Op vakantie in je uppie. Durf jij?

Trek de stoute schoenen aan

Je hebt er maanden over nagedacht en eindelijk heb je de stoute schoenen aangetrokken. Je zult het doen: je gaat alleen op vakantie. Ondanks alle negatieve geluiden om je heen ('Je zult je alleen voelen', 'Je wilt toch wel emoties met een ander delen' of 'Stel je eens voor hoe het is om iedere avond alleen aan tafel te zitten') heb je geboekt.

En de dag van vertrek komt dichterbij. Nerveus? Nergens voor nodig. Je bent niet de enige die dit moedige besluit heeft genomen. Steeds meer vrouwen reizen alleen en zijn daar enthousiast over. Ook al is de eerste keer niet gemakkelijk.

Allereerst krijg je thuis vaak met allerlei (al dan niet stille) protesten te maken. Want alleen reizen, betekent: zelfstandig zijn, van niemand afhangen. Soms is het voor de mensen om ons heen moeilijk te accepteren dat we op eigen benen kunnen staan en onbekende situaties alleen aankunnen. Laat je niet door waarschuwingen en commentaar, hoe goed bedoeld ze soms ook lijken, van de kaart brengen. Als iemand je wijst op de gevaren van het land van jouw keuze (ziektes, slechte wegen, berovingen) bedenk dan dat deze opmerkingen vaak zijn ingegeven door afgunst, door onbegrip of door het onbehagen dat het bij anderen om ons heen - vooral bij ouders of echtgenoten - oproept als we opeens zelfstandig onze eigen weg gaan, als we eigen wensen en voorkeuren kenbaar maken.

Documenteer je daarom zorgvuldig bij het reisbureau en bij competente instanties en ga alleen op objectieve informatie af (je zult zien dat alarmerende waarschuwingen vaak komen van mensen die nog nooit ter plekke zijn geweest en dat hun opmerkingen nergens op gebaseerd zijn). Laat zien dat je vastberaden bent, dat je je degelijk hebt voorbereid en dat niemand ter wereld je van gedachten kan doen veranderen.

Put niet uit in verontschuldigen, verklaringen of excuses. Dat is nergens voor nodig. Laat je verder geen schuldgevoelens aanpraten. Het is jouw vakantie en jij gaat daarvan genieten. Dat er thuisblijvers zijn, doet daar niets aan af. Nu is het jouw beurt. Vanaf het moment dat je in het vliegtuig (trein, bus of auto) stapt, begint het feest. Zet gedachten aan thuis en aan je werk van je af, maar zorg er wel voor dat men weet waar je te bereiken bent. Dat geldt vooral nu je alleen reist.

Tot slot nog enkele praktische tips:

  • Het is de eerste keer dat je alleen reist, dus verwen jezelf. Kies het mooiste hotel of appartement dat je je kunt permitteren en reis - als het budget het toelaat - eerste klas. Niet alleen omdat je het verdient, maar ook omdat een zielig hotelletje of een ongezellige hotelkamer je eerste vakantie alleen er niet gemakkelijker op maakt. Maak het gezellig voor jezelf en doe dat vanaf het allereerste begin.
  • Neem niet teveel bagage mee. Ten eerste omdat je alles zelf moet dragen (!) en ten tweede omdat je dan een extra excuus hebt om aankopen ter plekke te doen.

  • Vind je het vervelend om alleen te lunchen of dineren, dwing jezelf er dan niet toe. Koop in de plaatselijk supermarkt of delicatessenwinkel wat 'fingerfood' en geniet ervan op een bankje in de zon of op een plekje waar je rustig kunt genieten van de mooie omgeving (en van je lunch of diner). Eenmaal een beetje aan de omgeving gewend, kun je de stap wagen en alleen aan dat tafeltje gaan zitten. Zorg wel dat je iets te lezen bij je hebt. Dat geeft afleiding.

  • Zorg ervoor dat je, voordat je vertrekt, al een paar uitstapjes hebt georganiseerd om de kleine dip, die zich net na aankomst kan voordoen, het hoofd te bieden. Plan de uitstapjes daarom bij voorkeur in de eerste dagen van je vakantie, maar laat de rest van de tijd vrij zodat je in alle rust van de omgeving en misschien wel van nieuw opgedane vrienden kunt genieten.

  • Sta open voor nieuwe kennissen, maar kies ze wel met zorg uit. Beter alleen dan in slecht gezelschap.

  • Er kunnen momenten zijn dat je je alleen voelt. Omdat je op jezelf aangewezen bent en geen verplichtingen hebt die je gedachten in beslag nemen, word je tijdens een reis alleen met jezelf geconfronteerd. Het is een goed moment om een nader kennis met jezelf te maken. Schrik er niet van als je het af en toe niet naar je zin hebt of dingen moet verwerken. Laat alles op je afkomen. Sta jezelf emoties toe... maar vergeet vooral niet om de zon en de mooie dingen in je vakantieomgeving op te zoeken!

  • Kleed je niet al te veel als toerist. Een charmant voorkomen bevordert het contact met de plaatselijke bevolking die de toeristen gewoonlijk met open armen ontvangt (business) maar verder iedere diepere kennismaking met de 'doorsnee toerist' maar al te graag mijdt.

  • Vertel vrienden en kennissen van tevoren dat je in noodgevallen op je mobiele telefoonnummer te bereiken bent, maar laat ze ook weten dat je daarbuiten niets van je zult laten horen. Anders riskeer je dat je de hele vakantie aan het sms'en bent naar nieuwsgierige vrienden die graag willen weten hoe je het maakt (om van lastige collega's met vragen nog maar niet te spreken) en dat is nu juist niet de bedoeling van vakantie. Loslaten en relaxen is het motto.

  • Kies je als vakantiebestemming een ressort in een toeristisch plaatsje, wees je er dan wel van bewust dat je je 'blootstelt' aan de avances van het mannelijk schoon. Wens je deze toenaderingen liever te voorkomen, denk dan eens aan een stedentrip (niet in groepsverband) of een culturele reis. Maak je keuze in ieder geval bewust.
GESPONSORDE LINKS