Is grote-maten-mode geen mode?

Is grote(re)-maten-mode geen mode?

Kort voor aanvang van de Italiaanse modeweek bleek dat het grote maten modelabel Elena Mirò niet meer deel uitmaakte van de officiële showkalender van de Italiaanse Kamer van de Mode. De afgelopen seizoenen had juist dit grote-maten-modehuis de internationale modeweek in Milaan steeds geopend en de show waarin weelderige en welgevormde vrouwen (waaronder topmodellen als Crystal Renn en Lizzie Miller, bekend om hun vrouwelijke vormen) meeliepen trok altijd een volle zaal. 

De officiële reden voor de ‘uitzetting’ van het Italiaanse modehuis voor grote maten zou zijn dat grote maten-collecties niet aan het criterium van ‘mode’ of ‘trend setter’ voldoen.

Elena Mirò zomer 2011
Elena Mirò zomer 2011
Elena Mirò zomer 2011
Grote maten merk Elena Mirò op de catwalk voor zomer 2011

Elena Mirò heeft, buiten de kalender om, toch tijdens de Italiaanse modeweek geshowd. Terwijl aan de ene kant van Corso Italia broodmagere mannequins zich klaarmaakten voor de show van Miss Bikini (dit badmode merk viel overigens ook voor het eerst buiten de officiële showkalender van de Camera della Moda) showden weelderige vrouwen aan de overkant van de Corso de collectie van Elena Mirò. Trendystyle was erbij. Op de eerste rij. Omdat wij – afgezien van wat nu precies de reden voor de ‘uitzetting’ is geweest – niet inzien waarom een grote maten collectie niet onder de noemer ‘mode’ of ‘modetrends’ zou kunnen vallen. Elena Mirò zelf verwoordt haar verontwaardiging heel mooi door te zeggen dat haar collectie geen grote maten collectie is maar een collectie voor normale vrouwen. ‘Klaarblijkelijk’, zegt de ontwerpster, ‘zetten deze echte vrouwen de broodmagere vrouwen in de schaduw…’ De uitsluiting van Elena Mirò van de officiële kalender heeft heel wat discussies op gang gebracht. 

Wij zijn benieuwd naar jullie mening. Is alleen kleding met maat 36 of kleiner mode? Of kan ook maat 40, 42 of meer heel glamour zijn en onder de noemer ‘mode’ vallen?

MAANDHOROSCOOP
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop.
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
GESPONSORDE LINKS
MEER OP TRENDYSTYLE
Het achterlaten van een reactie is volkomen anoniem. We verzamelen geen enkel gegeven van je. Reacties worden eerst door ons gelezen en pas na onze goedkeuring geplaatst.
 

23 gedachten over “Is grote-maten-mode geen mode?”

 1. Waarom zou grote maten mode geen mode zijn
  als vrouw met een veel grotere maat 54 wil ik er ook juist leuk bij lopen
  Ik heb nu eenmaal geen maatje 38 meer
  groet anneke

 2. Ook grote kledingmaten kunnen heel glamoureus zijn en vallen volgens mij onder mode ikzelf heb maat 40 en vind altijd leuke en mooie dingen

 3. tja…………vrouwen met “grote” maten eten normaal en leven normaal, wat van het gros van de modellen niet gezegd kan worden. annorexia viert hoogtij en honger wordt onderdrukt met drank en/of cocaïne.
  laat mij maar “normaal” zijn en “niet modieus” want ìk ben gelukkig, gezond en ik geniet van gezonde maaltijden met mijn gezin, familie en vrienden.
  ik vind wat dat betreft de hele modewereld steeds verder van de “normale” mens af staan, zij bewegen zich op een geïsoleerd eilandje met dikke oogkleppen op en zonder gezond verstand.
  Ik kijk modeshows, bekijk mode op internet en op straat en creeer mijn eigen look, die past bij mij, mijn figuur en mijn postuur.
  Ik krijg heel vaak complimenten over mijn kleding en uiterlijk, jawel ook dat kan met maat 48, dus ìk trek me er niks van aan en ga op dezelfde voet verder en mag alleen hopen dat de ontwerpers ooit het licht zien en gaan ontwerpen voor “normale” vrouwen èn mannen. Het zou een verademing zijn voor de jeugd (en hun ouders) denk ik.

 4. Ik heb zelf maat 36, maar vind niet dat vrouwen met grotere maten niet modieus kunnen zijn. Wat ik wel vaker hoor van vrouwen met grotere maten: “die leuke dingetjes zijn altijd alleen in kleine maatjes” of “bij Mango hebben ze alleen kleine maatjes”. Jammer!!! Iedere vrouw (ongeacht welke maat) wil zich toch leuk kleden?
  Dames met grotere maten: go for it!

 5. Als ik naar die foto’s kijk, kan ik niet zeggen dat dit een defilé van grote maten is. Dit zijn gewone vrouwen!

  Ik denk dat er weinig kunst aan is om alles mooi te laten lijken bij die magere modellen. Wellicht zijn de ontwerpers niet competent genoeg….

  Kan het zijn dat de ‘grote’ modehuizen niet in staat zijn om mooie kledij te maken voor gewone maten?

 6. Ik vind het eerlijk gezegd bespottelijk dat er aparte merken zijn voor vrouwen met grote maten en dat zij dan min of meer voorbestemd zijn in van die aardappelzakken rond te wandelen. Ik heb zelf maar 38 voor de bovenkant en maat 42 beneden en ik kan dus nog de “gewone” merken dragen, godzijdank. Maar laatst ging ik erop uit om nieuwe kleren te kopen. Ik zag een leuk broekje staan, dus ik zoeken naar mijn maat. Je wilt het niet geloven: je had bijna alleen maar maar 32 en 34. En dan hebben we het over volwassen vrouwenmode. Ik keek echt naar die broekjes en de enige persoon die ik daarin zag passen, was mijn nichtje van tien. Toen ik eenmaal een broekje van mijn maat vond in hetzelfde rek, was dat ding simpelweg een uitgerekte versie van maatje 32 waar alle vorm uit was. Zelf ben ik een tijdje terug ook ietsjes dikker geweest, waarop ik wel bij grote matenwinkels terecht moest. Als je er echt leuk uit wilt zien in die kleding, dan moet je wel eerst wat naailessen hebben gevolgd en over een goede naaimachine beschikken eer je er toonbaar mee over straat kunt. Doodzonde.

 7. Grote maat mode is net zo goed mode. Ik ben zelf 1,90 m groot en heb maat 42. Ik zoek me soms suf naar leuke modieuse kleding. Er is dan gewoon niks te vinden. Alleen maatje 32 en 34 zijn altijd beschikbaar. En als ik een leuke broek zie dan is die ook nog is veel te kort. Men moet ook is denken dat de mens steeds groter wordt. Ik moet dan naar speciale winkels gaan waar de broeken lang genoeg zijn voor mij. Maar daar heb je lang niet ook leuke broeken. Wat ik hiermee wil zeggen is dat als je groot ben en ook nog is een grote maat heb, er is altijd wel wat te vinden. Maar nog te weinig. De mens wordt groter!

 8. Ik vind het echt belachelijk dat iemand die vrouwen op de foto’s durft te bestempelen als grotematenmodellen. Naar mijn idee zijn dit normale vrouwen. Zelfs maat 38 is niet slank genoeg meer! Ik hoop dat mollig snel weer ‘in’ is, en maat 32 weer xxs is, en niet s.
  wat een wereld. vleeskeuring.

 9. Ik vind het dom dat sommige mensen zeggen dat dunne moddellen anorexia hebben en aan de drugs en cocaine zijn. Ikzelf ben namelijk ook model, en eet gewoon aardappelen met jus en een groot stuk vlees hoor. En ja, ik heb ook maatje 32. En ik leef gewoon gezond. Geen drank en drugs want daar ga ik dus nooit van mijn leven aan. Alchohol vind ik walgelijk en ik zit al helemaal niet aan drugs! En grotematenmodellen vind ik heus ook mooi. Daar is niks mis mee.

 10. Dat argument ‘grote maten mode is geen mode’ slaat echt he-le-maal nergens op. Als er nou een kledingstuk gemaakt wordt van maat 34 tot maat 54, is dat toch hetzelfde kledingstuk, alleen in verschillende grootte? Dus welke maat je ook hebt, mode blijft mode!

 11. Maar helaas worden er geen kledingstukken gemaakt van maat 34 tot maat 54 en hebben veel hippe modeketens kleding t/m maat 42 bijvoorbeeld. Als dat nou eens veranderde, zouden er heel veel mensen blij worden denk ik!

 12. Als de uitbaatster van een kledingwinkel voor dames met een maatje maar en zelf een rubensvrouw zijnde kan ik volmondig zeggen dat ook grote maten mode echte mode is! Ook wij houden ons bezig met trends en modekleuren. Volslanke dames hebben het juist nog moeilijker omdat wij ook nog moeten zien dat kledij onze probleemzones verbergt en onze troeven in de verf zet. En waarom zou dit geen mode zijn? Hoe noemen zij onze kledij dan???? De mensen die de beslissing namen om de collecties te schrappen van de lijst moesten zichzelf schamen! Sorry maar als ik naar de modeshows kijk tegenwoordig dan valt mij enkel op dat de modellen amper nog op hun benen kunnen staan. Ze hebben ingevallen wangen en doffe trieste ogen. Elegant lopen is er al helemaal niet meer bij, met die knokkige beentjes. Geef mij dan maar een dame met body die de kledij tenminste ten volle kan showen! Als wij modeshow houden, dan is dat met modellen van maat 42 tot 58, deze dames showen de kledij met trots en met plezier. Dat is mode!

 13. Als ze nou eens echte avant garde op een vollere vrouw zouden durven tonen! Niet zo miepen met semi-couture en pret-a-porter, gewoon flexibele kunst op een normale vrouw laten zien!

 14. Ik vind juist dat kleding mooier staat op vollere vrouwen. Zij stralen vaak meer vrouwelijkheid dan hele magere vrouwen.

 15. dit kun je niet eens grote maten noemen dit is misschien de gemiddelde maat van mensen en het is veel mooier dan al die slake modellen wat “het” idiaal is slaat echt nergens op

 16. Ik vind het een hele goede ontwikkeling! Kom maar op met die ‘normale’ modellen. Ik zou het heel leuk vinden als ze van alles wat zouden laten zien :) Want eerlijk is eerlijk, sommige kleding staat beter op een maatje minder, maar andere dingen staan weer beter bij de wat volupteusere types :)

 17. Ik vind dat grote maten mode júist mode is. Álle kleding staat goed op een skeletje met vel, de uitdaging is juist om voor de wat vollere mensen iets te ontwerpen wat supermooi is en ook nog eens goed staat. Als je dat kan, dan ben je pas echt goed.
  En ik heb niet eens een ‘grote’ maat.

 18. is maat 40/42 een grote maat??? Sorry hoor maar hier slaan we dus finaal door. Ik dacht dat het een NORMALE maat was! 32/34/36 zijn in mijn ogen kleine maatjes, 38/40/42/44 normale maten en alles wat daarboven komt zijn grote maten.

 19. Ik heb maat 48/50 en vind het echt onmogelijk leuke betaalbare kleding te vinden. Ik ga bijna nooit winkelen want ik kom altijd depressief thuis. Wie heeft er goede tips voor me? Ik probeer naar ‘gewone’ zaken te gaan en zoek daar naar de XXL’s en wijdvallende kleding. Maar het is enorm frustrerend. Speciale grote maten winkels zijn vaak zo duur…

 20. MODE hoort gericht te zijn op de gemiddelde maten van vrouwen in een bepaald land of streek. Ik bedoel hiermee te zeggen:
  Vrouwen in Duitsland en Nederland zijn anders gebouwd dan de meestal veel tengerder vrouwen uit China of Tailand. Die kunnen -zeker vandaag de dag- vrij eenvoudig aansluiting vinden bij wat grotere kinder- of tienermode.

  De gemiddelde mens is in beweging, ontwikkelt zich lichamelijk steeds verder, wordt wereldwijd groter en als gevolg van veranderde leefstijl vaak ook zwaarder.

  Daar valt een gat in de maten dat gevuld moet worden.

  Toenemende aantallen bovenmaatse mensen zijn DE WARE UITDAGING voor mensbewuste modeontwerpers!

 21. In de modewereld moeten ze toch echt nog wennen aan die grote maten…
  Jammer eigenlijk als je nagaat dat vrouwen over de hele wereld al héél lang roepen dat ze liever normale vrouwen zien dan die magere panlatten wat je nu overal ziet…

 22. Leuke mode in grote maten is echt wel te vinden! H&M heeft een grote maten afdeling, niet heel veel keuze, maar de kracht van combineren doet veel goed! Ook bij de Wehkamp, Promiss, M&S en C&A komt steeds meer leuke mode. Ik heb maat 54 (ben 25) en ik krijg altijd complimenten over mijn kleding :). Meisjes met maat 36/38 zijn vaak jaloers als ik zeg dat mijn kleding niet in hun maat te vinden is!

  Dus @the bigger the better ;), jij zou zeker ontzettend leuke kleding moeten kunnen vinden! Probeer eens jurkjes met een A-lijn, een legging, leuke laarzen en een mooi vestje :).

  En de vrouwen op deze foto’s zijn inderdaad ‘normaal’ te noemen..

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend