Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Witte en sterke tanden? Dit moet je eten (en dit niet)

Witte en sterke tanden? Dit moet je eten (en dit niet)

Witte en sterke tanden en gezond tandvlees. Iedereen streeft ernaar en we twijfelen er niet …

Witte en sterke tanden
Witte en sterke tanden? Dit moet je eten (en dit niet)

Witte en sterke tanden en gezond tandvlees. Iedereen streeft ernaar en we twijfelen er niet aan dat je trouw tanden poetst. Maar ook aan tafel kun je het nodige doen. Er zijn namelijk voedingsmiddelen die je tanden en tandvlees sterk en gezond houden. Er zijn er ook die je tanden kunnen verkleuren of het glazuur ervan kunnen aantasten.

Dit is GOED voor witte en sterke tanden

Broccoli, bloemkool, wortels, selderij
Rauwe broccoli, bloemkool, wortels en selderij vormen een natuurlijke scrub voor je tanden. Ze maken je tanden en tandvlees goed schoon. Langzaam kauwen bevordert bovendien de speekselvorming. Speeksel helpt tanden en kiezen te beschermen, bevordert de afvoer van bacteriën en voedingsresten en houdt het tandvlees gezond.

Appels en peren
De krokante structuur van appels en peren heeft eenzelfde werking als die van de rauwe groenten hierboven (een natuurlijke scrub en speekselvorming).

Kaas en yoghurt
Ook kaas en yoghurt bevorderen speekselvorming. Bovendien bevatten deze voedingsmiddelen melkzuur. Dit zuur helpt vlekken op de tanden oplossen. De eiwitten, calcium en fosfor in kaas en yoghurt zijn bovendien goed voor de tanden.

Sesamzaadjes en droog fruit
Sesamzaadjes en droog fruit zijn een peeling: ze verwijderen plak en vlekken door schuring (wel de sesamzaadjes tussen de tanden verwijderen!).

Basilicum
Basiculum heeft een antibacteriële werking, een weldaad voor de mondhygiëne. Bovendien heeft dit verse kruid een blekende werking. Goed voor witte(re) tanden!

Ananas
De bromelaïne-enzymen in ananas zijn een natuurlijke ontstekingremmer en helpen ontstekingen van het tandvlees te voorkomen. Bovendien breken deze enzymen de eiwitten af die de tanden doen vergelen.

Rauwe uien
De zwavel in rauwe uien helpt om de vorming van plak tussen de tanden te voorkomen.

Gember
Gember heeft een ontstekingsremmende werking en is daarom goed voor je tandvlees.

Dit is SLECHT voor witte en sterke tanden

Koffie en thee
Dit behoeft geen uitleg. Kijk maar eens naar je koffiemokken of je theepot!

Rode én witte wijn
Rode wijn bevat tannine (waaronder chromogenen, moleculen die veel kleurstoffen bevatten) die je tanden verkleuren en het glazuur aantasten.
Witte wijn bevat ook tannine, zij het wat minder, maar zou de tanden poreuzer maken vanwege de zuren. Daarom wordt wel gezegd dat wit zelfs slechter voor je tanden is dan rood.

Fris- en sportdranken
Fris- en sportdranken zijn om verschillende redenen slecht voor je tanden, namelijk vanwege het koolzuur, de suikers en zuren. Een onderzoek van de University of Adelaide, Australië, heeft uitgewezen dat deze drankjes de ph in de mondholte veranderen en tanderosie bevorderen.

Bosvruchten
Bosbessen, frambozen en kersen bevatten intense pigmenten die de donkere kleur van deze vruchten verklaren en die de tanden kunnen verkleuren. Het zuur van deze vruchten kan het tandglazuur aantasten.

Tomatensaus
Tomatensaus kan vlekken op de tanden veroorzaken vanwege de rode kleur. Ook het zuur van de tomaat kan het glazuur aantasten.

Rode bieten
Rode bieten bevatten donkere pigmenten die de tanden kunnen vlekken. Het is vooral ook oppassen met bietensap omdat dit geconcentreerd is.

Tijdelijke verkleuringen

Een kleine kanttekening bij verkleuringen door voedingsmiddelen als rode bieten en bosvruchten. Er wordt wel gezegd dat deze verkleuringen tijdelijk zijn. Dit verhaal wordt anders als het tandglazuur poreus is. Dan kan de kleur in het glazuur doordringen (en dat wil je niet!).
Andere voedingsmiddelen die een tijdelijke verkleuring kunnen veroorzaken zijn: rode pepers, saffraan en drop.

Verkleuringen zoveel mogelijk voorkomen

  • Een oplossing om je tanden tegen ‘verkleurende’ drankjes te beschermen is: drinken met een rietje (dan voortaan toch maar wijn met een rietje serveren?).
  • Een andere oplossing is om direct na het consumeren van verkleurende voedingsmiddelen een glaasje water te drinken.
  • Ook tanden poetsen is natuurlijk belangrijk maar er wordt wel aangeraden dat pas na 30 minuten na eten of drinken te doen.

Weetje?

Wist jij dat je tanden ook kunnen vergelen als je meer dan 6 uur per week in een zwembad met chloor en een ph van meer dan 7 zwemt?

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE