Model worden

De vereisten om fashion model te worden. Een mooi koppie alleen is niet genoeg

Het is de droom van (bijna) elk meisje: model worden. Schitteren in tijdschriften en showen op de catwalk. Voor mij kwam die droom nu alweer een hele tijd geleden uit. De modellencarrière is van beperkte duur en na acht jaar zei ik de sets en catwalks gedag. Nu werk ik nog steeds in de modewereld en zit ik langs de catwalk in plaats van erop te lopen. De modewereld en de wereld van de modellen blijft boeien. Graag deel ik mijn ervaringen met elke meisje dat ervan droomt om fashionmodel te worden. Dit artikel mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Trendystyle worden gebruikt.

Aan welke vereisten moet je voldoen om fashionmodel te worden?

Allereerst zijn er een aantal uiterlijke vereisten waaraan je, als je fashion model wilt worden, moet voldoen (op de andere vereisten die vooral je karakter betreffen, gaan we in een ander artikel verder in).

De lengte
De meeste fashionmodellenbureaus hanteren een heel strikt criterium voor de lengte. De ideale lengte ligt rond de 1.78 of 1.79m. Meestal wordt een minimumlengte van 1.75m gevraagd. Deze minimumlengte geldt vooral omdat de modeontwerpers met een bepaalde standaard-modellenmaat werken. Vaak is dit een 'langgerekt' maatje 36 of 38. Je moet de kleding die op de catwalks geshowd wordt of die moet worden gefotografeerd dus passen. Er geldt ook een ongeschreven maximumlengte. Die ligt ongeveer bij 1.82m.

Natuurlijk strijken modellenbureaus bij deze vereisten wel eens 'met de hand over het hart'. 'Als er een supermooi meisje van 1.72m binnenkomt, dan durf ik het wel aan', zei een booker van een internationaal modellenbureau pas geleden nog tegen mij. En Kate Moss is natuurlijk het schoolvoorbeeld van hoe relatief alles uiteindelijk is (maar zij is dan tegelijkertijd ook wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel!)

De maten
Vanzelfsprekend moet je, naast de juiste lengte, ook de goede maten hebben. Als fashionmodel moet je in de collecties kunnen en die worden, zoals gezegd, meestal vervaardigd in maat 36 of 38. Meld je je aan bij een modellenbureau, stuur dan ook de omvang van borst, taille en dijen mee. Dit zijn de maten die de modellenbureaus gewoonlijk hanteren. De vereisten voor fashionmodellen (de modellen die je op de catwalks en in de tijdschriften ziet) zijn erg strikt. Voor commerciële modellen zijn de vereisten zowel voor de lengte als voor maten wat minder streng. Voor beide categorieën geldt dat je vooral ook een geproportioneerd figuur moet hebben.

De leeftijd
Hoe vroeger je begint, hoe beter het voor je modellencarrière is. Sommige modellen beginnen op hun 15e of 16e jaar al part-time naast hun school of opleiding. Het voordeel is dat je dan alvast ervaring kunt opdoen en een portfolio kunt opbouwen. Op je achttiende of negentiende kun je dan full-time als model gaan werken. Het is belangrijk om in ieder geval je school af te maken en te zorgen dat je een goede basis voor de toekomst legt. Begint je carrière als fashionmodel eenmaal te lopen, dan zal er niet veel tijd meer zijn om naar school te gaan.

Dat het beroep van fashionmodel een uiteindelijk een full-time job is, realiseert zich lang niet iedereen. Je moet de hele dag beschikbaar zijn voor castings (je gaat langs bij mogelijke opdrachtgevers om jezelf en je portfolio te laten zien) en call backs (als mogelijke opdrachtgevers je nog een keertje willen zien) en je moet ook bereid zijn om naar het buitenland te reizen en daar een tijdje te verblijven om je carrière verder uit te bouwen. Verder moet je natuurlijk ook beschikbaar zijn als je voor een opdracht geboekt wordt en dat wordt moeilijk als je naar school moet of moet werken.

En je uiterlijk?
Met de perfecte maten, de juiste lengte en de juiste leeftijd ben je er nog niet. Je hele voorkomen moet geschikt zijn voor het modellenwerk. Er zijn oogverblindend mooie meisjes die het als model nooit ver zullen schoppen en er zijn types die je misschien niet zou opmerken maar die een portfolio hebben waar je van staat te kijken. Kortom, je moet er het type voor zijn en dat wordt niet alleen door je uiterlijk maar ook door factoren als je houding, je uitstraling, je manier van kijken en van presenteren bepaald.

Wie beslist of jij geschikt bent? In het algemeen heeft het modellenbureau daar het meest kijk op. Natuurlijk is en blijft het oordeel van het modellenbureau subjectief, dus laat je niet van de kaart brengen als je van een bureau een afwijzing krijgt. Schrijf meerdere bureaus aan als je denkt dat je geschikt bent voor het modellenwerk, maar wees wel realistisch :-)

Charlotte Mesman

GESPONSORDE LINKS