Trendystyle.net | Fashion trends | 12 Moderegels die je aan je laars mag lappen (graag zelfs!)

12 Moderegels die je aan je laars mag lappen (graag zelfs!)

Modetrends zijn nog daar aan toe, maar dat er moderegels zijn waar je je aan zou moeten houden, is toch eigenlijk te gek.

Moderegels om aan je laars te lappen
Moderegels om aan je laars te lappen. Foto Charlotte Mesman

De mode verandert, de smaak van het grote publiek verandert. Wat we mooi vinden, wordt voor een groot deel bepaald door de tijd waarin we leven, door wat we op de catwalks zien, door wat als modetrend wordt geëtaleerd.

Onvermijdelijk komen daar regels uit voor. Min of meer verplichte moderegels die willen voorschrijven wat wel en niet gangbaar is, wat wel smaakvol en stylish is, en wat niet.

Maar, en hier komt de grote ommezwaai, dé regel die de mode van de laatste jaren beheerst, is: er zijn geen regels. Wees uniek, origineel, be yourself. Alles draait om persoonlijkheid, eigen smaak, eigen stijl. Daarmee mogen we al die andere regeltjes achter ons laten.

Soms echter zitten die regels er zo ingebakken dat we er ons, onbewust, vaak toch nog aan houden. Om er voorgoed mee af te rekenen hieronder een aantal moderegels die dus NIET meer gelden. ’t Is maar dat je het weet.

12 Moderegels die je aan je laars mag lappen (graag zelfs!)

1. Denim op denim is not-done

Oh nee? Pak dan de catwalkfoto’s en streetstyle looks van de afgelopen jaren er maar eens bij. Met de comeback van de jaren ’90 is deze regel waar we – dat moeten we toegeven – tot voor kort toch nog wel bewust of onbewust aan vasthielden, helemaal weggevaagd. Total denim looks zijn nu zo ongeveer het coolste dat er is.

2. Geen sokken in slippers

Nog een regel die de afgelopen jaren helemaal op z’n kop is komen te staan: geen sokken in slippers. Eerlijk gezegd, ben ik er maar wat blij mee. Ikzelf ben dol op Birkenstocks met sokken onder jurken en lange broeken, en draag deze combi, weer of geen weer. Niet iedereen zal het even mooi vinden, maar wat geeft dat? Overigens kijkt in de modewereld niemand meer op van deze combinatie. P.S. Tegenwoordig mag je ook sportsokken in ballerina’s/flatjes dragen. :-)

3. Donkerbruin draag je niet met donkerblauw

Waarom ook niet? Bruin met blauw is één van de meest geraffineerde combinaties die je kunt bedenken! Hetzelfde geldt voor zwart met donkerblauw. En voor rood met oranje. En voor oranje met roze. En rood met roze. Je begrijpt het al: er zijn geen kleurregels! Je mag letterlijk alle kleuren met elkaar combineren. Als jij het maar mooi vindt.

4. Goud draag je niet met zilver

Weer een regel waar we het dus helemaal niet mee eens zijn. Goud en zilver staan heel juist goed bij elkaar. Je mag deze metallics gerust bij elkaar dragen. Dat is juist mooi!

5. Kleding koop je altijd in de eigen maat

Het is zo standaard om elke keer naar je eigen maat te grijpen. Fashionista’s (en ook modeontwerpers) houden ervan om met volumes te spelen. De oversize mode van dit moment helpt een handje mee. Zo kan het bijvoorbeeld een heel bijzonder effect geven om een jasje of broek te groot te kopen. Want dat is wellicht dan wel toch een vuistregel: te groot is interessant, te klein is echter zelden goed.

6. Onder een avondjurk draag je hoge hakken

Weer een regel die je wat ons betreft zo door het toilet mag spoelen. Het is juist heel cool om een opgedirkte avondjurk met een paar stoere boots, sneakers of – als je een klassiek typetje bent – platte ballerina’s te dragen. De wat minder lange heren zullen je er bovendien erg dankbaar voor zijn.

Besef je wel dat hakken, zeker als je wat minder zelfverzekerd bent, heel handig kunnen zijn om je sex appeal gevoel wat op te vijzelen. Je gaat je er vrouwelijker door voelen en mooier door lopen. Dus heb je deze ego boost nodig, ga dan voor (toch) voor hakken.

Aan de andere kant is het wel heel gemakkelijk dansen op boots, sneakers of ballerina’s :-) Ze zijn bovendien dé oplossing voor jurken die misschien wat overdressed of te sexy voor de gelegenheid zijn. Je ontdramatiseert je look.

7. Pailletten en glitter draag je niet overdag

Ook deze regel is allang achterhaald. Heb jij zin in die glittertop, trek ‘m dan aan, ook op een doordeweekse dag. Gecombineerd met een spijkerbroek of bandplooibroek bijvoorbeeld moet iedereen wel begrijpen wat je met die glittertop bij daglicht bedoelt (en als je het niet begrijpen, dan is dat pech).

8. Beha’s zijn underwear

Mooi niet! Beha’s zijn tegenwoordig volwaardige topjes, ook in het winterseizoen. Je draagt ze onder een klassiek broekpak of een doorzichtige jurk. Hoe die beha eruit moet zien? Vraag het ons niet! Zoals al gezegd, alles mag. Kies wat je zelf mooi vindt.

9. Wijde kleding is niet vrouwelijk

Wie zegt dat nu weer? Weer zo’n vooroordeel. Het ziet er gewoon ingeheid dat we met onze kleding ons figuur zo goed mogelijk moeten doen uitkomen en dat we onze vrouwelijke rondingen moeten accentueren en etaleren. Gelukkig heeft de modewereld deze regel allang verlaten. Je mag best voor een boxy silhouet gaan of je figuur schuil laten gaan onder wijde volumes. Met een beetje creativiteit en een zelfverzekerde houding is dit mogelijk nog cooler dan zo’n strak jurkje waarmee je je sensualiteit op een presenteerblaadje aanbiedt.

10. Fantasieën combineer je met effen kleuren

Oh ja? Bekijk dan even de foto’s van de fashion shows van Gucci. Op het niet-mixen van fantasieën zijn we helemaal teruggekomen. Het mag, en hoe! Geen combinatie is tegenwoordig te gek. Het mixen van prints is misschien wel de meest baanbrekende ontwikkeling van de afgelopen jaren. Alles mag bij elkaar: luipaardprints, bloemenprints, ruitjes, streeppatronen, stippeltjes.

11. Zwarte panty’s met witte schoenen

Zwarte panty’s met witte schoenen – pumps bijvoorbeeld – is iets waar onze grootmoeders van zouden rillen. Maar ook dat is nu algemeen geaccepteerd. Met de grote comeback van zwarte pantykousen is dit een leuke combi om eens zelf mee te experimenteren.

12. Draag wat je partner mooi vindt

Hij zal het misschien niet leuk vinden als hij dit leest (of misschien ook wel), maar vandaag de dag kleed je je niet voor je partner, maar voor jezelf. Het gaat erom dat jij je goed voelt in je kleding. Hij moet je maar nemen zoals jij bent. Wat je in zijn ogen misschien verliest aan punten omdat hij je smaak niet echt kan waarderen, smokkel je er dubbel en dwars bij aan respect omdat je totaal jezelf bent.

Klik hier voor modetrends voor de heren

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Charlotte Mesman is Fashion & Beauty Director van Trendystyle. Ze werkte als model in Milaan, was advocaat en richtte Trendystyle op. Elk seizoen is ze bij de Fashion Weeks in Milaan en Parijs te vinden.

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten! :-)

ADVERSUS

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man. De nieuwste mannenmode trends, fitness, auto's en lifestyle man op Adversus. Klik hier!
MEER OP TRENDYSTYLE