Trendystyle.net | Liefde en relaties | Hoe ga je om met ruzie met je partner?

Hoe ga je om met ruzie met je partner?

Ruzie met je partner. Bestaande of vermeende problemen in jullie dagelijkse samenleven stapelen zich op …

Relatie
Hoe ga je om met ruzie met je partner?

Ruzie met je partner. Bestaande of vermeende problemen in jullie dagelijkse samenleven stapelen zich op als een sneeuwmassa die zich tot een lawine ontwikkelt.

Anders gezegd: hoe kun je een potentieel gevaar voor de stabiliteit van je relatie omzetten in een positieve situatie die je relatie verdiept en je de gelegenheid biedt om samen verder te groeien. Als je het goed bekijkt, komt er in een ruzie zelden een winnaar uit de strijd. Dus waarom zou je er niet aan werken om er een situatie van te maken waar je allebei beter van wordt? Per slot van rekening zullen jullie nog jaren en jaren met elkaar moeten leven. Dan kun je dat beter op de meest aangename manier doen…

Ruzie met je partner. Bestaande of vermeende problemen in jullie dagelijkse samenleven stapelen zich op als een sneeuwmassa die zich tot een lawine ontwikkelt. Ze worden steeds groter, ernstiger, donkere wolken pakken zich boven jullie hoofden samen, de onverdraagzaamheid neemt toe en de spanning is te snijden. Uiteindelijk is een ruzie onvermijdelijk. En dan is het als ‘Sesam, open u’. Als de ‘deur’ eenmaal opengaat, komt er van alles naar buiten. Wrok, jaloezie, irritaties, bitterheid… Het wordt een dikke, ondoorzichtige brei van verwijten en emoties waar je zelf niets meer van begrijpt. Je werkt nergens meer naar toe. Het enige wat lijkt te tellen, is elkaar zo veel mogelijk pijn doen en kwetsen.

En toch worden ruzies binnen een relatie wel gezien als een groeimoment, als een min of meer vaste afspraak om conflicten, verschillen en misverstanden aan de orde te stellen en dan samen – beter dan ooit – verder te gaan. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar met een beetje goede wil en het juiste advies zal het ook jullie lukken om van dit ogenschijnlijk negatieve moment een positief groeimoment te maken.

Hier is onze lijst met persoonlijke adviezen die je kunnen helpen om volwassen met een ruzie met je partner om te gaan (natuurlijk zullen we jullie weer dankbaar zijn als jullie deze lijst met jullie eigen, persoonlijke ervaringen willen aanvullen).

  • Probeer om het onderwerp van jullie ruzie niet uit het oog te verliezen. Je hebt er niets aan als je alleen maar olie op het vuur gooit en elkaar van alles naar het hoofd slingert. Probeer de ruzie niet te laten escaleren.
  • Verneder of beledig je partner niet. Vaak krijg je er later spijt van en bovendien werkt het niet bepaald constructief.
  • Verlaat nooit het strijdveld voordat de strijdbijl begraven is… Ofwel: ga niet voor de confrontatie op de loop. De klassieke ‘slaande deur’ helpt je niet verder. Vroeg of laat moeten jullie het toch uitpraten. Breek de ruzie dus niet halverwege af. De problemen blijven onopgelost en open wonden genezen niet. De situatie verhardt en het zal steeds moeilijker worden om een oplossing te vinden.
  • Wees bereid om concessies te doen. Niemand komt als winnaar uit de strijd en een kleine concessie aan beide kanten geeft blijk van jullie bereidheid om de situatie op te lossen en om een frontale (misschien wel fatale) ‘botsing’ te vermijden.
  • Dwing jezelf naar elkaar te luisteren. Breng je eigen standpunt naar voren, maar luister ook naar dat van je partner. Een ruzie is niet een geschreeuwde monoloog en waarschijnlijk hebben jullie allebei je goede redenen voor deze confrontatie. Ga de confrontatie dan ook aan, leg de standpunten naast elkaar en ga er creatief mee om. Misschien ontdekken jullie dat jullie, zonder dat jullie het wisten, helemaal op één lijn zitten (niet voor niets hebben jullie voor elkaar gekozen, toch?)

Wat zijn jullie ervaringen? Hoe gaan jullie om met ruzie met je partner? Ideeën, tips? Deel ze met ons.

 

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE