Trendystyle.net | Fashion trends | Modetrends vrouw | Terugblikken op de mode-industrie 2015. Dior, Lanvin en Gucci’s hotte ‘grandma’

Terugblikken op de mode-industrie 2015. Dior, Lanvin en Gucci’s hotte ‘grandma’

Het jaar 2015 was een bewogen jaar voor de fashion industry. Sinds het vertrek van …

fashion-industry-2015-1050
Raf Simons weg bij Dior

Het jaar 2015 was een bewogen jaar voor de fashion industry. Sinds het vertrek van Marc Jacobs in 2013 bij Louis Vuitton zagen we niet zulke grote verschuivingen.

Raf Simons weg bij Christian Dior

Eén van de meest shockerende gebeurtenissen van het jaar 2015 was het vertrek van Raf Simons bij Dior. Het Franse modehuis kondigde in oktober 2015 aan dat Mr Simons zijn contract met Christian Dior niet ging vernieuwen. Het nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel. In de drie jaar dat Simons aan het roer van Dior stond heeft hij een moderne touch aan de collecties toegevoegd en de omzetten aanzienlijk doen stijgen.

Het is nog niet bekend wie Simons zal gaan opvolgen. De eerstvolgende collecties, zo liet het Franse luxe label weten, zullen door het ‘in-house team’ van Dior worden ontworpen.

Alber Elbaz verlaat Lanvin

In dezelfde oktobermaand kwam er ook schokkend nieuws van de kant van Lanvin. Modeontwerper Alber Elbaz verliet na veertien jaar het modelabel Lanvin. De reden hiervoor was, naar verluidt, onenigheid tussen Elbaz en de Chinese eigenares Shaw-Lan Wang en algemeen directeur Michele Huiban. In de jaren dat Elbaz voor Lanvin werkte, blies de Israëlische ontwerper het label weer leven in.

Alexander Wang en Balenciaga uit elkaar

Een andere slag voor de fashionista’s was het vertrek van Alexander Wang bij Balenciaga. Wang werkte 2,5 jaar voor het couturehuis en verrijkte de collectie met geraffineerde dark en punk invloeden.

Opvolger van Wang is Demna Gvasalia. Gvasalia is oorspronkelijk afkomstig uit Georgië, heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, en heeft een verleden bij Maison Margiela, Louis Vuitton en het populaire Vetements.

Succesvol debuut voor John Galliano bij Martin Margiela

In najaar 2014 keerde John Galliano terug in de modewereld en wel als Creative Director van Martin Margiela. Galliano’s eerste prêt-à-porter collectie die tijdens de Fashion Week in voorjaar 2015 werd gepresenteerd, was een instant hit. En Galliano wijt zich weer volop aan zijn missie: shocking the industry.

Peter Dundas verlaat Emilio Pucci

Ook in Milaan gebeurde dit jaar het een en ander. Zo verruilde de Noorse modeontwerper Peter Dundas het Italiaanse modelabel Emilio Pucci voor Roberto Cavalli. Dundas stond sinds 2008 aan het roer van Pucci en gaf het modehuis een aanmerkelijk jonger en geraffineerder image. De overstap van Dundas naar Roberto Cavalli was voor hem als thuiskomen. Dundas werkte vanaf 2002 tot 2006 al voor het Italiaanse modelabel.

Dundas’ plaats is inmiddels overgenomen door de Italiaan Massimo Giorgetti, bekend van het cult modelabel MSGM, een label dat Giorgetti vanzelfsprekend blijft voortzetten.

Gucci’s Alessandro Michele introduceert de granny-look

25 Februari 2015 was het debuutmoment van Alessandro Michele, de nieuwe creative director van Gucci. Na het vertrek van Frida Giannini kreeg Michele in september 2014 medeverantwoordelijkheid voor de modecollecties van het Italiaanse modehuis. De benoeming van Michele begin 2015 tot creative director kwam echter alsnog als een verrassing, ook voor de ontwerper zelf, die afgelopen 12 jaar op de accessoires afdeling van Gucci werkte en niet eerder over een dergelijke promotie had gehoord.

fashion-industry-2015-01
De grandma-look van Alessandro Michele

Met Michele is Gucci een nieuw tijdperk begonnen. Micheles stijl is gewaagd, excentriek met een vintage touch. ‘The fashion world went insane for the brand’s new look’, schreef NY Post over Gucci’s eerste modecollectie onder het roer van Michele. ‘Granny chic’ was de leidraad en zwierige jurken, hooggesloten blouses met strikken, lange plooienrokken, dessins met dromerige bloemen, vogels en bijen. en met bont gevoerde slippertjes bevolkten de catwalk.

Het chique vintage-boho lexicon van de ontwerper is al door de grote winkelketens omarmd en in november 2015 ontving Michele, tot vorig jaar een onbekende naam, de prestigieuze International Fashion Designer Year Award tijdens de British Fashion Awards.

Geruchten over substantiële veranderingen in de Fashion Weeks

Geruchten gaan verder dat er dit jaar in de modeindustrie een discussie op gang is gekomen over meer ‘consumer-gerichte’ modeweken. Op dit moment worden tijdens de modeweken eind februari/begin maart steevast de wintercollecties gepresenteerd, en in september/oktober zomercollecties voor het jaar daarop.

Het idee is, naar verluidt, om de presentatie van de collecties een seizoen uit te stellen zodat in het voorjaar de collecties voor de aankomende zomer en in september die voor de aankomende winter worden gepresenteerd. Op deze manier worden actuele – en niet toekomstige – items en trends op de catwalks geshowd en gaan de Fashion Weken gelijk op met de seizoenen. Dit zou interessanter zijn voor de eindklant en het kopiëren van de collecties wat minder eenvoudig maken.

Fashion shows op uitgelezen locaties

Een andere ontwikkeling die de modewereld in 2015 liet zien, is het showen van pre-collecties (pre-spring/pre-fall) op uitgelezen locaties. Zo verplaatste de jet set van de modewereld zich dit jaar voor enkel de show van Chanel naar Seoul in Zuid-Korea. Louis Vuitton nodigde de belangrijkste fashion people uit voor een show in Palm Springs en Dior in showde in Cannes.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE