Trendystyle.net | Beauty, make-up en kapsels | Hoe topvisagiste Elke Willemen uit de ratrace stapte. Over make-up, burn-outs en eigenliefde

Hoe topvisagiste Elke Willemen uit de ratrace stapte. Over make-up, burn-outs en eigenliefde

In dit interview vertelt Elke Willemen over haar werk als make-up artist maar vooral ook over haar burn-out, en hoe ze daarover heen kwam.

elke-willemen-make-up-my-story-01
Make-up. My Story. Over je goed voelen vanbinnen én vanbuiten. Foto: Tom VandeWalle@BonnieandClydestudios

Elke, wat gaan de make-up trends dit seizoen doen?‘ Seizoen na seizoen stelde ik Elke Willemen, senior make-up artist Benelux van het bekende cosmeticamerk M.A.C Cosmetics, deze vraag. En steevast kwam Elke in haar heerlijke Belgische taal met de meest inspirerende trends op de proppen.

En toen werd het opeens stil rond Elke. Haar collega’s die ik in Parijs en Milaan ontmoette, hielden zich discreet op de vlakte. Er gingen een paar seizoenen voorbij zonder interviews met deze uiterst charmante senior make-up artieste van M.A.C. Totdat… ik een paar weken geleden een mailtje in mijn postvakje vond. ‘Hi Charlotte, hoe gaat het met je? Ik ben bezig met een nieuw creatief project. Make-up. My Story.

Make-up. My Story

Inmiddels is het project af. MAKE.UP. MY STORY is een schitterend boek over make-up, over lief zijn voor jezelf én over de burn-out die Elke heeft gehad.

Want daarom was ze van het toneel verdwenen.

In Make-up. My Story deelt Elke haar ervaringen als top make-upartiest met ons. Ze vertelt over haar droombaan bij M.A.C, over het walhalla van de Fashion Weeks waar ze – als senior make-up artist – al op haar negenentwintigste rondliep. Maar ze vertelt ook over het constant onder spanning staan, over de lange werkuren en de druk om steeds maar weer te moeten presteren. En hoe ze uiteindelijk in een neerwaartse maalstroom terecht is gekomen die resulteerde in de diagnose: burn-out.

Burn-out

Elke?‘ schrijft ze. ‘Die was op…‘. Maar ze kwam terug. In Make-up. My Story deelt Elke met ons hoe ze stap voor stap uit een diep dal opklom en langzaam maar zeker haar evenwicht weer vond en terugging aan het werk.

Ik heb heel zware lessen moeten trekken, maar het waren ook essentiële lessen,’ schrijft Elke in Make-up. My Story. Haar boek is inderdaad doorspekt van heerlijke levenswijsheden waar iedereen iets aan heeft, waar we mooier van worden, en die ons liever voor onszelf maken. Hoe ernstig Elke’s burn-out ook was, Make-up. My Story barst van de positiviteit en vrolijkheid. En… het staat bol van ongelooflijk waardevolle make-up tips die Elke in de loop van de tijd heeft verzameld.

Want innerlijk en uiterlijk zijn nauw met elkaar verbonden. Alleen als je jezelf aanvaardt zoals je bent en lief voor jezelf bent, ben je in balans. Over ‘schoonheid’ en ‘uiterlijk’ schrijft Elke: ‘Aanvaard of bewonder je ‘eigenaardigheden’ of speciale kenmerken, dat is zo veel meer waard dan ze te verafschuwen. Het zijn juist die dingen die maken dat jij iets aparts hebt.

Een waarheid die ze zelf heeft ervaren.

elke-willemen-make-up-my-story-02
Make-up. My Story. Over je goed voelen vanbinnen én vanbuiten. Foto: Tom VandeWalle@BonnieandClydestudios

Voor mijn werk was ik constant omringd door mooie jonge modellen/mensen [niet dat Elke niet mooi is, want dat is ze wel!] en dit heeft zeker ook een rol bij mijn burn-out gespeeld‘, vertelt ze Trendystyle, ‘maar een vrij subtiele eigenlijk, eentje die er geleidelijk insluipt. Vermoeidheid siert een menselijk uiterlijk niet echt en voor mijn uiteindelijke burn-out zag ik er vaak moe uit. Ik deed make-up bij jonge mooie meisjes en als ik me dan omdraaide en mijn ogen ontmoetten mezelf in de spiegel, dan was het contrast van fris versus vermoeid en vaal best zichtbaar. Mijn advies is dan ook om je niet met anderen en alle beelden waardoor we geprikkeld worden in de media te vergelijken. Accepteer je eigen schoonheid, love yourself en straal vanbinnen uit. Zelfvertrouwen is uiterst sexy!

Het is frappant hoezeer Elke’s job als topvisagiste en die van de topmodellen die in haar stoel plaatsnemen op elkaar lijken. Beide professionele figuren werken op topniveau, moeten elke dag weer topprestaties leveren en onder druk werken, hebben met stress te maken en moeten altijd goed voor de dag komen.

Omgaan met stress

Ik vraag Elke of er iets is dat zij op het gebied van managen van stress en het leveren van topprestaties van de topmodellen heeft geleerd. En of er dingen zijn die zij de topmodellen (en ook ons gewone stervelingen) zou willen meegeven om sterker in de schoenen te staan.

Topmodellen zijn TOPmodellen omdat ze goed kunnen omgaan met drukte en stress‘, legt Elke uit. ‘Ze blijven rustig en vriendelijk, glimlachen en eten gezond. Vooral dat laatste is heel belangrijk. Ze eten wel degelijk, want gezond eten is de motor die hen draaiende houdt. Ze zoeken een goede balans van lichaamsbeweging, gezonde voeding, slaap, water drinken, werk en privé. Tijdens de fashion weeks valt dit schema tijdelijk in het water, maar ze pikken dit nadien direct weer op. Zo managen alle stress: door gezond te eten, voldoende te rusten en te bewegen. Dat alles houdt het zenuwstelsel sterk waardoor stress minder hard aankomt.

Al deze dingen vind je ook terug in Make-up. My Story,’ vervolgt Elke. ‘Een evenwichtige mix van gezonde voeding, rust en lichaamsbeweging helpt om sterker in je schoenen te staan. En verder is zelfzorg, lief zijn voor jezelf, jezelf verwennen en goed verzorgen enorm belangrijk. Het klinkt egoïstisch, maar dat is het totaal niet. Als jij sterk staat, kan je anderen ook beter ondersteunen en inspireren. Als jij sterk staat en minder snel stresst, straal je dit ook uit op anderen. Rustig en kalm blijven in stress situaties houdt de omgeving rondom jou ook kalm en rustig. Dit is steeds mijn aanpak op stressmomenten. Kalmte redt je!

Als Elke zou kunnen gaan in de tijd, dan zou ze haar perfectionisme wat hebben afgezwakt. ‘Maar niet volledig hebben weggevlakt,’ voegt ze er direct aan toe, ‘want ik houd ook van dat deel van mezelf, mijn perfectionisme daagt me steeds weer uit om te groeien. Maar ik was heel streng voor mezelf door mijn perfectionisme. Achteraf gezien zou ik mijn grenzen meer hebben afgebakend en meer ‘nee’ hebben moeten zeggen.

Uit de ratrace stappen

Elke’s burn-out heeft haar leven veranderd. Het is haar gelukt om uit de ratrace te stappen.Mijn leven is veel rustiger en bewuster geworden. Ik probeer echt aandachtig naar mijn lichaam te luisteren. Ik geniet meer van het leven, van mijn vrienden, van mezelf. Ik heb mijn job als Senior Artist waanzinnig graag gedaan, met heel veel plezier voor M.A.C gewerkt en sommige aspecten van de job zou ik zeker nog willen ervaren in de toekomst zoals de fashion weeks. Maar nu zoek ik weer nieuwe avonturen op.

elke-willemen-make-up-my-story-03
Make-up. My Story. Over je goed voelen vanbinnen én vanbuiten. Foto: Tom VandeWalle@BonnieandClydestudios

Make-up

Make-up speelt nog steeds een belangrijke rol in Elke’s leven. Make-up. My Story op zich zegt daar al alles over. ‘Make-up aanbrengen blijft een talent dat ik gekregen heb‘, vertelt Elke, ‘Helemaal verdwijnen zal dit niet uit mijn leven. Ook voor mezelf is het heel fijn om mij mooi op te maken voor een speciale gelegenheid of mijn make-up af te stemmen op mijn mood. Maar ik ga ook makkelijk zonder make-up naar buiten, hoor!

Toekomstplannen

Wat zijn je plannen voor de toekomst, willen we van Elke weten. ‘Op werkgebied ga ik weer lesgeven, ditmaal bij Bonnie & Clyde Studio’s in Lier en zal ook samenwerken met Art Of Colors In Amsterdam. Verder wil ik allemaal leuke projecten doen met make-up. Ook over makeup vertellen, mensen inspireren, trendverhalen opmaken en makeup tips & tricks delen blijft gewoon superleuk.

Maar ik wil vooral genieten van het leven, mijn eigen tempo kiezen, vrijheid voelen en nieuwe uitdagingen aangaan. Mezelf creatief en op persoonlijk vlak ontwikkelen. Ook wil ik meer aan lichaamsbeweging doen. Yoga vind ik enorm fijn en helend. Yoga voedt mij zoals ik ook heb geleerd hoe belangrijk gezonde voeding is. Ik heb enorm veel interesses en wil mijn horizonten verruimen. En verder genieten en genieten :-)

Make-up. My Story. Over je goed voelen vanbinnen én vanbuiten. Door: Elke Willemen. Fotografie: Tom van de Walle@BonnieandClydestudios. Uitgeverij: Lannoo

Charlotte Mesman voor TRENDYSTYLE
Oorspronkelijke publicatiedatum: 20 oktober 2015

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Charlotte Mesman is Fashion & Beauty Director van Trendystyle. Ze werkte als model in Milaan, was advocaat en richtte Trendystyle op. Elk seizoen is ze bij de Fashion Weeks in Milaan en Parijs te vinden.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE