Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Dossier zon & zee | Droge hielen en hielkloven? Dit doe je ertegen!

Droge hielen en hielkloven? Dit doe je ertegen!

Zijn je hielen in de zomer je achilleshiel, je zwakke plek? Zijn ze droog en vertonen ze ontsierende hielkloven? Dit doe je ertegen!

Tips tegen droge hielen en hielkloven
Tips tegen droge hielen en hielkloven

Zachte voeten en gladde hielen wil iedereen maar je krijgt ze niet cadeau. Onze voeten hebben het elke dag zwaar te verduren. Wil je ze mooi houden dan moet je er tijd in stoppen en ze goed verzorgen. Maar laten we eerst eens kijken wat de oorzaken van droge hielen en hielkloven zijn.

Wat zijn de oorzaken van droge hielen en hielkloven?

De oorzaak van droge hielen en hielkloven is niet eenduidig. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Hyperkeratose (verdikking van de huid) kan bijvoorbeeld hormonaal zijn. Vooral in de menopauze kun je hiermee te maken krijgen. Excessieve eeltvorming kan ook wijzen op een vitaminegebrek (met name van vitamine B). Verder zijn er bepaalde ziektes en aandoeningen (eczeem, psoriasis en medische condities als diabetes mellitus) die eeltvorming en het uitdrogen van je hielen kunnen bevorderen. Droge hielen vallen ook in het rijtje van de verouderingsverschijnselen. Naarmate we ouder worden, wordt onze huid droger en minder elastisch. Overgewicht kan door de extra druk op je voeten ook een oorzaak zijn. Er verder zijn er externe factoren zoals je schoenen. Als die te groot of te klein zijn kan er door de druk of wrijving eelt ontstaan. Ook sandalen (of de harde rand van je slippers!) kunnen je voeten doen uitdrogen en verharden.

Waarom krijgen we vooral in de zomer met droge hielen of kloofvorming te maken?

Dat heeft vooral een mechanische oorzaak. In de winter dragen we veelal dichte schoenen maar in de zomer veranderen we van gewoonte. We dragen open schoenen en onze voeten komen vaker in direct contact met externe oppervlakken. We hebben te maken met een mechanische vorm van hyperkeratose die aan het einde van de zomer spontaan weer verdwijnt.

Wat kun je doen om eelt en droge voeten te vermijden of te behandelen?

Allereerst is het belangrijk dat je in kaart brengt wat de oorzaak van jouw droge hielen is. Vervolgens ga je die oorzaak te lijf, bijvoorbeeld door vitaminetekorten aan te vullen (vitamine B, zink maar ook omega-3-vetzuren) of van schoenen te veranderen. Verder is het natuurlijk altijd van belang om je voeten dagelijks goed te verzorgen met verzachtende crèmes op basis van vaseline of glycerine. Veel voetencrèmes bevatten tegenwoordig ook ureum waardoor de huid diep gehydrateerd wordt en de beschermende barrière wordt versterkt.   

Vermijd agressieve behandelingen met rasp of eeltmesjes. Laat dat aan de pedicure over. Wat je wel thuis kunt doen, is: scrubben. Scrub je voeten met bicarbonaat en een beetje water (mechanische scrub) of met producten op basis van bijvoorbeeld alfahydroxyzuren, ook wel bekend als AHA (chemische peeling). Verder is het beter om (uitdrogende) zeep te vermijden. Gebruik niet-alkalische reinigingsmiddelen, bij voorkeur op basis van natuurlijke oliën.

Praktische tips en natuurlijke middeltjes tegen droge hielen en voetkloven

1. Verwen je voeten met een voetenbadje met 3 grote eetlepels bicarbonaat (soda).
2. Scrub je voeten met bicarbonaat en water (3 delen bicarbonaat, 1 deel water).
3. Vertroetel je voeten één keer per week met een masker op basis van paraffine (au bain marie smelten en met een kwast op je voeten aanbrengen en een kwartier laten intrekken).
4. Breng voor het slapengaan dik crème op je voeten aan en trek dan een paar oude sokken aan zodat je voeten de hele nacht gehydrateerd worden.
5. Gebruik puimsteen in plaats van een scherpe rasp of eeltmesjes.
6. Zijn je voeten verkleurd door het buitenleven, voeg dan het sap van een halve citroen aan een warm voetenbadje toe en behandel je voeten daarna met puimsteen.

TRENDYSTYLE

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE