Trendystyle.net | Fashion trends | Interview met Preecha Lim over zijn design brand Kamuilim Fine Art & Décor (en meer)

Interview met Preecha Lim over zijn design brand Kamuilim Fine Art & Décor (en meer)

Interview met Preecha Lim, hedendaagse Thaise schilder en ontwerper voor het luxe design brand Kamuilim …

kamui-lim-08
Preecha Lim (Kamui) met zijn kleine muze Chino, photo: Nick Isamu Barose

Interview met Preecha Lim, hedendaagse Thaise schilder en ontwerper voor het luxe design brand Kamuilim Fine Art & Décor.

Tijdens een verblijf in Bangkok werd ik voorgesteld aan de jonge en getalenteerde Thaise kunstenaar Preecha Lim, schilder en ontwerper voor het luxe design brand Kamuilim Fine Art & Décor. Ik was geïntrigeerd door zijn artistieke verschijning (hij ging gekleed in schitterende designs die hij zelf ontworpen had) en greep de uitnodiging om zijn atelier en showroom in het centrum van Bangkok te bezoeken met beide handen aan. Het werd een boeiende middag waarin kunst, lifestyle en mode centraal stonden.kamui-lim-01

Een ontmoeting met Preecha Lim – beter bekend als ‘Kamui’ – is als een snelcursus in de Oosterse kunst. Kamui, zoals ik hem verder zal noemen, weet enorm veel over de Thaise cultuur en kunst en dat is in de design prints die hij voor sjaals, foulards, kussens en soms ook herenkleding creëert goed terug te zien. Zijn werk – of het nu om schilderijen, sjaals of kleding gaat – is, wat ik zou willen noemen, een moderne evolutie van de Thaise traditionele kunst met een persoonlijke twist.

Kamui’s passie brengt hem ertoe om nagenoeg elk voorwerp dat hij in handen krijgt te beschilderen, maar zijn focus ligt op de sjaals, foulards en andere lifestyle items voor zijn Kamuilim Fine Art & Décor collecties.

kamui-lim-02
Kamui’s huis atelier en showroom, photo: Charlotte Mesman

De collecties zijn van hoge kwaliteit. Kamui ontwerpt de designs met de hand en werkt ze verder op de computer uit. Elke sjaal, elke foulard, elk kussen is een meesterwerk op zich: handgemaakt in luxe materialen en verkrijgbaar in gelimiteerde edities van 5, ten hoogste 10 stuks.

Steeds terugkerende thema’s in Kamui’s werk zijn dieren en planten in combinatie met symbolen uit de Thaise cultuur die tezamen een kleurrijke en surrealistische wereld vormen. In de showroom werd ik op slag verliefd op een grote sjaal uit de Garden Collectie. Op de sjaal was een magische, nachtelijke dierenwereld te zien. Kamui drapeerde de doek als een jurk rond mijn lichaam en maakte er zo een schitterende avondjurk van, geschikt voor het chiqueste diner of een classy party.

kamui-lim-03
Kamui aan het werk in zijn atelier, photo: courtesy of Kamuilim Fine Art & Décor

In het atelier dat het hele proces van de artiest aan het werk weerspiegelt – van het creatieve denkproces tot het schetsen, schilderen, van het printwerk tot het naaiwerk – vertelde Kamui mij meer over zijn werk en passie. Ondertussen genoot ik van de vele kunstwerken (voor verschillende werken ontving Kamui prijzen) die overal te zien waren.

Waar komt het idee achter Kamuilim Fine Art & Décor vandaan?

Al als kind was ik altijd aan het tekenen en schilderen. Eerst was ik vooral geïnspireerd door de Japanse stripverhalen die we als kind lazen. Tijdens mijn studie ‘Traditional Painting’ aan de Poh-Chang Art & Craft University Academy in Bangkok [Preecha studeerde in 2002 af] ben ik deze invloeden gaan mixen met elementen uit de Thaise cultuur. Ik denk dat het heel belangrijk is om onze cultuur in stand te houden. De patronen en vormen van weleer zijn extreem boeiend en mooi. Ik ben vooral gefascineerd door het late Sukhothai tijdperk en de vroege Ayutthaya stijl. Zonder cultuur zouden we vandaag de dag geen identiteit hebben. Daarom grijp ik graag terug naar elementen uit het verleden. Op deze manier wil ik onze cultuur en het verleden levend houden. Het was maar een kleine stap om mijn designs over te zetten op zijde en er sjaals, kussens en tassen van te maken.

Maar je werk gaat niet alleen over de Thaise cultuur. Waar haal je je inspiratie vandaan?

kamui-lim-04
Kamui’s werktafel, photo: courtesy of Kamuilim Fine Art & Décor

Ik haal mijn inspiratie overal vandaag. Uit alles wat ik zie en beleef. Zo kan ik geïnspireerd zijn door een antiek Boeddha beeld, door een kunstboek, door een bezoek aan Ayutthaya [de antieke hoofdstad van Siam, zoals Thailand eens genoemd werd], een vlinder, een buste van een kinderhoofdje, een film over Yves Saint Laurent of Coco Chanel, het zonlicht, een reis naar Florence in Italië waar ik een studie deed, een steen, een kleur… Zoals je ziet, staat er op mijn werktafel van alles. Kleine kunstvoorwerpen, grappige dingen die ik ergens ben tegengekomen… [Het voelt voor mij aan als een soort Wunderkammer – ik kom ogen tekort].

Oh, en laat ik mijn grootste [eerder: grote kleine] muze niet vergeten. Hij loopt hier op vier pootjes rond: Chino! Hij komt steeds weer in mijn werk terug.

kamui-lim-09
Chino en de Little Prince Cushion collection, photo: courtesy of Kamuilim Fine Art & Décor

Dieren en planten zijn heel belangrijk voor mij. Sommige mensen zullen misschien zeggen dat mijn werk over religie gaat, maar ik zou eerder zeggen dat ik de essentie van het leven wil weergeven en die ligt volgens mij in de natuur. Ik denk dat alles zijn oorsprong heeft in flora en fauna, in de schoonheid van de natuur. Daarin ligt de Waarheid. Ik denk dat alle levende wezens op een of andere mysterieuze manier met elkaar verbonden zijn.

kamui-lim-11
Farfalla Cushion Collection in blauw of roze, photo: courtesy of Kamuilim Fine Art & Décor

Wat voor technieken gebruik je?

Als ik een idee heb, werk ik dat uit in schetsen. Daarna ga ik schilderen. Voor zijde en katoen gebruik ik tempera kleuren en natuurlijke pigmenten die ik met elkaar versmelt met hars van de tamarinde boom. Ook het printwerk volg ik allemaal zelf. Ik ga voor de allerhoogste kwaliteit.

kamui-lim-05
Natuurlijke pigmenten en lijm, photo: courtesy of Kamuilim Fine Art & Décor
kamui-lim-05a
Natuurlijke pigmenten en lijm, photo: courtesy of Kamuilim Fine Art & Décor

Waar werk je op dit moment aan?

Op dit moment ben ik in de ban van Garoeda. Mijn nieuwste Kamuilim Fine Art & Décor collectie is door dit mythische wezen, half mens, half adelaar, dat zoveel in de Thaise kunst en cultuur voorkomt, geïnspireerd. Als ik teken, concentreer ik me op mooie en positieve dingen en dan komt het allemaal vanzelf. Het is alsof ik mijn ziel in mijn design uitstort. Ik leg er heel mijn wezen in.

kamui-lim-06
Schetsen voor de Karuda Collection, photo: courtesy of Kamuilim Fine Art & Décor
kamui-lim-12
Foulard met vliegende Garoeda, photo: courtesy of Kamuilim Fine Art & Décor

Dank je, Kamui, voor dit interview.

De Kamuilim Fine Art & Décor collecties zijn verkrijgbaar in het Mandarin Hotel en het Siam Hotel in Bangkok. De showroom kan worden bezocht op afspraak. Voor meer informatie: (+66) 089.601.3148.

Door: Charlotte Mesman

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE