Premenstrueel syndroom (PMS), grote onbekende

Premenstrueel syndroom
Premenstrueel syndroom (PMS), grote onbekende

Als je zin hebt om enorm uit te vallen tegen je man of collega of als je afschuwelijke verwensingen wilt roepen naar de fietser die je bijna van je sokken rijdt, ben je dan in PMS of is het gewoon de stress van elke dag? Het is moeilijk te zeggen. Iedere dag krijgen we wel te maken met een aantal momenten waarop ons humeur onder nul daalt. Dat is niet anders in de dagen vlak voor je menstruatie, maar wat wél verandert is de overtrokken manier waarop je in deze dagen op gebruikelijke situaties kunt reageren. De verhouding tussen de gebeurtenissen en je reactie is dan soms helemaal zoek.

De statistieken over het aantal vrouwen dat last van PMS heeft, lopen ver uiteen. Volgens sommige statistieken heeft slechts 4% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar last van premenstruele symptomen. Andere onderzoeken komen met veel hogere percentages. Zo wordt er ook wel gesteld dat tenminste 40% van de vrouwen van elke leeftijd in de 7 tot 10 dagen voor het begin van de menstruatie last zou hebben van de symptomen die als PMS worden aangeduid zoals depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, toename van de eetlust en huilbuien. De verschillen in de percentages liggen in het feit dat, zoals we al zeiden, het moeilijk is om te begrijpen of het om ‘PMS-gedrag’ of ‘normaal gedrag’ gaat.

De premenstruele symptomen zouden vooral te wijten zijn aan een schommeling in de hormoonhuishouding. Met name het niveau van het hormoon prolactine zou aanmerkelijk stijgen. De oorzaak hiervan is nog niet bekend.

Wat wel vaststaat, is dat niet alle vrouwen zich ervan bewust zijn dat ze in de dagen voor de menstruatie de dingen soms niet helemaal in proportie zien en dat de gevolgen daarvan best ingrijpend kunnen zijn. Niet zelden worden in deze dagen vriendschappen, relaties of zelfs de professionaliteit op het werk op het spel gezet.

Wat zijn jullie ervaringen? Hebben jullie de neiging om te overgevoelig of te agressief te reageren in de dagen voor je cyclus? Weet je dat van jezelf? Of valt het kwartje misschien pas als je ongesteld wordt?

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man 2022. De nieuwste mannenmode trends 2022 op ADVERSUS. KLIK HIER!

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE

Reacties zijn gesloten.