Trendystyle.net | Psychologie | Intelligent (en leuk!) shoppen… Als je banksaldo je lief is

Intelligent (en leuk!) shoppen… Als je banksaldo je lief is

Ken jij ook die rare sensatie, die kriebel in je buik, die jeuk aan je handpalmen, die prikkel die je bijna letterlijk dwingt om je tas en…

Ken jij ook die rare sensatie, die kriebel in je buik, die jeuk aan je handpalmen, die prikkel die je bijna letterlijk dwingt om je tas en portemonnee te pakken en richting stad te rennen om te kopen, kopen en nog eens kopen? Ongeveer alles waar je oog opvalt? Als het maar luxe en frivool is en onder de noemer ‘shopping’ valt? Die dwingende prikkel zorgt ervoor dat we thuiskomen met dingen die we niet nodig hebben, dingen die spoedig naar de bodem van de lade of naar het achterste hoekje van de kast zullen verdwijnen. Om daar te blijven. En ze weer terug te vinden na enkele maanden terwijl je je wanhopig afvraagt wat je eigenlijk bezielde toen je ze kocht…

Maar ondertussen is het leed al geschied. Vrouwelijke raadsels. Daarom zijn we juist zo intrigerend en aantrekkelijk, toch? De prikkel om te gaan shoppen is misschien de meest sterke en dwingende impuls die wij ons kunnen, of willen, voorstellen. Als jij ook regelmatig aan deze onweerstaanbare impuls ten prooi valt, lees dan verder. Het vergt niet veel van je tijd… (en dan kun je weer gaan shoppen!)

Hier zijn enkele praktische adviezen die de redactie van trendystyle (denk maar niet dat jij de enige bent die last heeft van ‘koopwoede’!) met succes heeft uitgetest. Pas ze toe op ieder kritiek moment als de prikkel toeslaat.

  • Wanneer je de koopprikkel voelt opkomen en een onweerstaanbare drang voelt om alles wat los en vast zit te kopen, probeer dan de situatie te analyseren door jezelf de volgende vraag te stellen: ‘heb ik echt iets nodig of wil ik alleen maar iets kopen om te kopen?’ als het laatste het geval is, probeer jezelf dan even, al is het maar één seconde, te stoppen en bedenk in die ene seconde dat als je nu richting winkels rent je waarschijnlijk iets zult kopen dat je nooit zult gebruiken. Bedenk hoeveel nutteloze dingen je de laatste maanden al gekocht hebt en plaats naast die snelle berekening je huidige banksaldo…

  • Heb je daarentegen een bepaald kledingstuk, een accessoires of een make-upje in je hoofd dat je wilt gaan kopen, haast je dan niet direct naar de winkel, maar verwijder eerst je pinpas en credit card uit je portemonnee en zoveel contant geld dat je het kledingstuk, de accessoires of het make-upje (net) niet kunt kopen. Nu pas mag je je naar de winkels begeven. Je kunt het kledingstuk waarvan je op dit moment zo vurig droomt, nog een keertje passen, maar hangt het daarna weer netjes terug. Wees flink en weersta de neiging om het apart te laten hangen, ook al probeert de verkoopster je wijs te maken dat jouw maat er over een paar dagen niet meer zal zijn. We weten allebei dat dat niet zo is (en mocht dat zo zijn, dan was dat kledingstuk gewoon niet voor jou!). Wees dus sterk en loop met besliste pas de winkel uit. Het is gemakkelijk, als je je maar niet laat afleiden. Laat een paar dagen voorbij gaan en vraag zo nodig aan een vriendin wat zij van je op handen zijnde aankoop denkt. Spookt het kledingstuk (accessoire of make-upje) na een paar dagen nog door je hoofd, ga dan ook eens bij andere winkels naar soortgelijke kledingstukken (accessoires of make-upjes) kijken. Vergelijk prijs en kwaliteit en koop niet het eerste het beste kledingstuk waar je oog op valt. Tien tegen één dat je nog iets leuks en misschien wel voor minder geld vindt. Dat weet jij zelf ook…

  • Als een vriendin je vraagt om met haar te gaan shoppen omdat ze ‘hoognodig’ iets nodig heeft, ga dan met haar mee. Maar let wel op. Want koopwoede is besmettelijk! Bedenk daarom van tevoren welk bedrag je maximaal wilt (en kunt) besteden zodat je tijdens het middagje winkelen stevig in je schoenen staat. Als je eenmaal in alle rust besloten hebt, welk budget je die middag mag besteden, houd je dan ook daaraan. Je weet heel goed dat als je onder invloed van de ‘koopwoede’ van je vriendin iets koopt, dat ‘iets’ waarschijnlijk achter in de kast zal verdwijnen. Dus kun je de schade maar beter op voorhand beperken. Overschrijd je toch je budget: schaam je dan :-)

  • Pas op voor ‘gevaarlijke’ vriendschappen. En dan bedoelen we: pas op voor vriendinnen die regelmatig – en vaker dan jij – aan koopwoede lijden. Deze vriendinnen zijn heel gevaarlijk, zeker als ze koopkrachtiger zijn dan jij. Verkeer je in de stad vaak in hun gezelschap dan zul je je banksaldo zien slinken.

  • Als je even een ommetje wilt maken, ga dan niet in de richting van de winkelstraat. Je ging even lopen om een frisse neus te halen, weet je nog? Oké, lopen dan… Niet kopen!

  • Wees realistisch. Vraag jezelf, voordat je je richting kassa begeeft, nogmaals af of je nu echt wel op het punt staat om een goede aankoop te doen. Zal je die schoenen met hakken van 12 cm echt dragen? Ja, echt? En waar dan, als we het vragen mogen? Keer langzaam om en leg ze terug waar je ze gevonden hebt. Verlaat de winkel dan snel en concentreer je daarbij op de uitgang…

  • Vermijd de uitverkoop en kijk uit met ‘outlet stores’. Als je niet precies in je hoofd hebt wat je ‘nodig’ hebt, dan kun je de uitverkoop en outlet stores maar beter vermijden. Stort je je wel in het prijzencircus dan kun je er donder op zeggen dat je thuis zult komen met tassen vol – weliswaar goedkope – kleding die je toch nooit zult dragen.

  • Koop nooit iets omdat je het in een reclame hebt gezien. Meestal ben je meer verliefd op algehele plaatje (model, make-up, haar, omgeving en kledingstuk) dan op het kledingstuk zelf. Het is bijna zeker dat het kledingstuk jou niet zal staan als het model (ook omdat zij waarschijnlijk een rits veiligheidsspelden op haar rug heeft die het kledingstuk perfect op zijn plaats houden). Laat je dus niet (ver)leiden door suggesties.

  • Wil je echt weten of een aankoop een succes zal worden of niet, vraag je dan in de winkel direct af of je het kledingstuk vandaag of morgen al aan zult doen. De beste aankopen doe je als je het kledingstuk direct aanhoudt. Dan weet je zeker dat je goed zit. Weet je zo snel niet een gelegenheid te bedenken wanneer je het zult dragen, keer dan op je schreden om en leg het weer terug!

  • Neem je vriendje mee shoppen, zeker als je een wild shoppingprogramma in je hoofd hebt. Leg hem uit wat zijn rol is: hij moet ervoor zorgen dat je het niet te dol maakt. Zeg hem dat hij zijn werk goed moet doen, jij zult hem er rijkelijk voor belonen… Je zult zien dat je aan het einde van de middag tevreden met je aankopen zult zijn. En voor wat betreft je avond: die kan niet meer stuk!

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE