondernemen. Ook met elkaar. Want ja, we zien elkaar al iedere dag. Waardoor we eigenlijk een beetje stil staan en ons langzaam steeds meer aan elkaar beginnen te irriteren.

We hebben er over gepraat en kwamen samen tot de conclusie dat we het missen om net als in het begin met elkaar op date te gaan en soms ook gewoon een weekendje voor je zelf te hebben. Nu hebben we besloten dat ik weer een eigen plakje ga zoeken. Ik weet dat dit heel goed kan uit pakken. Dat de zin naar elkaar dan hopelijk terug komt. We zijn allebei nog best jong en daarom vind ik het in principe een goed idee. Maar toch voel ik me er ook rot over. We doen eigenlijk een stap terug in onze relatie en dat is toch vreemd als je van elkaar houd en samen wild zijn. Het doet zeer dat het niet gewoon meteen goed is gegaan en ik ben bang dat we nu misschien helemaal uit elkaar groeien.

Als dit onze relatie kan redden dan heb ik het er echt voor over. Maar wat als ik hem hier door kwijt raak. gek genoeg voelt het ook een klein beetje als afwijzing terwijl het ook mijn idee is. Wat moet ik hier mee aan?

Groet, Donna

reactie van debbie

Hoi allemaal, Ik woon nu bijna een jaar samen en het bevalt me prima. Oke we hebben wel eens een woorden wisseling, maar verder heb ik niks te klagen. Als ik door de weeks vrij ben doe ik dingen in het huis en als ik in het weekend moet werken, doet mijn vriend dingen in het huis. Zo hebben we het vanaf het begin gedaan en dat werkt prima. En als ik een keer geen zin heb om iets te doen, geeft dat niks dan helpt hij mij en dan zijn we ook zo klaar. Wees niet zo streng tegen elkaar en wat heel erg belangrijk is vertrouw elkaar. Het is in een relatie niet alleen jij of de ander. Je woont met tweeen in je eigen huisje, en dan doe je (alle) dingen samen. Het is geven en nemen in een relatie. En neem van mij aan, het is moeilijk om te geven maar het is ook leuk om te nemen. Zowel bij mij als bij mijn vriend. Doe rustig aan dan komt het allemaal vanzelf wel goed. Veel liefs Debbie

Reactie

Mijn vriend en ik wonen nu al 1,5 jaar samen en meestal komen alle taken op mij af omdat mijn vriend vaart en dus vaak weg is. Maar als hij terug is en we willen aan de gang dan verdelen we op de dag zelf de taken. Als je van te voren afspraken gaat maken van wie wat altijd schoonmaakt krijg je al gauw een sleur. Je hebt niet altijd zin in hetzelfde ook niet met schoonmaken en ja het pakt weleens anders uit dan geplant maar word daar dan ook niet boos om maar los het samen gewoon op.

Reactie

Wat je wel wil en niet. Hoe vaak je wel wil en hoe vaak niet. Niet voor de goede vrede maar steeds sex hebben omdat hij dat wil…etc etc. Geen verwijten naar je hoofd omdat je een keer geen zin hebt etc
Niet mopperen als er een dag tussen zit dat de man niet heeft gesexd.het is geen moeten… Het moet een verlangen naar zijn…en anders krijg je een sex burnout..pas daar voor op. Wees jezelf en accepteer niet alles om de goede vrede…om hem ter wille te zijn en hem te behagen, denk aan jezelf en wees jezelf. Dat lijkt me belangrijk om te bespreken als je gaat samenwonen.

Reactie

Afspraken maken over wie wat betaald en wie welke dingetjes voor in huis koopt en de bonnetjes goed bewaren???? Vind ik belachelijk! Als je gaat samenwonen vertrouw je er toch op dat het goed zit in je relatie en naar mijn idee heb je, als je bovenstaande dingen allemaal gaat doen, er dus geen vertrouwen in dat het lang blijft goed gaan ! Ik vind het echt onzin als mensen die dingen gaan verdelen, zelfs al voor het samenwonen… de ene keer betaal ik het eten/bios en de andere keer hij??? Bij ons is dat allemaal vanzelf gegaan en ik haat het als we bijvoorbeeld bij vrienden zitten (die ook al 5 jaar samen zijn!!) en de een zegt tegen de ander: “heb je even 10 euro voor mij, dan krijg je dat volgende week terug”. Belachelijk toch, of ben ik nou de enige die zo denkt?? Wij verdienen vanaf het begin allebei ons geld, en dat geld hebben we SAMEN en niet ieder voor zich!

Reactie

Mijn ex man en ik haden 5 manden geleden besloten om samen te wonen. Maar ik heb geen baan hij werk wel. Ik ben buitelandse meid darom mag ik niet hier werken. Hadden wij punten voor samenleven als opruimen en andere taken maar het is allen op papier vor hem. Na een dag weet hij het niet meer wat over wij haden. Nu hij is de bas want hij wil mioj elke week 115 euro geven om bodschappen voor hele week ted oen. Hij zei ik ben bas jij werk niet dus moet je mond houden of weg gaan. Is het relatie?

Reactie

Ik woon nu sinds 9 maanden samen met me vriend. En ik wou dat ik deze forum eerder gelezen had. Vrijwel alle taken komen op mij aan. Ik moet alles schoonhouden (terwijl ik daarnaast ook nog een bijbaantje heb waar ik ook bij andere mensen thuis nog een heel huis schoon maak) ik moet koken ik moet wassen strijken ja echt alles in huis. We hebben 6 katten die behoorlijke rotzooi maken. Hij geeft ze eten maar daar is dan ook alles mee gezegt. Ik sta nu op het punt dat ik het niet meer weet. Ik ben heel gek op hem maar ik mag nergens wat van zeggen want dan zeur ik. Als hij met vieze schoenen binnen komt en ik zeg daar wat van, dan moet ik niet zo zeuren. Maar wie moet het weer schoonmaken. Maken jullie ook een forum voor als het al helemaal mis is met de taakverdeling? Wat kan ik nu nog doen met deze eigenwijze lompe (maar toch wel lieve) bouwvakker?

Reactie

Grappig, mijn vriend en ik wonen nog niet samen (hoewel we al een tijd zoekende zijn) maar de genoemde punten zijn voor ons al overduidelijk naar voren gekomen. En dan bedoel ik dat we er geen afspraken over hebben moeten maken. Het merendeel van de tijd zit mijn vriend bij mij, kookt en strijkt (de dingen die ik niet graag doe) en ik zorg voor de was en het afwassen. Hij is van het opruimen, ik van het stofzuigen en schoonmaken. De kat? Die komt bij beide aan zijn trekken. Ik spreek gewoon met vriendinnen af, terwijl hij voetbalt of een avond in de kroeg zit. Het gaat zo vanzelf dat ik, als ik de 5 regels lees, dus niet bang hoef te zijn dat het samenwonen fout zal gaan. Of zijn er nog meer regels????

Reactie

Mochten er conflicten zijn zorg ervoor dat je ergens in je nieuwe woning hebt waar je even tot rust kan komen. Voor beide natuurlijk. Ren niet gelijk naar je ouderlijk huis. Je hebt gekozen om SAMEN te wonen.

Reactie van mykie

Mannen vinden het toch wel heel makkelijk dat vrouwen de taak van hun moeder overnemen. Wassen, koken en strijken rekenen zij tot die taken. Zeker als ze vanuit hun ouderlijk huis gaan samenwonen is de neiging om dit als vrouwentaken aan te merken (gewenning en nooit over nagedacht welicht). Dus ik vind het terecht dat in dit artikel vrouwen erop gewezen wordt dat deze taken niet automatisch aan hen toegewezen moeten worden. Het wordt een ander verhaal als je man/vriend al op zichzelf heeft gewoond en ondervonden heeft hoeveel energie een huishouden vraagt. Dan wordt ook niet vanzelfsprekend aangenomen dat het vrouwtje alles er even bij doet. Voordeel is ook dat hij kan strijken en stofzuigen. Het zou sowieso geen discussiepunt moeten zijn maar dat is helaas nog wel nodig. Want.. Hoeveel vrouwen werken er uiteindelijk full-time en hoeveel mannen hebben full-time/part-time de zorg voor de kinderen (misschien toch omdat klakkeloos bepaalde taken aan de vrouw worden toegewezen?.. Mykie

Reactie

Ik woon samen….met mijn man….(en 5 kinderen)
En nee, ik ben niet alleen maar mama, ook nog directeur van een Juridisch bemiddeling en Advies kantoor (Alimentatie -Incasso etc. Etc.) en manlief heeft een eigen tegelzettersbedrijf…….. En ja, er zit misschien een kern van waarheid in maar eigenlijk ook weer niet! Geven & Nemen…Leven & Laten Leven maar als je het mij vraagt leggen jullie de lat wel heel hoog! Basis voor flinke – onoplosbare? – conflicten LES 1!! Volgens mij stap 1 om snel weer een woning voor jezelf te mogen (lees: moeten) gaan zoeken!? Je gaat samen wonen met de nadruk op SAMEN. Je doet wat voor elkaar toch? Dat bull – shit verhaal over dat strijken en dat zelfstandig blijven stappen…Hoe Idioot!!! Moeten wij alles af gaan wegen? Als je als vrouw toch aan het strijken bent, wat kan het dan schelen of er iets meer van hem bij ligt? Of dat hij dat misschien wel nooit doet? Hij zal vast wel weer andere kwaliteiten hebben? Alles zo afwegen daar wordt je nog veel meer moe van dan het even lekker liefdevol zelf te doen!! En euh de meeste mannen klussen weer meer en beter dan wij vrouwen? Dan gaat vrouwlief zeker lekker winkelen omdat ze daar geen verstand van heeft? Joh…koop lekker een weegschaal als eerste gezamenlijke aanwinst ter inrichting van de nieuwe woning….kan je alles exact afwegen….Nieuwe definitie van BALANS in je leven vinden??

Reactie moppie

Hoi, Ik wou eens weten wat je allemaal op een afspraakje zegt want ik heb gelezen dat je er geen politieverhoor er van moet maken dus wat nu? Ik weet meestal niet wat ik moet vertellen namelijk.moet ik het over zijn familie hebben of over sport,werk en wat nog meer want ik ben niet echt een prater namelijk. Dan woord het ook een stuk moeilijker voor mij.maar ik probeer het wel.of ik klap dicht en dat wil ik liever niet meer in het vervolg. Ik heb meestal dat ik mannen in het begin wel leuk vind maar daarna niet meer hoe komt dat?en met seks laat ik me meestal wel gaan maar opeens heb ik er geen zin meer in of ik begin te twijfelen of ik het wel moet doen of niet en dat heb ik heel vaak het maakt niks uit of ik hem lang ken of vertrouw of heel aardig vind en hij past bij mij en toch heb ik dat gevoel.dat zweeft gewoon in mijn hoofd.groetjes moppie

Reactie van bianca

Leuke column! Ik zou met mijn ex gaan samenwonen en dit zou een perfecte column voor hem zijn! Afgezien van het feit dat hij zelf altijd erg zijn best zou doen in het begin zou hij het later laten afweten en zou ik hem teleurstellen omdat ik niet zo ben. Hij gaat nu met zijn nieuwe vriendin samenwonen en ik wens haar veel succes haha. Oh en mannen, ik geloof dat dit het “voor vrouwen” gedeelte is, kijk voor de mannen columns op www.adversus.nl? Liefs Bianca

Reactie van calvin

Ik krijg het gevoel dat dit artikel geschreven is voor vrouwen door vrouwen! Als je samen gaat wonen begint `t toch allemaal bij respect. Als je respect voor elkaars gewoontes hebt en bij mistverstanden elkaar positief aanspreekt kan je problemen in een relatie positief oplossen. Laat je vriendin/vriend zoals ze is, want dat is de reden waarom je op haar bent gevallen. Calvin

Reactie van justin

Grappige column, vooral omdat wij (mijn vriendin en ik) vandaag te horen hebben gekregen dat een huis ons werd toegewezen. Dus duidelijk op het lijf geschreven dit artikel, maar helaas naarmate ik verder kwam kan ik concluderen dat dit duidelijk vanuit een vrouwenoogpunt is geschreven. Hoewel ik het met de tips best eens ben vind ik het erg jammer dat er telkens verwezen wordt naar ‘hij’. Dit kan nl. Net zo goed een ‘zij’ zijn en hoe bedoel we houden de vooroordelen in stand over de rolverdeling in huis… Waar is de geemancipeerde vrouw gebleven, en bovendien die geweldige vrouweneigenschap van het verplaatsen in een ander… (ik dacht dat vrouwen dit pluspunt bezaten over mannen, kennelijk toch niet..)

Ach goed misschien verkeerd ingeschat maar de schrijver (ster) van dit artikel moet haast wel een vrouw zijn, verder leuk verhaal hoor!! Groeten Justin

Reactie

Goede afspraken maken over wie wat betaald en over het kopen van dingen in huis.vooral in het begin niks samen kopen en bonnetjes bewaren van je aankoop

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE