Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Rhodos: strand & cultuur

Rhodos stad: strand & cultuur

Volgens één van de vele mythes is het Griekse eiland Rhodos geboren uit Apollo, god van de zon, en de nimf Rhodos, dochter van Poseidon, god van de zee. Rhodos is een schitterend eiland en zeker het bezoeken waard. Lees ons reisverhaal en 'blader' door ons Rhodos Stad GIDSJE met handige en leuke tips.

door TRENDYSTYLERHODOS GIDS: Rhodos-stad (reisverhaal) | Shopping & stranden | Culinair |Hotels & nightlife | Trendy old town

Rhodos
De kolommen waarop de Kolos van Rhodos zou hebben gerust

Vanaf het eiland Kos vertrekken we per naar Rhodos. Vertrektijd: acht uur 's morgens. De zon schijnt al genadeloos fel. Het uitzicht is het schitterend.

Eerst varen we langs de kust van Kos. De hotels en huizen worden steeds zeldzamer, de kust rotsachtiger. Nu pas krijgen we een indruk van de afmetingen van dit heerlijke eiland.

Dan maken we de oversteek richting Turkije en volgen we deze kust die nagenoeg onbewoond is. Af en toe zien we een vuurtoren of een militaire vestiging. Meeuwen en andere zeevogels scheren vlak boven de golven. Op zee is het druk; op dit vroege ochtenduur zijn er al opvallend veel plezier- en zeilboten.

Het zachte deinen van de boot is overgegaan op een wild klappen op de golven. We zijn op open zee. Maar als we dan eindelijk de eerste omtrekken van Rhodos zien, is alle 'leed' direct vergeten.

Als we om de uiterste noordpunt van het eiland varen ontvouwt zich een fantastisch panaroma voor onze ogen. Geen mooier zicht op Rhodos dan vanaf zee. We ontwaren nu ook de twee pilaren door waarop eens - rond 300 voor Christus - de bronzen benen van de 'Kolos(sus) van Rhodos' zouden hebben gerust. Op de pilaren tronen nu een bronzen hertjes.

Rhodos
De noordwest kust van Rhodos stad

Verderop tekent zich tegen de strakblauwe hemel het silhouette van de stad af. Onze aandacht wordt direct getrokken door het grote middeleeuwse kasteel dat aan het begin van de oude stad (Old Town) ligt. Als we dichterbij komen onderscheiden we duidelijk de imposante gebouwen op de boulevard. Rhodos ligt op een uniek punt waar drie continenten aan elkaar grenzen: Europa, Azië en Afrika. Op de boulevard wisselen Oosterse, Turkse en fascistische stijlen elkaar af als een samenvatting van eeuwenlange historie.

Volgens één van de vele mythes is Rhodos geboren uit Apollo, god van de zon, en de nimf Rhodos, dochter van Poseidon, god van de zee. Toen Apollo Rhodos zag, werd hij meteen smoorverliefd op haar en zij trouwden direct. Uit het huwelijk kwamen acht kinderen voort: zeven jongetjes en een meisje. één van de kinderen, Kèrcafo, had op zijn beurt drie kinderen - Kámiros, Iálissos en Lindos, die de drie belangrijkste steden op het eiland bouwden.

Geleerden veronderstellen wel dat de naam 'Rhodos' komt van 'roos'. Het eiland was van oudsher dichtbegroeid met rozen en zo mooi dat het alleen met deze bloem van de liefde te vergelijken was.

Rhodos stad
De fontein in het centrum van The Old Town van Rhodos

Zodra je voet aan wal zet in Rhodos word je gegrepen door de levendigheid van deze stad. Na onze intrek in het hotel, gaat onze eerste wandeling richting The Old Town. We nemen de poort dichtbij de commerciële haven Mandraki. Het is niet de eerste keer dat we op Rhodos zijn, maar net zoals de andere keren zijn we diep onder de indruk van deze middeleeuwse stad die op dit moment zo een 6.000 inwoners telt. In de old town wordt - net zoals honderden jaren geleden - geleefd en gewerkt. De schoonheid is oogverblindend. Overal waar je kijkt zie je unieke gebouwen, binnenplaatsen, oude smeedijzeren hekken, massieve muren en boven alles het kasteel van de groothertog van de ridders van de heilige Johannes.

Na vele omzwervingen zijn de ridders, die oorspronkelijk uit Jeruzalem afkomstig waren, op het eiland Rhodos beland. Zij zijn daar welgeteld 213 jaren gebleven, tot 1522, en hebben hun sporen rijkelijk nagelaten. Als je de dikke stadswallen ziet, of de ziekenhuizen, de imposante poorten, kerken en gebouwen, dan 'voel' je vandaag de dag nog hun aanwezigheid. Wij worden altijd even heel stil van het 'Ridderstraatje'- de knights street - dat omhoog voert naar het kasteel.

Op 22 december 1522 - na een beleg van zes maanden - moest groothertog Villiers zich overgeven aan de Turkse sultan Suleiman. Hiermee begon, zo gaat het verhaal, de donkerste periode uit de geschiedenis van het eiland. De Griekse bewoners van de stad werden gedwongen om zich buiten de muren te vestigen en de Turken regeerden met harde hand.

Al dwalende door de steegjes van de old town - met name richting Sokratous Street, de 'grote bazar' - zien we vandaag de dag nog veel Turkse invloeden. Naast de 'horloge-toren' is de moskee van Suleiman, daartegenover de Turkse bibliotheek, om maar een paar monumenten te noemen.

Op een avond, tegen schemertijd, dwaalden we door de steegjes rond de grote 'bazar' en werden we getroffen door de schoonheid van een middeleeuws Grieks-Turks huis dat met bijzonder veel smaak is gerestaureerd en omgetoverd tot een magisch hotel - Marcopolomansion - door de Griekse Efi Dede en de Italiaanse artiest Giuseppe Sala.

Eenmaal buiten de muren van The old town word je direct weer met de éénentwintigste eeuw geconfronteerd. Maar ook dat kan aangenaam zijn. In het centrum van de 'nieuwe stad' vind je de duurste internationale winkels. Zeer de moeite waard. Ook de boulevard met de imposante gebouwen en de ommuurde groente- en fruitmarkt in de nabijheid van de haven verdienen een bezoek.

Wij genoten er iedere avond weer van om na een aperitief in The old town de boulevard af te slenteren richting de noordpunt van de stad waar we de Griekse keuken van taverne Meltemi op het strand alle eer aan deden.

Naast Turkse invloeden vind je op Rhodos ook fascistische bouwstijlen ten gevolge van de overheersing door de Italianen vanaf 1912. In het begin toonden de Italianen begrip voor de plaatselijke bevolking die zich graag wilde aansluiten bij de rest van Griekenland. Fascistisch Italië bleef echter trouw aan haar ideeën van expansie en weigerde Rhodos politieke zelfstandigheid. De Italianen overheersten tot 1948. Pas toen wapperde de Griekse vlag op het eiland.

Nu is Rhodos een heerlijk vakantie-eiland met een exotische mix van Oosterse, Turkse en Griekse invloeden. Je kunt er leuk winkelen, aan het strand liggen of je bedwelmen aan de prachtige kunst die in de vele galerieën wordt tentoongesteld. Je kunt kiezen voor stadse levendigheid of voor de stilte van de ongerepte natuur even buiten Rhodos. Zelfs de stranden aan de Oost- en Westkust van de stad verschillen van elkaar als dag en nacht. Het is een stad waar éénieder zal vinden wat hij zoekt, en meer dan dàt. Het is een magische stad…

Rhodos: wanneer?

Rhodos kent maar twee seizoenen: de lente en de zomer. Vanaf november, met de eerste regenbuien, komt er al nieuw groen op. In februari verandert het eiland in een weelderige tuin. In mei begint de zomer die de aarde langzaamaan een goudkleurig tint geeft. Het eiland kent maar liefst 300 zonnedagen met temperaturen boven de 25 graden. De zomerse hitte wordt getemperd door een frisse zeewind. In het hoogseizoen (juli, augustus) is Rhodos drukbezocht. Bezoek Rhodos in de maanden mei, juni, september of oktober als je van rust houdt.

RHODOS GIDS: Rhodos-stad (reisverhaal) | Shopping & stranden | Culinair |Hotels & nightlife | Trendy old town


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!