Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Afvallen. Slanker met spieren

Afvallen. Slanker met spieren

Wil je afvallen, train dan ook met gewichtjes. Je wordt er zoveel slanker en strakker van! Lees hoe je het aan te pakken.

slanker-met-spieren-01
Slanker met spieren

Wil je afvallen, train dan ook met gewichtjes. Je wordt er zoveel slanker en strakker van!

Afvallen in de sportschool wordt maar al te vaak geassocieerd met flink zweten op de loopband, de fiets of het roeitoestel. Ook denkt men wel dat de kilootjes eraf vliegen als je fanatiek gaat hardlopen ’totdat je erbij neervalt’. Maar is dit wel de juiste manier om af te vallen? Of is er een gerichter plan van aanpak voor nodig om je lichamelijk vorm te verbeteren? Wij denken dat het laatste het geval is.

Effectief afvallen met een meervoudige aanpak

Als je wilt afvallen, moet je je lichaam eigenlijk op meerdere fronten ‘aanpakken’. Allereerst is het natuurlijk belang dat je aandacht besteedt aan wat je eet. Afvallen betekent niet: niet eten. Afvallen betekent wél kleinere porties en vooral verstandig en gezond eten. Het is belangrijk dat je je lichaam niet tekort doet. Niet alleen omdat het je lichaam kan schaden maar ook omdat strenge diëten vaak geen blijvende resultaten opleveren. Ten eerste omdat je het niet volhoudt en ten tweede omdat je lichaam, als je het tekort doet, daar graag op reageert door bij de eerste de beste gelegenheid wat vetreserves aan te maken.

Naast een gezond eetpatroon is lichaamsbeweging natuurlijk belangrijk. Aan de ene kant breng je het aantal calorieën dat je aan tafel binnenkrijgt terug en aan de andere kant verbrand je meer calorieën door meer te bewegen.

Aërobe activiteiten zoals lopen, fietsen en roeien zijn perfect om vet te verbranden. Om resultaten te bereiken, wordt wel aangeraden om 3 tot 4 keer per week ongeveer 30 tot 45 minuten ‘aerobisch’ te bewegen. Maar daarmee ben je er nog niet. Ook anaërobe oefeningen horen in het trainingsschema thuis als je effectief wilt afvallen.

Anaërobe training is lichaamsbeweging die niet voor een continue verhoogde hartslag zorgt, zoals het trainen met gewichten. Door met gewichten te trainen ontwikkel je je spiermassa en worden je spieren sterker en strakker. Je lichaam krijgt dus een strakker aanzien en meer vorm. Maar er is nog een reden waarom gewichtstraining belangrijk is als je wilt afvallen. Spierweefsel verbruikt namelijk veel energie, ook als je niet beweegt. Anders gezegd: ook al krijg je hetzelfde aantal calorieën per dag binnen, dan levert het hebben van spierweefsel ‘winst’ op omdat je spieren meer energie verbruiken. En waar gaan ze die halen? Bij onze vetreserves!

Trainen met gewichten: losse gewichten of toestellen?

Ervaren sporters trainen graag met losse gewichten omdat er dan meerdere spiergroepen tegelijk worden gestimuleerd en het lichaam op een completere manier getraind wordt. Je moet dan wel weten wat je doet en de oefeningen correct en gecontroleerd uitvoeren. Heb je (nog) niet zoveel ervaring in de sportschool, begin dan met de toestellen. Op deze manier word je bij de uitvoering van de bewegingen beter begeleid. Gebruik niet al te zware gewichten. Je kunt beter wat minder zware gewichten gebruiken en meer herhalingen doen dan zware gewichten gebruiken en minder herhalingen doen. Het gaat er niet om om enorme spiermassa’s te kweken, maar vooral om je spieren strakker te maken.

Weet je niet welke gewichten voor jou geschikt zijn of hoe je een oefening moet uitvoeren, aarzel dan niet om advies te vragen aan de sportinstructeur. Het is van groot belangrijk dat, als je met gewichten traint, je dat op de juiste manier doet.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE