Trendystyle.net | Culinair | Voedingstrends voor 2016: merk agnosticisme, sprinkhanen en courgetti

Voedingstrends voor 2016: merk agnosticisme, sprinkhanen en courgetti

De voedingstrends voor 2016? Bewuster, gezonder, eenvoudiger. We worden ons steeds bewuster van wat we …

voedingstrends-2016-800
Voedingstrends 2016

De voedingstrends voor 2016? Bewuster, gezonder, eenvoudiger. We worden ons steeds bewuster van wat we eten en steken niet zomaar meer alles in onze mond.

De afgelopen jaren zijn we ons steeds bewuster geworden van wat we eten. Deze trend zet ook in 2016 door. We gaan op zoek naar alternatieven, naar nieuwe en vooral gezonde voedingsmiddelen. Het aanbod in de supermarkten (en op straat) speelt daarop in en ook onze manier van boodschappen doen verandert.

We worden steeds meer ‘brand agnostic’

De media, vooral internet, hebben ons steeds bewuster gemaakt van hoe en wat we eten. We weten steeds meer over de ingrediënten en kijken steeds vaker op de etiketten van voedselverpakkingen. Al deze tendensen maken ons ook steeds meer ‘brand’ agnostic’. We grijpen niet meer blindelings naar een bekend merk. De ingrediënten worden steeds vaker onze leidraad. De aanwezigheid van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere chemische toevoegingen doen ons steeds vaker besluiten om een product, ongeacht het merk, te laten staan.

Steeds meer ecologisch verantwoorde verpakkingen

Ook gaan we in 2016 steeds meer op de verpakkingen letten. Milieubewust als we zijn gaan we bij voorkeur voor kartonnen, papieren of ecologisch verantwoorde verpakkingen.

Terug naar de natuur, lokale producten en herkenbare ingrediënten

‘Hoe eenvoudiger, hoe beter’, dat zou het motto voor de voeding voor 2016 kunnen zijn. We gaan steeds vaker op zoek naar eenvoudige producten met zo min mogelijk ingrediënten zodat de etiketten helder en duidelijk zijn en we precies weten wat we eten. Ook hechten we weer waarde aan lokale producten en die hoeven er niet perfect uit te zien.

Steeds meer vegetarische/veganistische producten

In 2015 werden we ruw opgeschrikt door het bericht dat rood vlees kankerverwekkend is. Hierdoor gaan we steeds vaker op zoek naar vegetarische/veganistische proteïnebronnen. Producenten zijn niet alleen bezig met het ontwikkelen van vleesvervangers maar ook van plantaardige vervangers voor eieren. Plantaardige proteïnen als noten en groenten zijn in ere hersteld. Nieuwkomers op de Westerse markt zijn algen. En een nieuwe, alhoewel niet-plantaardige, bron van proteïnen zijn insecten (ben jij klaar voor een sprinkhanenburger?). Verder kiezen we steeds vaker voor sojamelk of amandelmelk en kokosproducten.

De opkomst van courgetti!

Meer groenten, minder koolhydraten. Het is al jaren een motto en dat verklaart ook meteen de trend van de ‘courgetti’, spaghetti gemaakt van courgettes. De spiraal groente snijder komt hiermee in het middelpunt van de belangstelling te staan. Courgettes, maar ook bietjes, wortels, aubergines en (voor de zomer) komkommers worden hiermee tot ‘slierten’ gesneden en met klassieke (of nieuwe) pastasauzen geserveerd. Groentenoedels worden hiermee een optimale vervanger van traditionele pastagerechten.

Nieuwe superfoods

Elk jaar worden er weer steevast een aantal voedingsmiddelen tot ‘superfoods’ uitgeroepen. Voor 2016 zijn dat onder meer algen, Inca bessen, een krachtige antioxidant en bovendien ook eiwitrijk (ook wel ‘goudbessen’ genoemd), en ‘oude’ granen (spelt, quinoa, boekweit en kamut bijvoorbeeld) die witbrood maar ook volkorengranen gaan vervangen.

‘Technologische’ voedingsmiddelen

We deinzen terug voor GMO-producten maar verlaten ons in 2016 steeds meer op gezonde maaltijdshakes en proteïnedrankjes, producten die steeds geavanceerder zijn en eens vooral waren voorbehouden aan de sportwereld.

Geraffineerde streetfood

De trends laten ook de streetfood niet onberoerd. In 2016 zien we wereldwijd steeds meer aandacht voor foodtrucks en streetfood en de producten die op straat worden aangeboden zijn steeds geraffineerder en beter van kwaliteit.

Kant-en-klare maaltijden en eenpersoonsmaaltijden

Als de roep naar gezonde voedingsmiddelen en weinig bewerkte gerechten groter wordt, verbetert ook het aanbod van kant-en-klaar maaltijden. Bovendien gaan we steeds meer eenpersoonsmaaltijden zien zodat we, als we alleen eten, geen restjes hoeven weggooien en aan het einde van de week niet met allemaal ongezellige en niet-meer-verse kliekjes zitten.

Geraffineerde suiker in de ban

Inmiddels weet iedereen dat suiker ‘vergif’ is en daarom zijn we steeds naarstiger op zoek naar zoete, maar onschadelijke alternatieven. Honing en gedroogd fruit (vooral dadels) winnen weer aan populariteit.

Beautyfood

Niet alleen letten we er in 2016 op dat we gezond eten, ook het effect van voedingsmiddelen op ons uiterlijk wordt steeds belangrijker. Zo gaan we steeds vaker collegeendrankjes (en ook visdrankjes!) zien, hoewel het nog maar de vraag is of die echt wat voor je huid doen :-)

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE