Trendystyle.net | Liefde en relaties | Jaloezie. Hij isoleert, zij controleert

Jaloezie. Hij isoleert, zij controleert

Marie is ontzettend jaloers. Ze heeft het idee dat haar man voortdurend naar andere vrouwen …

Jaloezie in de liefde
Jaloezie in de liefde

Marie is ontzettend jaloers. Ze heeft het idee dat haar man voortdurend naar andere vrouwen kijkt en is ervan overtuigd dat hij er meerdere vriendinnen op na houdt. Het idee knaagt aan haar. Het sloopt haar. Op een dag koopt ze een nieuw telefoonnummer en begint ze een chat met eigen haar man waarin ze zich voordoet als één van zijn collega’s. Als haar man haar wil ontmoeten, verschijnt ze op het afspraakje om hem met zijn ontrouw te confronteren.

Het voorbeeld van Marie – een waar gebeurd verhaal – is pathologisch en illustreert de aard van de vrouwelijke jaloezie.

Een beetje jaloezie in een relatie is gezond en normaal. Jaloezie wordt problematisch, pathologisch, als deze gevoelens het leven van de ander gaan domineren en beperken. Pathologische jaloezie conditioneert het leven van de partner en belemmert hem of haar om vrije keuzes te maken. Pathologische jaloezie maakt bezitterig en niet reëel.

Mannen en vrouwen uiten hun jaloezie op een verschillende manier

Mannen en vrouwen uiten hun jaloezie op een verschillende manieren (ja, ook hierin zijn we verschillend – het verhaal van Venus en Mars blijft ons achtervolgen!). Jaloerse mannen proberen om zich het dagelijks leven van hun partner ‘toe te eigenen’. Ze verhinderen hun levenspartner om vrienden en familie te ontmoeten en soms zelfs proberen ze te verhinderen dat ze naar haar werk gaat. Ze proberen hun partner te isoleren om haar geheel en al afhankelijk van hem te maken.

Jaloerse vrouwen controleren en verstikken

Jaloerse vrouwen vertonen een ander gedrag. Ze hebben de neiging om hem obsessief te controleren en al zijn gangen na te gaan. Ze checken zijn mobieltje (of willen dat doen) en controleren zijn mailtjes en berichtjes. In sommige gevallen gaan vrouwen zover dat ze hun partner volgen. Jaloerse vrouwen hebben de neiging om haar partner te verstikken. Met hun paranoïde gedrag verwijderen ze hem steeds meer van zich, ook omdat veel mannen, als hun trouw in twijfel wordt getrokken, de relatie niet meer willen voortzetten.

Extreme vormen van jaloezie

Jaloezie kan heel extreme vormen aannemen. Mannen kunnen gewelddadig worden en hun partner fysiek en/of geestelijk mishandelen. Vrouwen kunnen zo paranoïde worden dat ze elk contact met de werkelijkheid verliezen en hun partner voortdurend controleren en zoals gezegd, soms zelfs volgen, zoals Marie.

Als je het idee hebt dat je pathologisch jaloers bent, dan kan een gerichte therapie helpen om jaloerse gedragingen die zowel voor jezelf als voor je partner schadelijk zijn tot een halt te brengen. Een goede therapeut moet in staat zijn om onderliggende problemen zoals een gebrek aan vertrouwen in zichzelf, weinig eigenliefde en veel onzekerheid bloot te leggen en de schadelijke gedragingen te veranderen in een positieve(re) opstelling.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Modetrends, kapsels en make-up trends, vrouwen en de horoscoop van de maand op Trendystyle.net, het lifestyle magazine voor de trendy vrouw

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE