Trendystyle.net | Fashion trends | Kledingtips | 70ste verjaardag voor de bikini

70ste verjaardag voor de bikini

Teeny weeny bikini. Zomer in bikini. Nu is het normaal maar toen… Misschien heb je …

bikini-70ste-verjaardag

Teeny weeny bikini. Zomer in bikini. Nu is het normaal maar toen…

Misschien heb je je bikini deze zomer al aan gehad. Misschien heb je er net eentje gekocht. De bikini is een vanzelfsprekendheid geworden. Een vast gegeven in onze zomergarderobe. Meer nog dan het badpak. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Bikini zorgde voor schandaal

De minuscule stukjes stof die samen de bikini vormen, hebben een lange en omstreden geschiedenis. Ook al lijkt de bikini nog zo modern, toch is hij al 70 jaar oud! Het begon allemaal vlak na de Tweede Wereldoorlog (in 1946 om precies te zijn) toen de Franse ingenieur Louis Reard het idee kreeg om de moraal in het sombere Europa op te vijzelen door het traditionele badpak in tweeën te splitsen. Een explosief idee waar hij een explosieve naam bij zocht. Juist in die dagen voerde de VS atoombomtests vlakbij de Bikini Atol in de Pacific Ocean uit. De ingenieur dacht er niet lang over en doopte zijn uitvinding: bikini.

De bikini sloeg inderdaad in als een bom. In de gegoede kringen vond men het tweedelige ‘zwempak’ schandalig en geen van de Parijse modellen wilde het op de catwalk showen. Reard zag zich genoodzaakt een stripdanseres voor zijn show te huren. Deze beauty had er geen probleem mee om de bikini te showen. In de dagen daarop werd ze overstroomd met fanmail.

Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini

Maar terug naar de bikini. Ondanks deze stormachtige start waagden toch steeds meer vrouwen zich in bikini op het strand. Toen eind jaren ’50, begin jaren ’60 ook sekssymbolen als Marilyn Monroe, Gina Lollobrigida en Brigitte Bardot zich in bikini vertoonden, leek de strijd gewonnen. In 1960 maakte de popzanger Brian Hyland de bikini onsterfelijk met zijn song ‘Itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini’.

In de jaren ’70 werd het materiaal lycra ontdekt. Dat opende nieuwe perspectieven. De modellen konden nu nog kleiner worden. Al snel zag de string-bikini het licht. Een succes vooral in Saint Tropez en – tot op de dag van vandaag – in Rio De Janeiro.

In de jaren ’80 – misschien herinner je je dat nog? – onderging de bikini invloeden vanuit de sportwereld. Bodybuilding was in opkomst en de bikinibroekjes veranderden van vorm: ze waren smal en werden hoog op de heupen gedragen om het lichaam zo goed mogelijk te doen uitkomen.

De jaren ’90 – ingetogener en tevens de jaren van de ‘unisex’ – brachten ons weer met beide benen op de grond. De ronde, vrouwelijke welvingen werden vervangen door een ander schoonheidsideaal: een sportief en strak lijf. De bikini boette in aan belangrijkheid. Het badpak deed weer een duit in het zakje.

Bikini in concurrentie met het badpak

Nog steeds komt het badpak in veel collecties voor. Het is misschien wel het item waar de ontwerpers zich momenteel het meest op uitleven. Stond het badpak tot voor kort nog voor ‘preuts’ of ‘sportief’, de afgelopen zomerseizoenen overtreft het eendelige badkostuum de bikini in ‘sexiness’. Onverwachte blikken op de blote huid maken het badpak uitdagend en sensueel.

Bikini blijft bikini

Maar het is vooral de bikini die het blijft winnen als het op strandmode aankomt. De rechte broekjes en bandeau-topjes van de afgelopen jaren worden deze zomer kleiner. En sexyer. Roesjes en borduursels sieren broekjes en topjes. Bloemenprints doen het deze zomer goed. Maar ook de effen tinten: zwart, wit, felle kleurtjes en streeppatronen. Alles mag… zolang je je topje maar aanhoudt. Want topless is uit. De bikini blijft bikini in de ware zin van het woord: een tweedelig badkostuum.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE