Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | In vorm. 5 Fitness fabeltjes

In vorm. 5 Fitness fabeltjes

Zoals in zoveel andere kampen, zijn er ook in de fitnesswereld fabeltjes en ideeën in …

Fitness
In vorm. 5 Fitness fabeltjes

Zoals in zoveel andere kampen, zijn er ook in de fitnesswereld fabeltjes en ideeën in omloop die maar weinig met de werkelijkheid van doen hebben. Dingen die men van horen zeggen heeft. Of die men ergens gelezen heeft. Mythes die tot de verbeelding spreken, en die vaak letterlijk worden genomen, ook al is er geen enkele wetenschappelijke basis voor. Hier is een kort overzicht van de fabeltjes die in de sportscholen de ronde doen en waar we misschien beter geen gehoor aan kunnen geven.

1. Vrouwen kunnen maar beter geen gewichten gebruiken, want anders worden ze te gespierd

Niet waar. Een workout met gewichten kan het vrouwelijke lichaam juist slanker en strakker maken. Vrouwen hebben bovendien minder aanleg dan mannen om spiermassa te ontwikkelen (een hormonenkwestie). Om het nog maar niet te hebben over de positieve effecten op de gezondheid die een workout met gewichten voor de vrouw kan hebben (het kan onder meer helpen tegen botontkalking). Dus in principe zou je kunnen zeggen dat gewichten – uitzonderingen daargelaten natuurlijk – als ze op de juiste manier gebruikt worden, de vrouw alleen maar goed kunnen doen.

2. Als ik de dag na een workout geen spierpijn heb, dan heb ik niet goed getraind

Vroeger zei men ‘no pain, no gain’. Ook dit is een fabeltje. Een licht gevoel van spierpijn de dag na een training is normaal, maar als je constant pijn hebt en moeite hebt je te bewegen, dan zit er iets niet goed. Misschien ben je dan in de sportschool niet goed bezig, geef je je lichaam niet voldoende tijd om te herstellen en misschien werk je zelfs in de tegengestelde richting van de resultaten die je wilt bereiken. Vandaag de dag zou je eerder kunnen zeggen: ‘Easy does it’.

3. Om af te vallen moet ik me in de sportschool in het zweet werken

Niet waar. Om af te vallen moet je aandacht besteden aan wat en hoe je eet. Je dagelijkse voedingspatroon moet uitgebalanceerd zijn (en je porties niet al te groot). Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende lichaamsbeweging hebt. Die twee elementen – lichaamsbeweging en een gezonde eetstijl – vormen de basis voor succes. Zweten zal alleen zorgen voor vochtverlies en de afvoer van nuttige mineralen, maar helpt niet om meer vet te verbranden. Verstandig trainen is iets heel anders.

4. Om af te vallen moet ik aan tafel alle vetten vermijden

Niet waar. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Geheel vetarme diëten kunnen het lichaam schade toebrengen. Het geheim van een slanke lijn ligt in het vinden van de juiste hoeveelheid, maar vooral ook in je levensstijl.

5. Voor ‘gebeeldhouwde’ buikspieren zoveel mogelijk moeten trainen

Helaas is dat niet waar. Of in ieder geval niet voldoende. Want misschien krijg je, als je al weet hoe je ze moet trainen, wel gespierde buikspieren, maar als ze onder een paar centimeter vet schuilgaan… dan zal niemand ze zien, jijzelf ook niet! Als je op het strand wilt showen met stalen buikspieren, dan zul je dus aandacht moeten besteden aan je voedingspatroon en verder je trainingsschema moeten uitbreiden met aerobische activiteiten die je in staat stellen het laagje vet dat je buikspieren bedekt, te verbranden. Het is de enige weg naar een platte buik met ‘gebeeldhouwde’ spieren.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE