Trendystyle.net | Liefde en relaties | Vrouwen & liefde. Iedere vrouw haar eigen manier in bed

Vrouwen & liefde. Iedere vrouw haar eigen manier in bed

Het orgasme van de vrouw is maar al te vaak onderwerp van gesprek. Vrouwen praten …

Vrouwen en seksualiteit
Vrouwen en seksualiteit

Het orgasme van de vrouw is maar al te vaak onderwerp van gesprek. Vrouwen praten er met elkaar over maar vooral ook specialisten buigen zich over dit fenomeen dat zo gevarieerd en individueel is dat men bijna niet van ‘het vrouwelijke orgasme’ kan spreken.

Het vrouwelijk orgasme verschilt van vrouw tot vrouw

Want het vrouwelijk orgasme verschilt van vrouw tot vrouw. Er zijn vrouwen die het hoogtepunt met enkel wat stimulatie en tijdens elke seksuele ontmoeting bereiken, er zijn er die alleen onder bepaalde omstandigheden climaxen en er zijn er die helemaal niet klaarkomen.

Een ander aspect dat karakteristiek voor het vrouwelijke orgasme is, is de onderverdeling in vaginaal en clitoraal orgasme. Met vaginaal orgasme bedoelt men in het algemeen het klaarkomen tijdens de vaginale penetratie terwijl het clitorale orgasme uitsluitend met de stimulatie van de clitoris wordt bereikt.

Deze classificatie wordt vaak bekritiseerd en is niet zelden een bron van frustratie voor vrouwen die niet vaginaal klaarkomen. Uit de literatuur blijkt echter dat het clitoraal orgasme, dat in de wandelgangen wel als het mindere ‘zusje’ van het vaginaal orgasme wordt beschouwd, onder vrouwen verreweg het meest voorkomt.

Als een vaginaal of clitoraal orgasme uitblijft, kan sprake zijn van anorgasmie. Uit statistieken blijkt dat veel vrouwen moeite hebben om klaar te komen. Anorgasmie wordt wel als volgt gedefinieerd: het aanhoudend of herhaaldelijk uitstel of uitblijven van het orgasme bij normale seksuele opwinding gedurende de seksuele opwindingsfase. Specialisten menen wel dat er sprake is van anorgasmie als het orgasme in 75 tot 100% van de gevallen uitblijft gedurende een periode van tenminste 6 maanden.

Anorgasmie brengt in vrouwen vaak gevoelens als triestheid, schaamte en boosheid teweeg. Vaak ook hebben ze het idee dat ze op seksueel gebied ‘falen’ omdat ze niet voldoen aan wat sociaal en cultureel van ze verwacht wordt. Ze voelen zich schuldig tegenover hun partner en beginnen seksuele contacten te mijden, met als gevolg dat de ‘anorgasmie’ niet meer alleen een individuele maar ook een relationele kwestie wordt.

Toch zijn er vrouwen die heel goed met het uitblijven van orgasmen kunnen omgaan. Veel hangt af van de voldoening die men uit het seksleven haalt, de genegenheid en het respect tussen de beide partners, en de communicatie en het vertrouwen binnen de relatie. Hoe fijn een orgasme ook is, het uitblijven ervan betekent niet dat het seksleven niet bevredigend is. Elke vrouw is uniek en reageert op haar eigen manier op seksuele stimulatie en ook op seksualiteit in het algemeen en die in de relatie in het bijzonder.

Om deze reden wordt anorgasmie, als dit verschijnsel door het individu als een probleem wordt ervaren, door specialisten wel als een globaal en niet een afzonderlijk probleem beschouwd en behandeld. Natuurlijk wordt gekeken naar biologische factoren, lichamelijke disfuncties en eventueel medicijngebruik maar om de complexe aard van anorgasmie goed te begrijpen wordt er ook gekeken door psychologische, sociale en relationele factoren.

Er wordt toegewerkt naar een complete individuele ontwikkeling en harmonie. Want seksualiteit is een vitaal onderdeel van ons leven, van elk individu, en is nauw verbonden met onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is een aspect van ons leven dat we niet mogen onderschatten of verwaarlozen, maar moeten koesteren.

TRENDYSTYLE

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE