Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Zo was je je haar glanzend en gezond

Zo was je je haar glanzend en gezond

Je haar wassen is iets wat we allemaal tenminste een paar keer per week doen. Iedereen …

Shampoo
Zo was je je haar glanzend en gezond

Je haar wassen is iets wat we allemaal tenminste een paar keer per week doen. Iedereen kent het ritueel van natmaken, shampooën, uitspoelen en droogwrijven met de handdoek wel. Maar toch komt er bij haren wassen en drogen meer kijken dan je misschien zou denken. Het is belangrijk om daarbij stil te staan omdat de gezondheid van je haar staat en valt met de dagelijkse verzorging die je je haar geeft. Hieronder vind je een aantal tips en adviezen. We denken dat je het merendeel misschien al weet, maar zie het als een kleine checklist, een lijstje dat alles nog even voor je op een rijtje zet.

Kies een shampoo die bij jouw haar past. Gebruik dus niet de anti-roosshampoo van je vriend omdat dat de enige shampoo is die je in de douche kunt vinden. Neem je eigen shampoo ook altijd mee op reis. Laat ‘hotelshampoo’s’ voor wat ze zijn.

Was je haar niet teveel. Shampoo is niet zo lief voor je haar als je misschien wel denkt (zie hieronder). Twee à drie keer per week is voldoende. Ben je gewend om je haar elke dag te wassen omdat het zo’n lekker fris gevoel geeft, probeer dan eens een paar wasbeurten te vervangen met gewoon spoelen. Maak je haar nat maar ‘martel’ het niet elke dag met shampoo.

Shampoo kun je vergelijken met zeep. Het is de bedoeling dat shampoo je haar schoon maakt. Als je dit weet, kun je je wel voorstellen dat shampoo – hoe goed de kwaliteit ook is – toch een klein ‘agressief’ elementje moet hebben. Anders wordt je haar immers nooit schoon. Gebruik daarom nooit teveel shampoo (je kunt beter uitschieten met de balsem dan met de shampoo). Wil je het helemaal volgens het boekje doen dan breng je de shampoo ook niet direct op je haar aan, maar leng je de dosis shampoo die je gaat gebruiken eerst in een bekertje aan met wat water. Zo voorkom je dat je haar direct in aanraking komt met geconcentreerde shampoo.

Verdeel de met water aangelengde shampoo goed over je haar en vergeet niet ook je hoofdhuid te masseren. Hierdoor maak je dode huidcellen los en stimuleer je de bloedsomloop waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan de haarzakjes wordt verbeterd. Een gezonde hoofdhuid is de basis voor gezond haar. Is de hoofdhuid droog gebruik dan een specifieke shampoo. Agressieve shampoos doen in dat geval helemaal geen goed!

Spoel je haar goed uit (je kunt je haar het beste onder de douche wassen en niet in bad). Er mogen geen shampooresten in je haar achterblijven. Deze kunnen de hoofdhuid irriteren. Gebruik voor het uitspoelen lauwwarm water.

Gebruik altijd een balsem die het haar voedt en/of hydrateert. De meeste balsems moeten enkele minuten inwerken. Heb je het idee dat je haar erg droog is en wel een extra ‘maskertje’ kan gebruiken, dan kun je de balsem ook langer inhouden (een paar uur, desnoods een nachtje). Ook hier geldt weer dat het belangrijk is dat je een balsem kiest die geschikt is voor jouw haarsoort.

Spoel ook de balsem goed uit zodat er geen resten in je haar achterblijven. Gebruik wederom lauwwarm water maar sluit af met koud water zodat de haarschubben zich weer sluiten (dit is hetzelfde principe van lotion die je na het reinigen van je huid gebruikt – de lotion sluit de poriën).

Wrijf je haar handdoekdroog, maar doe het voorzichtig want nat haar is brozer dan droog haar. Trek dus niet met alle geweld een kam of borstel door je natte haar.

Het is natuurlijk het beste voor je haar om het aan de lucht te laten drogen. Maar vaak is dat niet mogelijk omdat we anders kou vatten of omdat er anders met ons haar ‘geen land te bezeilen’ is. Dit geldt vooral voor haar met slag. Echt steil haar valt immers altijd mooi naar beneden terwijl je in écht krullend haar het beste wat product kunt kneden en je het verder beter gewoon kunt laten opdrogen.

Ga je dus noodgedwongen toch met de föhn aan de slag, zorg er dan altijd voor dat je eerst een verzorgend/beschermend product aanbrengt. Dit product moet je haar beschermen tegen de hitte van de föhn. Als je over genoeg tijd beschikt kun je je haar het beste eerst even aan de lucht laten drogen en pas gaan föhnen als het nog net vochtig is. Je bespaart je haar dan heel wat minuutjes hete (en schadelijke) lucht.

Net zoals bij het uitspoelen, sluit je het föhnen ook af met een koude föhn waardoor de haarschubben weer de gelegenheid krijgen zich te sluiten.

Tot slot kun je nog wat glansspray over je haar spuiten waardoor je haar er extra gezond en glanzend uitziet.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE