Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Vegetarisch, veganisch? Wat houdt het in? Waar moet je op letten? 3 Q&A’s

Vegetarisch, veganisch? Wat houdt het in? Waar moet je op letten? 3 Q&A’s

Als je onder begeleiding van een voedingsdeskundige een vegetarisch of veganistisch dieet volgt dan zijn er geen risico’s voor de gezondheid aan verbonden.

Het vegetarische dieet, het veganistische dieet
Het vegetarische dieet, het veganistische dieet

Vegetarisch en veganistisch zijn modewoorden (ook al gaat er een serieuze levensstijl schuil achter). Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch? En welke risico’s loop je als je beslist om vegetarisch of veganistisch te gaan eten? Drie vragen en antwoorden.

Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch?

In een veganistische leefstijl komt geen enkel voedingsmiddel van dierlijke oorsprong voor, dus geen vis, geen vlees, geen melk, geen kaas, geen eieren en ook geen honing. Vegetarische diëten kun je daarentegen onderverdelen in: lacto-ovo-vegetariërs (ze eten geen vlees en vis, maar wel zuivelproducten en eieren), lacto-vegetariërs (ze eten wel melk en kaas, maar geen eieren, vlees en vis) en ovo-vegetariër (ze eten geen vlees, vis en zuivel maar wel eieren).

Wat zijn de eventuele risico’s van een vegetarisch of veganistisch dieet?

Do-it-yourself diëten zijn altijd riskant, en dat geldt helemaal als je categorieën voedingsmiddelen zonder begeleiding van een deskundige gaat uitsluiten. Zo kan dat onder meer leiden tot een onevenwichtig voedingspatroon, een teveel aan koolhydraten en vezels, en een tekort aan proteïnen.

Eén van de grootste risico’s van een vegetarisch of veganistisch dieet is een tekort aan vitamine B12. Dit kan ernstige schade aanrichten aan het zenuwstelsel en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en dementie geven. Verder kan een gebrek aan vitamine B12, tezamen met een gebrek aan vitamine B9, bloedarmoede veroorzaken.

Het is daarom belangrijk om een vegetarisch of veganistisch dieet te integreren met vitamine B12. Dit geldt temeer als je zwanger bent, omdat het lichaam dan dagelijks nog iets meer vitamine B12 nodig heeft, en een gebrek daaraan ernstige neurologische schade aan de foetus kan toebrengen.

Hoe kun je de risico’s van een vegetarisch of veganistisch dieet vermijden (als dat mogelijk is)?

Als je met behulp en onder begeleiding van een voedingsdeskundige een vegetarisch of veganistisch dieet volgt dan zijn er geen risico’s voor de gezondheid aan verbonden. Het is daarom heel belangrijk om je altijd tot een deskundige te wenden, en niet zelf een dieet te verzinnen. De deskundige die je bijstaat, moet bekwaam zijn op het gebied van plantaardig voedsel.

TRENDYSTYLE

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE