Mirror fasting. Leven zonder spiegels

Een tijdje geleden vroegen wij je of je twee maanden zonder make-up en andere cosmeticaproducten zouden kunnen. Nu vragen wij je of je tenminste één maand zonder spiegels zouden kunnen leven. Mirror fasting is de allernieuwste trend.

Foto: Mauro Pilotto

Tenminste één maand zonder spiegels

Durf jij de uitdaging aan te gaan en tenminste één maand zonder spiegels te leven? Het lijkt misschien een kleinigheid maar sta er eens bij stil hoe vaak je per dag in de spiegel kijkt om je uiterlijk te controleren. Of probeer eens te tellen hoe vaak je jezelf per dag spiegelt. Je zult versteld staan. Om je een idee te geven van de frequentie waarmee we ons spiegelbeeld bekijken: uit een studie die is gepubliceerd in Behaviour Research en Therapy blijkt dat de Engelse vrouw per dag 38 keer in de spiegel kijkt en de Engelse man zo’n 18 keer. Zit jij boven of onder het gemiddelde?

Waarom leven zonder spiegels?

Het initiatief van Amerikaanse bloggers om de spiegel (tenminste voor een maand) vaarwel te zeggen, is een reactie op het steeds grotere belang dat in de huidige maatschappij aan het uiterlijk wordt gehecht. Een modemisser lijkt tegenwoordig zwaarder te tellen dan een spellingsfout. De focus op het uiterlijk brengt ons ertoe ons voortdurend af te vragen hoe we overkomen en of we wel aan de ‘eisen’ voldoen. Al met al legt dit een zware druk op iedere vrouw (en man). Het antwoord hierop is, zoals gezegd, mirror fasting. Een vastentijd waarin je je ervan onthoudt om in de spiegel te kijken. Deze periode is bedoeld als een soort afkickproces van de uiterlijkverslaving.

Afkicken van de uiterlijkverslaving

Volgens initiatiefneemster en blogger Autumn Whitefield-Madrano is leven zonder spiegels een perfecte therapie om los te komen van de obsessie over je uiterlijk. In het begin mis je de spiegel en voel je je onzeker. Maar na een tijdje komt er een gevoel van rust over je. Het proces zou je in staat stellen om je beter te focussen op de belangrijke dingen van het leven. Tijdens een lunchafspraak met een vriendin of een meeting op je werk dwalen je gedachten niet meer af naar die weerbarstige haarlok en ben je niet meer bezig met de vraag of er een slablaadje tussen je tanden zit. Mirror fasting zorgt ervoor dat jij zelf weer het middelpunt van je eigen leven wordt en niet de constante zorg wat anderen van je uiterlijk vinden. Blogger Autumn zou sinds mei 2011 aan mirror fasting doen. Alleen voor het aanbrengen van make-up zou ze een minuscuul spiegeltje gebruiken.

Wat vind jij ervan?

Wij zijn het ermee eens dat de huidige maatschappij enorm focust op het uiterlijk en dat het niet altijd even gemakkelijk is om daarmee te leven. Maar of het antwoord hierop niet in de spiegel kijken is, betwijfelen we. We zouden eerder denken dat we het antwoord in onszelf moeten vinden en moeten leren dat onze waarde niet wordt bepaald door hoe ons haar zit en hoe we ons kleden. Aandacht aan je uiterlijk besteden is belangrijk maar moet je leven niet overheersen en geen bron van onzekerheid worden. Verder vragen we ons af hoe je in de praktijk zonder spiegels kunt leven. Niet naar de kapper? En wat te denken van het damestoilet op kantoor met die grote spiegels boven de wasbakken?

Maar dit is onze bescheiden mening. Wat vinden jullie van mirror fasting? En als je het geprobeerd hebt om zonder spiegels te leven, dan horen we ook graag hoe je dat ervaren hebt! We zijn benieuwd.

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen. Klik hier

Heb je ons iets te zeggen? Schrijf ons! Klik hier

 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE
GESPONSORDE LINKS
Het achterlaten van een reactie is volkomen anoniem. We verzamelen geen enkel gegeven van je. Reacties worden eerst door ons gelezen en pas na onze goedkeuring geplaatst.
 

4 gedachten over “Mirror fasting. Leven zonder spiegels”

 1. Mmm moeilijk ik ben een echte mirror addict kan geen uur zonder oppervlakkig ja mischien wel maar waarschijnlijk meer door onzekerheid. De spiegel is altijd eerlijk tegen je of je het wilt zien of niet.

 2. Mirror fasting lukt eenieder gewoon, maar de verschil in reactie op het ervaren van mirror fasting is best groot, niet eenieder gaat er hetzelfde van leren.
  Om de obsessie over het uiterlijk te verminderen ga je je ook moeten afvragen wie je werkelijk bent als persoon, er is meer dan uiterlijk.
  Maar ja, voor mijn part hoeft mirror fasting niet, zolang je je er goed bij voelt als ‘mirror addict’ mag je het toch gewoon blijven?
  Het ligt gewoon in het realiseren welke habits voor jou ‘schadelijk’ of ‘goed’ zijn.

  Aju x

 3. Het zou mij enige moeite kosten. Ik kijk graag in de spiegel, maar onzeker ben ik niet! Het is meer van, ah, daar ben ik weer! Ik vind het gewoon fijn om mezelf te zien.

 4. De spiegel geeft me het beeld van de vrouw die ik ben . Ik zie daar of ik blij , gelukkig, of boos en verdrietig ben . Ik zie mijn ziel !

Reacties zijn gesloten.